Podcast

KITE podcast - A mezőgazdaság aktualitásai első kézből a KITE szakértőitől

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, hogy minden podcast adásunk elérhető legyen egy helyen. Innen sehova sem kell mennie, itt megtekintheti összes podcast epizódunkat. Hasznos időtöltést kívánunk hozzá!

Zöld feltételek és ami mögötte van – A 12% feletti lejtőn való gazdálkodással szerzett idei tapasztalatok

A mezőgazdasági támogatások rendszere napjainkban jelentős változásokon megy keresztül, melynek hátterében az EU által megfogalmazott elvárások állnak. Ilyen az idén bevezetett „Feltételesség rendelet” is, amelyet beépíteni a mindennapi gazdálkodásba, nem kis kihívás a termelőknek. Az aktuális kötelezettségekről és a megvalósítást támogató megoldásokról a KITE Podcast legújabb részében dr. Juhász Anikóval az Agrárminisztérium helyettes államtitkárával és dr. Szabó Emesével a KITE fejlesztési osztályvezetőjével beszélget Hadászi László innovációs főigazgató.

Fenntarthatóság, környezetvédelem, biodiverzitás – ma ezek azok a kifejezések, amit egy gazdálkodó legtöbbet hallhat az új közös agrárpolitika kapcsán, és ezekre a kulcsszavakra épülnek a feltételesség szabályai is. Az előírások kialakítását, a közös agrárpolitika reformját hosszas előkészületek előzték meg, mely 2018-ra nyúlik vissza.

A gyakorlati alkalmazás az idei évtől kezdődött meg, így a fenntartható gazdálkodási megoldások adaptálásában minden segítség számít, amit az Agrárminisztérium és a KITE Zrt. is igyekszik megadni a termelőknek. Utóbbi a technológiai újítások bevezetésével, a gazdálkodók számára üzemmérettől függetlenül elérhető precíziós gazdálkodási rendszer – mely a talajvédelemi-, fenntarthatósági- és környezetvédelemi célok elérésének kulcsa – elterjesztésével támogatja a rendeletben meghatározott célokat.

Azokra a kérdésekre, hogy az Agrárminisztérium Feltételesség rendelete milyen alappilléreken áll, hogyan tudnak megfelelni a termelők az ellenőrzéseknek és a jövőben milyen szabályozásokra kell számítani a KITE podcastból kaphat választ.


Korábbi podcast epizódjaink az alábbi linkekre kattintva érhetők el: