Növényvédelem2021. május 30.

KITE Kerti Kalendárium - koranyári teendők a kertben

Az előrejelzések szerint a csapadékos és a szokásosnál hűvösebb időjárás kitart egészen a hónap végéig, ezért a kerti munkákat és a növényvédelmet erre készülve kell megterveznünk, végeznünk. Növényvédelmi szakembereink javaslatait olvashatják a kiskertekben dolgozóknak.

Szamóca

Érik a szamóca, most semmikép se permetezzük, amit eddig nem tudtunk megvédeni, azt ne most akarjuk. A penészes, rothadó gyümölcsöket rendszeresen távolítsuk el a növényekről és dobjuk a kukába, ezzel némileg lassíthatjuk a fertőzés terjedését. A csapadékos idő miatt a csigák is megjelentek, előszeretettel fogyasztják az epret, meglehetősen nagy bosszúságot és undort keltve ezzel. Védekezni csak a csapdázással tudunk valamelyest, illetve a folyamatos összegyűjtésükkel. A csapdázáshoz nem is kell több, mint egy sörrel töltött és leásott befőttesüveg, amely kiskertekben és nem túl erős fertőzöttség mellett kordában is tartja a kártevőt.
 szamoca

Káposztafélék

A kiültetett káposztaféléken már megjelentek a levéltetvek és a liszteskék, melyek ellen a Karate Zeon 5 CS 2-3ml/10l víz dózisával tudunk védekezni, mivel a káposzta erősen viaszos, ezért célszerű a permetléhez 2,5 ml (10l-hez) Nonit-ot adni a jobb tapadás érdekében. Javában tart a káposzta-bagolylepke rajzása, ezért ha nem akarjuk megosztani a káposztánkat a hernyóival, akkor június első napjaiban védekezni kell ellene, a védekezésre használhatjuk a jól bevált Decis 5 ml/10l dózisát, a Nonit 2,5ml/10l tapadásfokozóval kiegészítve.

Paprika, paradicsom

A kiültetett palántáink nagyon megörültek a napokban hullott csapadéknak, szinte szemmel láthatóan nőnek, ennek ellenére ne feledkezzünk el a növényvédelemről, a tetvek és a liszteskék pillanatok alatt ellepik a palántákat. A vetési bagolylepke is betéved a kertekbe, lárvája a mocskos pajor néven híresült el, jellemző tünete, hogy a palánták gyökérnyaki részét rágja el, ezért kidől a palánta és elpusztul. Védekezni sem könnyű ellene, mivel a hernyó nappal a talajrögök között tartózkodik. Sikeresen talajfertőtlenítéssel védekezhetünk ellene, ennek hiányában gyéríthetjük Piretrin Extra porozószerrel a növény gyökérnyaki részének és az azt körülvevő talajra szórásával.

paradicsom támrndszer

A kiskerti paradicsom nagy ellensége a paradicsomvész, melynek kockázatát a helyes termesztéstechnológiával, mint a fertőzésgyanús növényi maradványok eltávolítása, talajtakarás, illetve a növény metszése és felvezetése egyedi támrendszer mellett csökkenthetjük.

Alma

A napokban hullott csapadék és a meleg kedvező feltételeket teremtett a varasodás fertőzéséhez, ezért most feltételen védekezni kell, és amennyiben lehetséges, „szűkebbre kell” fogni a permetezési fordulót, mivel ilyenkor a növények intenzív hajtásnövekedése miatt, a hatóanyag gyorsan „hígul” a növényszövetekben. Továbbra is célszerű a kontakt + felszívódó kombinációkat használni. A lisztharmat is örült a nedvességnek, a hajtásvégi lisztharmattal fertőzött hajtások ontják a spórákat. A gombaölő szer választás során célszerű az almafajta érzékenységét figyelembe venni és olyan készítményt, kombinációt választani, ami megfelelő védelmet ad. A lisztharmat és a varasodás ellen célszerű Score 250 EC 5ml+Dithane M-45 40gr/10l kombinációt használni.

