Növényvédelem 2023. március 13.

Versenyképes kalászosgyomirtás KITE technológiával

A versenyképes gabonatermesztés elengedhetetlen technológiai eleme a sikeres gyomirtás. A jól átgondolt növényvédelmi technológia, a gyomflórának megfelelő gyomirtószer-választás nagyban hozzájárul a termésbiztonsághoz, a ráfordítások megtérüléséhez és a nagy terméshozam eléréséhez.

Az őszi búza víz- és tápanyagszükségletének jelentős részét a bokrosodás és a szárbaindulás időszakában igényli. A bokrosodás végére a tenyészőcsúcsban befejeződik a kalászka differenciálódása, majd az ezt követő időszakban a már kialakult kalászkezdemények megőrzése és a fejlődésének elősegítése a cél, ezért ebben az időszakban kulcsfontosságú, hogy a gabonának a forrásokért ne kelljen versenyeznie a gyomokkal.

A gyomirtószer-választás során ideális esetben a gyomok fejlettségéhez kell igazodnunk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kultúrnövény fenológiáját sem a fitotoxicitás elkerülése végett. Az elmúlt évek száraz tavaszi időjárása miatt az őszi búza bokrosodása az országban több helyen is elmaradt a kívánatostól, nem tudott kialakulni a gyomelnyomó képessége, a zárt állomány, illetve a mélyről csírázó gyomok kelése is elhúzódott.

A XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon elhangzott a Hatodik Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés (2018-2019) eredménye, mely alapján az őszi gabonában a tíz leggyakoribb gyomnövényből kilenc kétszikű.

A felületi borítottság alapján gabonában a gyomfajok sorrendje

  • tyúkhúr (Stellaria media)
  • parlagfű (Ambrosia artemissifolia)
  • nagy széltippan (Apera spica-venti)
  • borostyánlevelű veronika (Veronica hederifolia)
  • ebszékfű (Tripleospermum perforatum)
  • apró szulák (Convolvulus arvensis)
  • szulákkeserűfű (Fallopia convolvulus)
  • pipacs (Papaver rhoeas)
  • mezei árvácska (Viola arvensis)
  • mezei acat (Cirsium arvense)

A KITE technológiában a gabona posztemergens gyomirtására a Corte SE készítményt javasoljuk. A Corte SE három hatóanyag kombinációját tartalmazza, melyek hatásspektruma kiegészíti egymást, a floraszulam ALS gátló hatással rendelkezik, míg a hormonrendszerre hatók közül az aminopiralid piridin-­­karboxilsav˗származék, a 2,4-D fenoxi-alkán-karbonsav. Mindhárom hatóanyag szisztemikus, de eltérő módon fejti ki hatását, ezért a rezisztencia kialakulásának a veszélye minimális. A Corte SE kiváló hatást biztosít a tyúkhúr, a parlagfű, az ebszékfű, a pipacs, a mezei árvácska, a ragadós galaj, illetve a mezei acat ellen. Az Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés sorrendjében ugyan nem szerepel, de a komoly problémát jelentő árvakelésű napraforgó – imidazolinon-, illetve szulfonilurea-toleranciával rendelkezők – ellen is kiváló hatékonyságot biztosít.

A Corte SE-t tavasszal a kultúrnövény 3 leveles állapotától egészen két nóduszos fejlettségéig lehet kijuttatni, ebben az idő intervallumban a gabona gyomnövények tömeges kelése lezajlik. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj 3-4 levélörvös, a mezei acat a tőlevélrózsás állapotában a legérzékenyebb a készítményre. A magról kelő gyomok ellen elegendő a 0,8 l/ha, az évelő fajok esetében viszont már indokolt az 1,0 l/ha dózis használata a megfelelő hatás elérése érdekében. A készítmény 5 °C feletti hőmérsékleten már hatékony, illetve más növényvédő szerrel pl.: Vantex CS, Stamina, Revycare, valamint növénykondicionáló szerrel pl.: Dell” Agro Plus-szal keverhető. A készítményt 200-250 l/ha lémennyiséggel és közepesen durva cseppméret alkalmazásával javasoljuk kijuttatni.

A kalászosok növényvédelmével kapcsolatos további információkkal kapcsolatban keresse agronómiai üzletkötő szaktanácsadóinkat!

Főkép: Corte SE hatása a mezei acatra