Tápanyag-utánpótlás2022. május 03.

Talajmeszezés extrákkal - Physio-Mescal G18

Hogyan őrizzük meg és fokozzuk talajaink termőképességét és küszöböljük ki a talajsavanyodás káros hatásait? Ebben segítségére lehet a KITE Zrt. és a Timac AGRO közös készletakciója, amelynek keretében most jelentős kedvezménnyel juthat hozzá a Physiomax és a Physio-Mescal G 18 termékekhez.

Ennek egyik módja, hogy olyan tápanyag-utánpótlási megoldásokat alkalmazzunk, melyek a hatóanyagok kijuttatása mellett biztosítják azok jobb felszívódását és hasznosulását, valamint hozzájárulnak a termelés szempontjából optimálisnak tartott talajszerkezet kialakításához és fenntartásához is.

Rendeljen a KITE Zrt.-nél Physiomax vagy Physio-Mescal G18 termékeket legkésőbb 2022. május 13-ig és most jelentős árengedménnyel  juthat hozzá. Siessen, az akció csak a készlet erejéig érvényes.


A talaj fontosságát szem előtt tartva alkotta meg a Timac Agro a tökéletes – Magyarországon egyedülálló – foszfortartamú talajkondicionálót a Physio-Mescal G18-at. Összetételének és hatásának köszönhetően szignifikáns eredményeket tapasztalhatunk a fiatal növények gyökér és hajtásfejlődésében, ami hozzájárul az elvárt terméseredmények eléréséhez, miközben javítjuk talajunk általános kondícióját is.

phisio mescal

Talajkondíció javítása és Ca-utánpótlás

Az elmeszesedett Lithothamnium calcareum tengeri alga az alapja minden olyan Timac Agro terméknek, melynek speciális alapanyaga a MESCAL. Magas kalcium és magnéziumtartalma mellett több mint 20 féle mikroelemet tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a növények számára. Mikroporózus szerkezetének köszönhetően hatékony módon vesz részt a talaj kémhatásának beállításában és fenntartásában. A talajalkotó szerkezeti egységek kötéséhez szükséges, gyorsan ható kalciumot visz a talajba, ezáltal hozzájárul a talajszerkezet javításához, a jobb vízháztartás kialakulásához és talajaink könnyebb megműveléséhez. A talajszerkezetre gyakorolt előnyös hatásai mellett biztosítja a növények megfelelő fejlődéséhez nélkülözhetetlen kalciumot is.

A kalcium kettős funkciót tölt be a növények fejlődése során. Biztosítja a sejtfal és a sejtmembrán stabilitását. Az anyagcsere folyamatok másodlagos hírvivőjeként nélkülözhetetlen a gyökérzet fejlődésében, a pollentömlő növekedésében, a megtermékenyülés folyamatában és a környezeti stresszfaktorokra adott válaszreakció kialakításában.

Az anyagcsere folyamatok katalizálása

Az amino-purin fontos szerepet tölt be a növényi sejtekben és a sejtek közötti jelátvitel folyamatában, ezáltal a növekedés szabályozásában és a növények fejlődésében. A jelátvitel befolyásolása révén támogatni tudjuk a fotoszintézis folyamatát, a cukrok beépülését, az aminosav és fehérjeképződést, valamit a stresszhelyzetre adott válaszreakciót. A PHYSIO+ biostimulátor-komplex oly módon hat a növények kezdeti fejlődésre és az anyagcsere-folyamatokra, hogy segíti a tápanyagok felvételét, szállítását és beépülését. Ezek a hatások együttesen erőteljes gyökérfejlődést eredményeznek, a gyökérszőrök képződése intenzívvé válik, a fiatal növény nagy felületen keresztül tud táplálkozni. A hajtásnövekedés látványosabb, a növény regenerációs képessége pedig tartósabb lesz.

Eredményes foszforutánpótlás

A foszfor utánpótlása létfontosságú a növénytermesztés során, hiszen minden energiaigényes és anyagcserefolyamat csak akkor tud biztonságosan lezajlani, ha ez a tápelem megfelelő mennyiségben és felvehető módon van jelen a talajban. Különösen igaz ez a csírázás és a kezdeti fejlődés időszakában. A Physio Mescal G18 termék speciális alapanyaga és biostimulátor komplex tartalma segíti a kijuttatott és a talajban lévő, felvehető foszforkészlet hasznosítását és beépülését. A gyökérfejlődés erőteljes lesz, a gyökérszőrök képződése intenzívvé válik. Ennek azért van óriási jelentősége, mivel a növények foszforfelvételének 90%-a gyökérszőrökön keresztül megy végbe.

A sokoldalú magnézium

A klorofill alkotórészeként jelentős szerepet tölt be az asszimilációs folyamatokban. Enzim-aktivátorként speciális funkciót lát el a fotoszintézisben, a sejtlégzésben, a tartaléktápanyagok képzésében és a nitrogén-anyagcserében.

Ne feledkezzünk meg a kénről se!

A kén kulcsfontosságú élettani szerepével – a kéntartalmú aminosavak építőeleme, peptidek, fehérjék, lipidek alkotórésze – mindenki tisztában van. Fontos azonban megemlíteni szerepét a fehérjebontó enzimek aktiválása, a koenzim-A és a glutaminok felépítésével kapcsolatban is. A biotin szintézisén keresztül a növekedésre, a protoplazma felépítésén keresztül pedig a növények fagytűrő képességére van hatással. Javítja a termesztett növények minőségi paramétereit, értékmérő tulajdonságait. Fokozza a növények ellenálló képességét a biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szemben. Kénhiány esetében megemelkedik a növényekben az oldható N-vegyületek mennyisége (nitráttartalom), ezzel szemben csökken a fehérje- és klorofiltartalom.

További részletekért kérjük keresse KITE szaktanácsadóját!