Növényvédelem 2024. április 11.

Arcade – Széles hatásspektrummal a burgonyában

Az Arcade 880 EC készítmény egy hosszú hatástartamú gyomirtó szer, amely burgonyaállományokban a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen, kelés előtti és már kikelt gyomnövények ellen is hatékony.

A tiokarbamátok közé tartozó proszulfokarb akadályozza a magról kelő egyszikű gyomnövények sejtosztódását, mely következtében a gyökér- és hajtásnövekedés azonnal leáll. A triazinok csoportjába tartozó metribuzin a magról kelő kétszikű gyomok fotoszintézisét blokkolja, a PS 2 rendszerben gátolja az elektrontranszportot, így a két hatóanyag jól kiegészíti egymást, azonban mindkettőnek külön-külön is jó mellékhatása van a másik gyomosztályra is.

Az Arcade 800 EC olyan nehezen irtható gyomok ellen is kiváló hatékonysággal bír, mint a ragadós galaj (Gallium aparine) vagy a fekete csucsor (Solanum nigrum). Posztemergens kezelés esetén a legjobb hatás a gyomok szikleveles, 2 valódi leveles állapotánál történő kijuttatással érhető el.

A burgonyatermesztés során is fontos, hogy a gyomkonkurenciát a lehető leghamarabb megszüntessük vagy ne is engedjük kialakulni, és ezt az állapotot a tenyészidőszak végéig fenntartsuk. A hatékonyságot komoly mértékben befolyásolja a talajállapot, ezért nagy figyelmet kell fordítani az egyenletes, rögmentes bakhátak kialakításra, hogy a kezelés mindenhol célba érjen.

 

 

 

 

 

 


                   1. ábra Kezeletlen állomány                                                                           2. ábra Arcade 880 EC-vel kezelt állomány

 

A készítmény kijuttatása preemergensen vagy korai posztemergensen másodlagos bakhátra 3-5 l/ha-os dózissal javasolt a burgonya 2 leveles állapotáig (BBCH 00-12). A készítmény hatóanyagait a gyomok a levélen és a gyökéren keresztül is képesek felvenni. A megfelelő hatékonysághoz 15-20 mm bemosócsapadékra van szükség a kezelést követő 10-14 napon belül. A gyomirtást követően a mechanikai talajművelést nem javasoljuk.

A készítmény egy vegetációs időszakban csak egyszer használható fel, adott táblán 3 évente egy alkalommal. Egyes burgonyafajták metribuzin hatóanyagra érzékenyek, emiatt fontos, hogy kezelés előtt mindképp tájékozódjunk a fajta gyomirtószer-érzékenységéről.