50 éves a KITE

A KITE Zrt. öt évtizede az agrárium megbízható partnere

2023 különleges volt számunkra, hiszen ebben az évben ünnepeltük a KITE Zrt. alapításának ötvenedik évfordulóját. Az egykoron nonprofit szervezetként alakult Kukorica és Iparinövény Termesztési Együttműködés fő célja a tudomány világszínvonalú eredményeinek megismerése, az új technológiák, korszerű termelési eszközök és üzemszervezési eljárások elsajátítása és elterjesztése volt a taggazdaságok körében és rajtuk keresztül az agrárszektor egészében.

A KITE hazánk egyetlen olyan termelési rendszere, amely a mai napig az alapítók elveit vallja. Ezt a következetes fejlődést sok tehetséges munkatárs és számos sikertényező segítette, de mind közül kiemelkedik a tény, hogy alapításától hosszú időn át vezette egy jövőbe tekintő, karizmatikus személyiség, aki tevékenységének középpontjába a szakmai hozzáértést és a mezőgazdaság fejlesztését helyezte. Szabó Istvánnak, a KITE örökös tiszteletbeli elnökének meghatározó szerepe volt a Kukorica- és Iparinövény-termelési Együttműködés létrehozásában, majd fejlődésének fáradhatatlan motorja maradt évtizedeken keresztül.

A rendszerváltás éveiben a KITE tevékenysége piaci alapokra helyeződött, majd az egy évtizede lezajlott tulajdonosváltás eredményeként a vállalkozás új növekedési pályára állt, de a felhalmozott tapasztalatok továbbadása és a magas színvonalú szakmai tudás minden változáson átívelő elvárás maradt. Ez a háttér tette lehetővé cégünk számára, hogy a magyar szántóföldi növénytermesztés és kertészet piacvezető integrátorává váljon, miközben sikerült megőrizni évtizedes hagyományainkat, értékeinket és ambíciónkat.

Nyomot hagyunk a mezőgazdaságban

2023-ban jubileumi eseménysorozat keretében munkatársainkkal és partnereinkkel közösen ünnepeltük színvonalas örökségünket, amire ma is bátran építkezünk és ami arra kötelez bennünket, hogy továbbra is az alapításkor meghatározott elvek mentén, de a kornak megfelelő eszközökkel a jövőben is a fejlődés és növekedés útján haladjunk.

Nézze meg imázsfilmünket »

Fél évszázad dióhéjban

Fejlődés, összhangban a természettel

A megalapításakor definiált értékrend ma is meghatározza a KITE működését és szervezeti kultúránkat. Döntéseink hátterében mindig ott van a piacvezető pozíció felelőssége, az, hogy hazánk legnagyobb agrárvállalkozásaként nagy hatással vagyunk ezen stratégiai ágazat teljesítményére.

Hagyományainkhoz híven a világban fellelhető legújabb technológiákat a jövőben is kutatjuk, a fenntartható gazdálkodás szempontjainak érvényesítése mellett magas színvonalon adaptáljuk és az országhatáron túl is terjesztjük. Kiemelkedő nemzetközi együttműködéseket építettünk ki azért, hogy a beszállóink és partnereink közötti tudástranszfert elősegítsük.

A mezőgazdaság egy végtelen, évről évre újra induló folyamat, amely lehetőséget ad nekünk arra, hogy minden ciklusban egy kicsit jobban, okosabban együttműködve a természettel, közösen értéket teremtsünk. A KITE természet és technológia közötti egyensúlyra törekvését jelképezi a jubileumi médiakampány koncepciója.

Tudjon meg többet a KITE fenntarthatósági szemléletéről »

Múltidéző beszélgetések

Különleges alkalom, amikor egy vállalkozás alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepelheti, és különleges az a vállalkozás, amelyik mélyreható gazdasági, társadalmi és politikai változásokat túlélve eléri ezt a jubileumot. A KITE Zrt. azonban nem egyszerűen túlélte az elmúlt fél évszázadot, de Magyarország vezető agrárvállalkozásává vált.

Az alábbi személyes visszaemlékezések betekintést engednek a sikertörténet mögött meghúzódó egyéni és kollektív kihívások, teljesítmények és eredmények világába.

A képekre kattintva megtekintheti a több mint 30 éve a KITE-nél dolgozó, vagy korábban meghatározó munkatársakkal készült interjúkat.