Sajtószoba

A Videokontroll rendszer tapasztalatai

Ha valaki a Hajdú-Bihar megyei Nádudvar környékén járt 2017 júniusának második felében, feltűnhetett neki a horizonton egy érdekes négyárbócú fehér sátor. Nem véletlenül, hiszen ez volt a KITE Innovációs Napok rendezvényének legnagyobb attrakcióját nyújtó bemutató helyszíne. De ezenfelül sok minden más is történt ezen a nagyszabású, monumentális rendezvényen.

Porondon a jövő

Precíziós eszközök, önjáró gépek, kifinomult növényvédelmi szerek állnak már rendelkezésre a mezőgazdaságban. Mégis, a jövő élelmezésének kulcskérdése az anyagmozgatásban rejlik, azaz abban, hogy az agrárlogisztika hogyan teljesít.

Miközben a JCB a Loadall gyártás 40. évfordulójának megünneplésére készül az év későbbi szakaszában, a segítségükkel mi bemutatja Önöknek az Egyesült Királyságban található gyártósort és azokat a gyártási eljárásokat, amelyek a vállalat teleszkópos rakodógépeit a világon a legkeresettebb rakodógéppé teszik.

A mezőgazdasági gépekben alkalmazott technológia fejlettsége jóval meghaladja a legokosabb személygépkocsikban található megoldásokat. De miért van szükség ilyen összetett és érzékeny rendszerekre, csúcstechnológiára?

A termelés hatékonyságáról nem lehet eleget beszélni, legyen az bármilyen ágazat. A mezőgazdaság azonban rendkívül speciális helyzetben van a jövedelmezőség terén: nemcsak a körülmények, de a humánerőforrásban rejlő lehetőségek, a fókuszpontok is mások, a technológiák sokféleségéről már nem is beszélve. Szabó Leventével, a KITE Zrt. vezérigazgatójával ezúttal erről a „receptről” beszélgettünk.

Papp Dezső, a KITE Zrt. gépértékesítője 6 éves kisfiát idézte, mikor az S670-es John Deere kombájn ünnepélyes kulcsátadásán a sajtó képviselőinek bemutatta a cég egyik törzsvásárlóját. A dicséret nyilvánvalóan a nagy számnak is szólt, hisz a márkahűség fogalmát még biztosan nem tanítják az óvodában.

A KITE Zrt. 2017-ben azzal a céllal indította el a gyümölcsfaiskolai termesztését a 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező olasz Tagliani családdal közösen, hogy Magyarországon kétéves technológiával állítson elő magas minőségű oltványokat. Az oltványok előállítása olasz szaktanácsadással 30 ha-on magyarországi termőhelyen, szigorú technológiát követve történik.

Hazánk tele van szebbnél szebb kastéllyal és parkkal. Kiválasztottunk néhány eltérő stílusút közülük, hogy kirándulásra csábítsuk még a legelszántabb városlakót is.

Hazánkban a csapadék kiszámíthatatlan mennyisége, egyenetlen térbeli és időbeli eloszlása nehezíti a kertészek, a szántóföldi növénytermesztők tevékenységét, és gyakran a jövedelmezőséget is kockáztatja. A vízhiány szerencsére öntözőrendszerek telepítésével megelőzhető. A nagy és kiszámítható hozam, a kiváló termésminőség elérését lehetővé tevő intenzív gyümölcstermesztés ma már elképzelhetetlen öntözés nélkül.

Forintos Istvánnal a Cseri Agrár Kft. vezetőjével beszélgettünk legújabb John Deere beruházásuk kapcsán.