Növényvédelem 2024. április 08.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 15.hét

Április első hetében nyáriasra fordult az idő, országszerte elkezdődött a napraforgó vetése és a repce teljes virágzása. A repcében a fénybogarak mellett a bundásbogarak is megjelentek.

Veszélyes polifág károsítók

Az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű csapadék csak a Nyugat-Dunántúlon esett, viszont az Alföldön a talaj felső rétegében már jelentős a csapadékhiány, ezért az elvetett napraforgó foltos kelése várható. A foltos kelés miatt a mezeinyúl-kártétel jelentőssé válhat.

A károsítóhelyzet várható alakulása

   Repce

A kora nyári idő miatt a repce virágzása is berobbant, ez valamelyest mérsékelte a fénybogarak kártételét, viszont a bundásbogarak tömegesen megjelentek és károsítanak. A repcebecő-ormányos is megjelent a táblákon, melynek az egyedszámát továbbra is figyelemmel kell követni (védekezési küszöbérték 1 db becőormányos/virágzat).

   Őszi búza

Az őszi búzában a vetésfehérítő imágók az egész országban tömegesen rakják a tojásokat, a déli országrészben elkezdődött a tömeges lárvakelés. A gombabeteségek terjedése a jellemzően száraz, meleg idő miatt lelassult.

   Őszi árpa

Az őszi árpában szintén folyamatos a vetésfehérítő tojásrakása, a déli országrészben tömeges a lárvakelés. A gombabetegségek közül a lisztharmat és a hálózatos foltosság, illetve helyenként a törperozsda felszarorodása volt megfigyelhető. A hálózatos foltosság terjedése is lassult, de a fogékony fajtákban még indokolt ellene a védekezés.

   Napraforgó

A déli országrészben elkezdődött a naprafogó vetése, a talajlakó kártevők a talaj felső rétegében megtalálhatók, ezért a talajfertőtlenítés elvégzése indokolt.

Védekezési javaslat:
A bundásbogár és a repcebecő-ormányos elleni védekezés időszerű, a védekezésre az acetamiprid, illetve a tau-fluvalinát hatóanyagú rovarölő szerek használatát javasoljuk.

Védekezési javaslat:
A napraforgóban a talajlakó kártevők elleni védekezésre a Force 1,5 G és a Microsed Geo talajfertőtlenítők használatát javasoljuk.

Védekezési javaslat:

Az őszi búzában a levélbetegségek elleni védekezésre fel kell készülni, egyelőre a védekezés csak a fogékony fajták esetén indokolt. Az őszi árpában a hálózatos foltosság erős fertőzése esetén a kombinált hatóanyagú készítmények adnak csak megfelelő védelmet, ezért a védekezésre a Revycare-t javasoljuk. A vetésfehérítő lárvák elleni védekezésre a Vantex CS-t javasoljuk a méhekre vonatkozó óvintézkedések betartása mellett.