Gépek, eszközök2023. március 20.

Professzionális vetéstechnológia a vetőgép precíziós kiegészítési lehetőségeivel

A vetés és annak körülményei óriási hatással vannak növényünk későbbi teljesítményére. A szélsőséges időjárási körülmények nagy kihívások elé állítják a gazdálkodókat. A precíziós vetési rendszerek abban segítik a gazdálkodókat, hogy kontrollálni tudják a befolyásolható körülményeket.

Az eddig ismert éghajlat állandósága a holocén földtörténeti korban jött létre, ezt ismertük eddig és ezt tartjuk ma természetesnek. A holocén földtörténeti korra jellemző volt a stabil éghajlat, ezért kiszámítható volt az időjárás.1 A földtörténeti korok természetes változását az emberi tevékenység olyan mértékben felgyorsította, hogy az elmúlt évek felmelegedési folyamatával beléptünk egy új földtörténeti korszakba, amelynek neve – még nem hivatalosan „antropocén” kor.2

Meg kell szoknunk, hogy a korábban évszázadokon keresztül jól tapasztalható népi megfigyelések eltávolodnak a valóságtól. Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabbá válik, ezért az előrejelzéseket nem lesz elég egy hétre előre megnézni, mert mást fog mutatni délután, ahhoz képest, amit reggel láttunk.

Az eddig megszokott időjárással ellentétben gyakrabban fogunk találkozni viharos szelekkel, egyre kiszámíthatatlanabb lesz a csapadék mennyisége és eloszlása, a reggeli fagyok kitolódhatnak a tavasz közepéig. A felsorolt változások az eddigiektől sokkal nagyobb körültekintést igényelnek a talajművelésben és a tavaszi munkák végrehajtásában.

A talaj egy háromfázisú polidiszperz rendszer, ezért elsődleges feladatunk, hogy megtanuljuk fenntartani a három alkotó egyensúlyi állapotát. A tavaszi talajmunkák elvégzése során is erre kell törekednünk. A kései szántáselmunkálással és a túlműveléssel értékes nedvességet vonunk el a talajból. Amennyiben minden talajmunkát sikerül jól időzíteni, és elégedettek vagyunk az eredménnyel, hátra van még a vetés. Tapasztalataink szerint, amikor tökéletes állapotban van a tavaszi talaj, akkor a legkönnyebb elrontani a vetést.

A vetési technológia elemeinek a vetés folyamatára gyakorolt hatását csak az USA -ban vizsgálják. Ez abból is látszik, hogy a tavaszi vetések során Magyarországon tapasztalható problémákra csak az USA-ból származó műszaki megoldások érhetők el.

vetőgép

A sok-sok elégedett partneri visszajelzés igazolja, hogy a John Deere vetőgép a legalkalmasabb a magyarországi talajkörülményekre. A vákuumos magadagoló rendszerével, mechanikai felépítésével, és öntvény kocsivázával ez a vetőgép tudja legjobban leküzdeni a magyar talaj kihívásait. A régebbi gyártású vetőgépekre is úgy kell tekinteni, hogy egy jó alap, amit fel lehet fejleszteni a legkorszerűbb technikai színvonalra.

Nézzük meg, hogy milyen fejlesztéseket hajthatunk végre, amitől egyedülálló lesz a John Deere szemenkénti vetőgép. A fejlesztéseket két lépcsőben hajthatjuk végre:

Első lépcsőben a technológiai biztonságot érhetjük el:

yetter sávtisztító

 • A vetészóna egyensúlyi állapotának fenntartásában rendkívül fontos szerepe van a vetőkocsi elejére felszerelt sávtisztítónak - a nyitótárcsák előtt letisztítja a felszínt a szármaradványoktól és rögöktől, így megakadályozza, hogy azok a nyitótárcsával a magárokba kerüljenek, ezzel rontva a vetőmag csírázóképességét. Szárazság esetén akár a talaj 3-4 cm-es felső rétegét is el lehet vele sodorni, így nedves talajba való vetésnél sem kerül túl mélyre a vetőmag.
 • A sávtisztító mögött kaphat helyet a hullámos elővágó tárcsa, amit Magyarországon tavasszal extrém körülmények között, vagy másodvetéseknél és ősszel a szemenkénti vetőgéppel történő repce vetésnél ajánlunk. A hullámos elővágó tárcsa a hullámos kialakítása miatt egy sávban aprítja az elébe kerülő rögöket, így vetési keresztmetszetben sem marad olyan méretű rög, ami akadályozhatná a nyitótárcsák munkáját. Beállításánál nagyon fontos követelmény, hogy a vetési mélységtől 1-2 cm-rel sekélyebben szabad járatni. Ezt az utolsó 1-2 cm-t a nyitótárcsára kell bízni a lehető legjobb magbeágyazódás miatt.
magnyomó pálca
 • A magnyomó pálca nemcsak a magot szorítja hozzá légmentesen a magárok aljához, hanem egy vékony műanyagcső bevezetésével a folyékony startertrágyát is képes a nyitott magárokba juttatni.

