Kertészet2020. december 16.

Tanácsaink házi kertészeknek

Az elmúlt időszakban sokan tapasztaltuk, milyen értéket jelent egy kis földterület, amin kertészkedni lehet. Nem is fontos a mérete, mert ugyanolyan kikapcsolódást jelent a konyhakert, vagy egy fűszerekkel teli balkon. A következőkben a házi kertészeknek szeretnénk segíteni az összeállításunkkal.

A február és március az előkészületek ideje. A növények meghálálják a megfelelő tápanyag-utánpótlást, ami napjainkban természetes módon is lehetséges. Ma már nagyon nehezen találunk megfelelően érett istállótrágyát, melyet tavasszal kijuttatva akár még kárt is okozhatunk a növényekben. Ehelyett alkalmazhatunk pelletált baromfi vagy marhatrágyákat(Top-Fert és Fertiplus® COW), amelyekkel a talajéletet fokozzuk, növényeink számára kedvező, könnyen felvehető szerves tápanyagot biztosítva. Ezekben a hónapokban vethetők a legkorábbi zöldségeink, mint a borsó, a hónapos retek vagy dugványozható a hagyma. A gyümölcsfáink és a szőlő ápolása megfelelő eszközökkel könnyen és örömmel végezhető el. Profi kertészeknek ajánljuk a Pellenc metszőollóinkat,melyektől biztosan nem fárad el a kezük. A tél végi lemosó permetezést se felejtsük el. Ezzel a növény tavaszi fejlődését is nagyban elősegíthetjük. Olyan szert érdemes használnunk, mellyel a metszési sebek kezelése/fertőtlenítése is megoldódik. A Vegesol eReS lemosó permetezőszerként való alkalmazásával még vegetációs időszak előtt visszaszoríthatók, esetlegesen megfékezhetők a bakteriális és gombás fertőzések, de később is alkalmazhatók szükség szerint.

Áprilisban gyorsan beindul a vegetáció. Általánosan alkalmazható a gyökeresedést serkentő magas foszfor tartalmú Rhyzo. A fűmag keverékek közül mindenki megtalálja a területére leginkább megfelelőt. A terület előkészítésekor itt is alkalmazhatók a pelletált szerves trágyák, amivel nem kerül gyommag a területre. A már meglévő gyepek fenntartását speciális műtrágyákkal segíthetjük egészen szeptember végéig (KITE Pázsit).
Ez az időszak a gyümölcsfáink virágzási ideje is. Csonthéjas gyümölcseinknél a monília ellen, míg almatermésűeknél a varasodás és lisztharmattal szemben sajnos vegyszeresen kell védekeznünk a megporzást végző méheket kímélve. Erre alkalmas ajánlatunk a Folicur Solo és a Score 250 EC. A szeszélyes áprilisban a hajnali hidegekkel szemben fóliával is takarhatjuk a növényeinket, melyekből már vannak a környezetet nem terhelő, teljesen lebomló, a növények számára tápanyagot szolgáltató változatok.

paradicsom

Májusban megkóstolhatjuk az első szamócákat, melyet vegyszerek nélkül is megvédhetünk a szürkepenésszel szemben. Az egyik leghatásosabb, ökológiai termesztésben is alkalmazható szer a Polyversum.Ez a parazita gombát tartalmazó formula a növények levelén is megtapad, de a palánta gyökereket belemártva a talajból fertőző gombabetegségek ellen is eredményesen felhasználható. Alkalmazva biztonságosan elültethetjük az első paprika- és paradicsompalántákat, környezetkímélő módon támogatva gyökérzetüket.

A szeszélyes időjárás következtében növényeinket folyamatosan kedvezőtlen hatások érik. Teljesítményük és ellenálló képességük fokozható, vagy a károsodás mértéke csökkenthető a növénykondicionáló készítményekkel, mint pl. a Dell' Agro Plus, mely növeli az abiotikus stresszel szembeni ellenállóságot, segítve növényeink anyagcseréjét.

A július/augusztus/szeptember a szüret ideje. Ekkor arathatjuk le munkánk gyümölcsét, vagy tanulhatunk a hibáinkból. A meleg/csapadékos időjárásban a gomba és rovarkárosítók visszaszorítása lényeges szempont. Ugyanilyen fontos azonban a kiegyenlített mikroelem tápanyag-ellátás, amire gyorsan felvehető hatóanyagokat alkalmazhatunk csepegtető vagy lombtrágyaként (Tundamix). A bennük található magnézium a klorofill központi alkotója, az asszimiláció fokozásán keresztül a minőséget és mennyiséget is kedvezően befolyásolja. A kén a fehérjék alapköve, vagy ugyanilyen fontos a magas káliumtartalom, amely a cukrok szintetizálásában vesz részt, így a kiváló zamatért felelős. A kiegyenlített, azonnal felvehető lombtrágyák alkalmazásával ezek a folyamatok könnyen és gyorsan támogathatók.

Októberben gyakorlatilag véget ér a vegetáció. Befejeződik a betakarítás, elkezdődik a következő év munkáinak tervezése. A talajélet a szerves hulladékok komposztálásával is javítható. A lehullott lombozat talajba forgatása, majd a tél folyamán a mineralizáció a kórokozók mennyiségét csökkenti, egyben a többi tápanyag felvételét javítja. Érdemes ezt a folyamatot baktériumtrágyázással támogatni, hiszen a szármaradványok sejtfalaiban lévő cellulózt ezek az élőlények lebontják és a hasznos tápanyag visszakerül a földbe. Erre alkalmas baktériumtrágya a Bactofil Cell.