Ilyenkor intenzív a levéltetvek szaporodása, ezért gombák elleni szerkombinációt mindenképpen ki kell egészíteni Mospilan 20 SG 4gr/10l dózisával. A Mospilan 20 SG (4gr/10l víz dózisa) gyéríti a körtelevélbolhát és a pajzstetveket is, ezért ha ezt a kombinációt alkalmazzuk, külön nem kell ellenük védekezni. A vértetvek is megjelentek a lombsátor védelme alatt a kezeletlen metszési felületeken, kéreg repedésekben és a vízhajtások tövén erősebb fertőzés esetén káli szappanos kezeléssel (1,0-2,5%-os koncentrációban kipermetezve a fertőzött felültre) és mechanikai módon, erősebb kefével védekezhetünk.

Körte

A körtelevélbolha és a kártétele a jellegzetes tünetei alapján jól felismerhető, erős fertőzés esetén gyérítésére használható a Verimec Pro SC 15ml/ 10l víz dózisban, mely egyúttal a takácsatkák ellen is véd.

Szilva

A szilvában a hamvas szilva-levéltetű tömegesen megjelent a hajtásokon, ezért már most védekezni kell ellene pl. a Karate Zeon 5 CS 2-3ml/10l víz dózisával.

Cseresznye/meggy

A virágzás végével, amint megjelenik a lombozat és van felvevő felület, fontos figyelmet fordítani a lombtrágyázásra is (magas foszfortartalmú és aminosavat tartalmazó lombtrágyákkal)!

Folytatni kell a monília elleni megelőző permetezéseket, (Folicur Solo 10ml/10l), termésnövekedés időszakában külön figyelmet fordítani az antraknózis elleni megelőző permetezésre (Folicur Solo), amelyre a zöld termés időszakában a színeződés kezdetéig kell odafigyelni. A cseresznyelégy rajzása is elkezdődött, vélhetően elhúzódó lesz, ezért ellene is védekezzünk (Mospilan 20 SG 4gr/10l, Karate Zeon 5 CS 3ml/10 l).

Hasznos állatok a kertünkben

A kertészkedés során törekedjünk arra, hogy friss, egészséges és lehetőleg növényvédőszer-mentes gyümölcsöt, zöldséget termeljünk magunk és a családunk számára. Sajnos ezt nem mindig tudjuk teljes mértékben megvalósítani a kártevők egyre szélesedő palettája és a szélsőséges időjárás következtében extrém módon felszaporodó károsítók miatt. De mégis mit tehetünk? Törekedjünk a természetes ellenségek kímélésére és a megtelepedésük elősegítésére. A növényvédelmi munkák során lehetőleg ne használjunk taglózó, széles hatásspektrumú szereket, ültessünk sokféle növényt, biztosítsunk búvóhelyet a hasznos állatok részére.

Természetes ellenségek

A természetes ellenségek felszaporodása mindig lassabb, mint a kártevőké, ezért ha egy meggondolatlan növényvédelmi kezeléssel kiírtjuk őket, akár évekbe is telhet, hogy ismét megtelepedjenek, felszaporodjanak.

A vértetvek felszaporodása is a helytelen növényvédelmi szemléletnek és szerhasználatnak köszönhető, ugyanis a vértetű fürkészdarázs kordában tudja tartani, de a rovarölő szerek (piretriod származékok) használata jelentősen visszavetette az egyedszámukat. Amennyiben a piretriodok helyett felszívódó szereket használunk, jelentősen csökkenthetjük a kockázatot. Hasznos rovarok még a levéltetveket pusztító katicák közül a hétpettyes katica, melyet a betelepített többé-kevésbé hasznos harlekin katica egyre jobban háttérbe szorít. A katicák esetében is a piretriod hatóanyagú rovarölő szerek okozzák a legtöbb pusztulást. A fátyolkák lárvái is legtöbbször a piretriodok használatának esnek áldozatul. Mégis miért használunk piretroidokat?