Második lépcsőben a Precision Planting (https://www.kite.hu/kiadvanyok/preciz-vetes-precision-planting-precizios-alkatresz-ajanlat-2023/175 )rendszer kiépítésével a nagy sebességű precíziós vetéshez juthatunk el, a teljes vetéstechnológia betartása mellett. A nagy sebességű precíziós vetésnek négy fontos követelménye van, amiből kettő a John Deere vetőgépek adottsága, még a régebbi gyártású vetőgépek is rendelkeznek vele:

 • A vetőgép súlya biztosítja a 12 km/h feletti munkasebességnél is a precíz munkamélység-tartást.
 • Az öntvény vetőkocsiváz képes elnyelni a talajjal érintkező elemek által keltett rezgéseket (remegést) – ezzel szemben a lemez kocsiváz olyan szinten fel tudja erősíteni azokat, hogy akár 10 km/h munkasebességnél is képes 60-70%-ra visszaesni a tőszám-egyenletesség.
 • Az elektromos hajtású vetőegység nélkülözhetetlen eleme a precíziós vetésnek. A vákuumos működésű vetőegységben cserélhető vetőtárcsák foglalnak helyet. A vetőtárcsa mellé rotoros magkilökő kerül beépítésre, amit szinte minden esetben a vetőtárcsával együtt kell cserélni. A rotoros magkilökő garantálja vegyes frakciójú, szemetes vetőmag esetén is a precíziós vetésminőség megtartását.vset select

 

 • Az elektromos hajtású hevederes maglehordó rendszer garantálja akár 16 km/h munkasebesség mellett is a 98% feletti tőszám-egyenletességet.speed tube

A második lépcső technológiai elemei a következők:

Delta force

 • A vetőkocsira épített sávtisztító és hullámos elővágó tárcsa a megnövekedett ellenállásával kifelé kényszeríti a talajból a vetőkocsit, ezért a vetőkocsi mechanikus rugói helyett hidraulikus munkahengerek kerülnek felszerelésre, amiket a mélységhatároló kerekek ütközőtengelyébe épített talajellenállás-mérő szenzor vezérel – elkerülve a technológiai hibákat – ennek segítségével a vetőgép automatikusan hozzáállítja a talajnyomást a táblán belüli talajállapot változásához (puha talajnál visszaveszi a talajnyomást, kemény talajnál fokozza azt).

  20/20-as kijelző
 • 20/20 kijelző gondoskodik a felsorolt elemek vezérléséről, és folyamatos tájékoztatást ad az elemek működéséről.
 • A V-tömörítő kereket négyféle kivitelben ajánljuk:
  • a hagyományos gumis kerék, amit normál nedvességtartalmú, morzsalékos talajokra ajánlunk,
  • a TWISTER kerék, amit teljesen nedves talajkeresztmetszet esetében ajánlunk – a tüskék segítségével megtöri a tömör magárokfalat, és meggátolja a felszín betömörítését (ami később cserepesedést okoz),

   twister kerék
  • A tüskés acél zárókereket száraz felső és nedves alsó rétegnél ajánljuk - a nagyobb fokú magárokfal tömörödést is képes megszüntetni, ilyen talajállapotnál tapasztalhatjuk meg, hogy a vetés után pár héttel hosszára végigreped a sor, ekkor már a hagyományos gumis zárókerék szinte nyitott magárkot is hagyhat. Ennek a talajállapotnak az elmúlt évben tapasztalhattuk meg igazán a hátrányos hatását – csapadék nélkül akár 2-3 hétre kinyújthatta a kelési időszakot.

   yetter 2
  • Az evezős zárókerék mostoha körülmények között, rögös talajviszonyok mellett is eredményesen alkalmazható. Ez a talajállapot inkább sávos technológiában fordulhat elő.

A változó éghajlat miatt sajnos nagyapáink időjárásra vonatkozó megfigyeléseit egyre kevésbé tudjuk használni, de a bölcsességüket meg kell őriznünk „Ki mint vet, úgy arat!”

 

Forrás:  1. Klímastabilitás. A klíma stabilitása nyitotta meg az utat a mezőgazdálkodás előtt National Geographic 2021.07.31. https://

ng.24.hu/tudomany/2021/07/31/a-klima-stabilitasa-nyitotta-meg-az-utat-a-mezogazdalkodas-elott/

Forrás: 2. Az antropocén időszak. Wikipédia. Borenstein, Seth. „With their mark on Earth, humans may name era, too”, AP News 

">