Gépek, eszközök 2024. március 26.

Megújult sávos művelő és tápanyag-kijuttató az Orthmantól

A KITE Zrt. több mint 10 éve, 2011-ben kezdte meg a nebraskai székhelyű Orthman márka forgalmazását, és ezzel együtt a sávos talajművelési technológia bevezetését Magyarországon. A rendszer részeként az Orthman portfóliójából két típussorozat, a 1tRIPr sávos művelők és a 8315-ös sorközművelők kerültek jelentős darabszámban értékesítésre hazánkban. Az Orthman mely hazájában is a sávos művelés specialistájának számít, közel 25 éve gyártotta le az első sávos alapművelő gépét.

A 1tRIPr („1 menetes lazítás”) fantázianévre keresztelt művelő kocsikból a gyár éves kibocsátása 2000-3000 db mellyel Észak-Amerikában a piacvezető szereplők közt van a szegmensben. A 1tRIPr sávos művelők világszinten is elterjedtek, Nyugat-, Közép- és Kelet-Európa, Dél-Afrika, Ausztrália és a világ számos egyéb pontján elérhetők, mellyel teret nyitnak egy új technológiának. De mi is valójában ez a technológia? A sávos művelés (amerikai nevén Strip-till) egy talajvédő művelési rendszer, melynél a betakarítás után a kombájn által szecskázott tarlón talajművelést csak sávokban végeznek, speciális sávos talajművelő géppel, a sávok közti szármaradványt pedig bolygatatlanul hagyják talajtakarás céljából. Műveléskor a talaj felszínének legfeljebb 30%-át (75 cm sortáv esetén kb. 25 cm) bolygatják. A vetés ezt követően a megművelt sávba történik.

A sávos művelés előnyei:

  • Kiváló eróziógátlás
  • Jó talajnedvesség-megőrzés
  • Tavaszi gyors talajmelegedés
  • Precíz tápanyag-kijuttatás
  • Javuló talajélet és biológiai aktivitás
  • Minimális CO2-kibocsátás
  • Alacsony munka- és üzemanyagköltség

A sávos művelés fenti tulajdonságai alapján egyértelműen belátható, hogy egy költséghatékony, talajkímélő és az agronómiai igényeket is maximálisan kielégítő precíz rendszer, melynek kivitelezéséhez elengedhetetlen az RTK jelpontosságú navigáció használata. Természetesen a technológia minden egyes művelete (beleértve a betakarítást, a vetést és a növényvédelmet) jóval nagyobb odafigyelést és fegyelmezett, precíz végrehajtást kíván, ezért elengedhetetlen egy magas műszaki színvonalú sávos művelő és tápanyag-kijuttató alkalmazása is. Az Orthman épp ezért az elmúlt 25 év tapasztalatát egy új gépbe az 1tRIPr II-be és a hozzá tartozó precíziós tápanyag-kijuttatóba a TRU-aPLYr-be integrálta.

Miben tér el elődjéhez képest a 1tRIPr II? A gép alapvető szerszámelrendezése nem sokat változott, azonban a hegesztett kocsikialakítást öntvényre cserélték, amely nagyobb szilárdságot és csökkentett géptömeget eredményezett. A rugós paralelogramma felfüggesztés szintén öntvény kivitelű lett, melyen két nyomásfokozó rugó biztosítja a tömegáthelyezést a vázról a művelőtagokra, ugyanakkor lengéscsillapító szerepet is betölt, ezzel biztosítva a tökéletes mélységtartást még egyenletlen talajfelszín esetén is.

Az elővágó tárcsával integrált mélységhatároló kerék mögött egy megújult sortisztító található. A kettős csipkés tárcsás kialakítást egy rugós felfüggesztésű cápafogas sortisztító váltotta ki. Mélységállítása csap-furat segítségével gyorsan elvégezhető, ugyanakkor a rugóerő változtatásával biztosítható a változó talajállapothoz történő felszínkövetés. Jelentősen nőtt az átömlési keresztmetszet a mélységhatároló kerék és a sortisztító között is, így nedvesebb talajállapot esetén is eltömődésmentesen tud dolgozni a munkagép. A következő művelőelem a nagy kopásállóságú lazítókés, mely elődjéhez hasonlóan egyenes kialakítással készül, munkavégzés során nem rögösít, azaz csak vertikálisan lazít, de nem kever. Munkamélysége több fokozatban 10-30 cm között állítható. Rugós automata biztosítással látták el, mely véd a túlterhelések ellen, így esetleges akadályba ütközéskor nincs szükség a nyírócsavar cseréjére. Természetesen a lazítókés végzi a tápanyagok kijuttatását is a gyökérzónába, melyet a beállított munkamélységtől akár függetlenül is több pozícióba lehet állítani 10-25 cm között. Lehetőség van szilárd, folyékony vagy akár mindkét tápanyag kombinált kijuttatására is. A lazítókés természetesen elődjéhez hasonlóan vertikális hullámos tárcsapárra is cserélhető, így sekély sávos magágykészítésre is alkalmas a gép 5-10 cm-es munkamélységben. A lazítókés/hullámos tárcsapár után jobbról és balról egy-egy enyhe szögben álló hullámos tárcsa követi a művelőelemek sorát. Valójában ez a két tárcsa alakítja ki az alacsony bakhátú sávot, az úgynevezett „seed-berm”-et, mely tavasszal elősegíti a gyors talajmelegedést. A tárcsapár függőleges állításával a keverőhatás mértéke, vízszintes állításával pedig a sávszélesség változtatható. A talaj egyengetéséről és kíméletes visszazárásáról a rugós terhelésű íves pálcás lezáróhenger gondoskodik. A henger nyomása a rugóerő változtatásával állítható az eltérő körülményekhez igazodva, illetve ha kell, nedves talajviszonyok esetén ki is emelhető. A művelőelemek tökéletes összhangjának köszönhetően. A 1tRIPr II egymenetes őszi alap(-sáv)művelés elvégzése után közvetlen megtörténhet a tavaszi vetés. Ha nincs szükségünk őszi mélyművelésre vagy nem szükséges alaptrágya kijuttatása a 1tRIPr II a vertikális hullámos tárcsapár segítségével tavaszi talajmelegedést elősegítő sávművelésre is alkalmas akár nitrogéntrágyák (folyékony/szilárd) egymenetes kijuttatásával. Legyen gabona-, kukorica-, szója-, napraforgótarló, álló vagy zúzott takarónövény, a 1tRIPr II akár ősszel, akár tavasszal alkalmazható univerzális eszköz.