Nagyon kedvező a humán toxikológiai mutatójuk könnyen hozzáférhetőek (sok III. forgalmi kategóriás, ezért kerül ki ebből a hatóanyagcsoportból), illetve olcsóak és látványosak, gyors hatást produkálnak.

rózsa tetű

A fürkészek korán elkezdik gyéríteni a levéltetű populációt, így ha a piretroidok elhagyása mellett döntünk a kiskertben, gyakran lehet részünk a parazitált levéltetű múmiák látványában.

A természetes ellenséget kímélhetjük a különféle szín- és feromoncsapdák használatával, melyek egy kiskertben sok károsítót megfognak. Fontos, hogy a virágillat csapdát kerüljük, mert az a méheket is bevonzza (személyes tapasztalat).

Méhek

Legtöbbször, amikor a méhekről esik szó, mindenki a méhészekre és a házi méhekre gondol, pedig a megporzásban több százféle méh és méhalkatú rovar vesz rész. Ahhoz, hogy ezen hasznos rovarokat a kertünkbe „szoktassuk”, építsünk nekik szaporítóládát. A vadméhek előszeretettel telepszenek meg a nád szárában, résekben, ezért a kimaradt nádszövetet, téglát, illetve néhány farönköt „megfurkálva”, egy fedett helyen elhelyezve, szállást készíthetünk számukra.

méh szálló

fotó: vasarnap.com

A méhek és más hasznos rovarok megtartása végett, vessünk virágzó sarkot, sávokat a kertünkbe, amibe minél többféle egynyári és évelő faj kerüljön (kerüljük az egzotikus tájidegen fajokat). A gazdaboltokban ma már számtalan ilyen virágmagkeverék elérhető.

Amennyiben a kellemest a hasznossal szeretnénk összekötni, vessünk/ültessünk olyan gyógy/fűszernövényeket melyek a méhek számára is vonzóak.

Ilyen fajok: Borsmenta (Mentha × piperita)

Kerti kakukkfű (Thymus vulgaris)

Közönséges levendula (Lavandula angustifolia)

Metélőhagyma (Allium schoenoprasum)

Oregánó (Origanum vulgare)

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

Madarak

Készítsünk madáritatót a kertbe, a madáritató nemcsak a madarak (cinkék, zöldike) odaszoktatására szolgál, hanem a kánikulai napokon a méhek számára is vizet biztosít. Fontos, hogyha már belekezdtünk, mindig legyen benne tiszta víz és rendszeresen takarítsuk. A legegyszerűbb madáritató/fürdő egy 45-50 cm átmérőjű virág alátét, amely a kistestű madarak számára is vonzó. Az alátétet helyezzük el egy 40-50 cm magas farönkön, vagy téglákon úgy, hogy biztonságosan álljon és tegyünk bele egy törött virágcserép darabot vagy egy nagyobb követ.

madáritató

fotó: csivitelo.cafeblog.hu

Elhelyezhetjük az itatót a földön is, csak akkor gyakrabban kell takarítani a békák, csigák miatt, a kistestű madarak a kiemelt itatón nagyobb biztonságban érzik magukat.

A macskát tartsuk kordában!

Dísznövények

Már itt-ott virágzanak a rózsák, de sajnos egyre nagyobb számban megjelennek rajtuk a levéltetvek. A tetvek ellen itt is nyugodtan használhatjuk a Mospilan 20 SG- t 4g/10l dózisban.

Allergén gyomok

Az aranyat érő eső nemcsak a növényeink számára ad lökést, hanem a gyomnövények számára is. A kiskertünk pár nap alatt dzsungellé változhat, és ha nem figyelünk, a parlagfű is gyorsan elszaporodik. A legjobb védekezés az eső utáni gyomlálás, igen fárasztó munka, de amelyik gyomot kiszedjük az biztosan nem hajt újra.

parlgfű
Parlagfű