Precíziós gazdálkodás 2024. június 07.

Keressen pénzt a szárítója védelméből!

Kukoricaszárítás adatalapon, energiapazarlás kizárva! Tudta? A Videokontroll alkalmazás energiahatékonyságot növelő beruházásnak számít, ezáltal a beruházás megvalósítására társasági adókedvezmény (TAO) vehető igénybe, illetve az elért és tanúsított energiamegtakarítás az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben vagyoni értékű jogként értékesíthetővé válik.

A termény tökéletes minőségének megőrzése érdekében érdemes a terményszárítók működését folyamatosan kontroll alatt tartani. A KITE Zrt. Videokontroll alkalmazásának használatával energiamegtakarítást érhet el a szárítási folyamat optimalizálásán keresztül. Az adatok mentése lehetővé teszi a megtakarítás számszerűsítését, dokumentálását és visszakereshetőségét is. A kukorica szárítása energiaigényes technológia. Már néhány százalékos megtakarítás is milliókat érhet!

Eddig fel sem merült Önben, hogy a szárítójában lehetnek tartalékok? Pedig van olyan gyártmány, melynél akár 40% energiamegtakarítás is elérhető, az optimalizálással a szárított termény minősége javul és a raktározott termény kezelése is könnyebbé válhat! De ha nincsenek mérési adatok, könnyen hiheti bárki, hogy minden rendben van. Lehet, hogy éppen ilyet üzemeltet Ön is?

Az elért energiamegtakarítás bevétellé is változtatható! A szemestermény-szárítók optimális működtetéséhez is fontos a pontos, helyspecifikus adat, hasonlóan a növénytermesztés más munkafolyamataihoz. Ebben lehet az Ön segítségére a Videokontroll. A termények közül a legnagyobb mértékű energiamegtakarítást a kukorica szárítása során tudjuk elérni. A 100 °C-os maghőmérséklet a vízelvonási folyamatban szükségtelen, a hirtelen felhevítés hatására a kukorica megreped, sok törtszem és liszt keletkezik. A hirtelen hevítés a szemestermény összetapadásának veszélyét növeli, a tűzveszélyt fokozza, továbbá energiapazarló is.

Sok paraméterre kell figyelni a szárító üzemeltetése közben. Most a két legfontosabbat emeljük ki csupán, ami a vízelvonás folyamatát segít kontrollálni, ezek a maghőmérséklet és a nedvességtartalom. Aki ezeket a paramétereket kellő pontossággal meg tudja határozni, sokat tesz a folyamat optimalizálása érdekében. Nagyon hasznos, ha ellenőrzés alatt tarthatja a tulajdonos a maghőmérséklet alakulását a szárítás folyamatában, különösen a folyamat utolsó szakaszában és nem csak egy ponton. Ennél fogva, ha a szárítózónát kontroll alatt tartjuk és megfelelő mennyiségű, megbízható, helyzetében pozícionált adatot rögzítünk a szárítózónából, akkor megtervezhetővé válik az optimalizálás folyamata. Az adatfelvételezés során a teljes szárítózónát ellenőrzés alatt tartjuk. Az összes légcsatornában mérjük a maghőmérsékletet a hideg oldalon, ahol a szárítóközeg kilép a kukoricából, lényegében ez a Videokontroll. A szemestermény-szárító felügyeleti rendszer elsősorban a tűz elleni védelem fokozását szolgálja. Az évek során azonban bebizonyosodott, hogy a mért adatok a szárítási folyamat komplex diagnosztizálására is alkalmasak. Az optimális folyamatot zavaró tényezőket képes kiszűrni, ezért a precíziós szárítás alap gépe lett. A diagnosztizált, terményt károsító eltéréseket okozó tényezőket a precíziós beüzemelés során, műszaki beavatkozással szüntetjük meg. A precíziós beüzemelés eredménye az optimális, kontrollált szárítási folyamat. Mivel minden adatalapon történik, a mindennapi gyakorlatban a beavatkozások eredményét is ugyanezek az adatok igazolják vissza, tehát nem elméleti kérdésről van szó.

Egy kis odafigyeléssel jelentős megtakarítást lehet elérni a szárító üzemeltetése során. Az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (2015/122. vhr. és 2020/17. vhr.) célja, hogy támogassa azokat az energiahatékonysági beruházásokat, amelyek segítségével csökkenthető hazánk szén-dioxid kibocsátása. A fogyasztók által elért és tanúsított energiamegtakarítások vagyoni értékű jogként értékesíthetővé válnak a kötelezett energiakereskedők számára. Ezáltal forrást biztosítanak a beruházásokhoz, javítva annak megtérülési idejét, olyan szintre, ami már a vállalatvezetők számára elfogadható. Az energiahatékonysági beruházások elszámolhatóak a társasági adóból (1996. évi LXXXI. törvény 22/E. § és vhr.). Az energiahatékonysági társasági adókedvezmény célja, hogy támogassa azon energiahatékonysági beruházásokat, amelyek segítségével csökkenthető hazánk szén-dioxid kibocsátása.

A kedvezmény mértéke a vállalkozás elhelyezkedésétől és méretétől függ, az értéket a beruházási érték százalékában adjuk meg. Az ország bármely részén (kivéve Budapesten) a kisvállalkozások 65%-os, a középvállalkozások 55%-os, a nagyvállalkozások 45%-os TAO kedvezményre lehetnek jogosultak. Budapesten, kisvállalkozás esetében 50%-os, míg közép-, illetve nagyvállalkozás esetén pedig 40%-os, illetve 30%-os TAO kedvezmény érvényesíthető.