A 1tRIPr II teljesítményigénye elődjéhez képest nem változott, a munkamélység és talajviszonyok függvényében lazítókéssel 30-45 LE/sor, míg hullámos tárcsapárral 25-35 LE/sor. Optimális üzemeltetési sebessége 9-12 km/h. Munkaszélességet tekintve hazánkban a 30”/75 cm-es sortávolságú kivitelek érhetőek el 4/6/8/12/16 soros függesztett és vontatott kivitelben egyaránt. A nagyobb munkaszélességű gépek természetesen szállításkor összecsukhatók, és megtalálhatók az úgynevezett szűk szállítási szélességű NT (Narrow Transport) változatok is a portfólióban.

Az Orthman a legújabb TRU-aPLYr precíziós szilárd műtrágya-kijuttatót kifejezetten professzionális felhasználóknak fejlesztette ki, mely az XD vontatott kivitelű 8/12/16 soros sávos művelők vázára vagy egy külön vontatott alvázra szerelhető fel, amely a függesztett 8 és 12 soros változatokkal kompatibilis. A TRU-aPLYr két darab 5 m3-es központi tartállyal rendelkezik, melyek különálló 4 pontos mérleggel és 4-4 elektromos hajtású rozsdamentes adagolóval vannak felszerelve, melyekből az anyag továbbítása soronként pneumatikus úton történik egy hidraulikus hajtású központi ventilátor segítségével. A mérlegnek köszönhetően a gép teljesen automatikusan kalibrálja magát a bejárt terület és a súlycsökkenés alapján. A 4-4 db adagolómotor egymástól függetlenül vezérelhető, így megoldott a tartályonként eltérő, akár differenciált, előírásalapú tápanyag-kijuttatás (pl.: P&K), a tartályonként 4 szakaszos vezérlés (pl. 12 soros gép esetében 3-3-3-3 sor), illetve a görbe nyomvonalon történő fordulatszám-kompenzáció is. A TRU-aPLYr természetesen ISOBUS-vezérlésű, így bármilyen ISO-kompatibilis terminállal üzemeltethető. A rendszer szerves része ezen kívül a soronként felszerelt áramlásérzékelő, melynek segítségével a gépkezelő azonnal visszajelzést kap az esetleges eltömődésekről. A sorok túlnyomását rozsdamentes diffúzorok csökkentik, a lazítókés két oldalán pedig nagy kopásállóságú lemezek biztosítják, hogy a kijuttatócső ne kopjon el az üzemeltetés során. A minimális talajtaposás érdekében a 1tRIPr II XD sávművelők szimpla vagy dupla sorközjáró 480/80R50 méretű kerekezéssel vannak felszerelve, de opcióban elérhető egy 18” széles sorközjáró hevederes járószerkezet is.

Természetesen az Orthman sávos művelői tökéletesen illeszkednek a CTF (Controlled Traffic Farming) azaz „Kontrolált Művelőnyomos Gazdálkodás” rendszerébe is, mellyel tovább csökkenthetők a táblán belüli taposási károk. Így a javuló talajszerkezet eredményeképp jobb hozamok és olcsóbb üzemeltetés realizálható, mely a mai modern fenntartható gazdálkodás alapja.

 

ORTHMAN 1tRIPr II

SOROK SZÁMA – 30”/75 cm

Függesztett

4R

6R/6NT

8NT

12F

-

Vontatott – XD

 

-

8NT

12F/12NT

16NT

Munkaszélesség [láb/m]

10/3

15/4,5

20/6

30/9

40/12

Szállítási szélesség [m]

3,05

4,57/3,56

3,56

5,08/3,45

4,98

Teljesítmény igény [LE]

120-180

180-270

240-360

360-540

480-720

R – Rigid: Merev gerendelyes

F – Folding: Csukható gerendelyes

NT- Narrow Transport: Csukható gerendelyes keskeny szállítási szélességgel

 

Bellai Tamás, kereskedelmet támogató mérnök