Növényvédelem 2024. június 10.

Károsító-előrejelzés, aktuális helyzetkép - 24.hét

Egy viharos, csapadékos hetet követően a napraforgóban támadásba lendültek a gombák, mutatjuk mire érdemes odafigyelni.

Veszélyes polifág károsítók

A mezei pocok populációja rejtetten, de folyamatosan nő, megjelentek az első pocokjáratok a kapás kultúrákban.

A károsítóhelyzet várható alakulása

Repce: A repce érése felgyorsult, a becők többsége már sárga. A lisztharmatfertőzés megállt, a fertőzött részek "kényszerérése" felgyorsult.

Őszi búza:

Az őszi búza érése felgyorsult, az állományok többsége már a tejesérés végén van, a csapadékos idő miatt a kalászokon megjelent a korompenész. A levélbetegségek terjedése megállt.

Őszi árpa:

Az ősziárpa-állományok többsége már a viaszérés állapotában van, elszáradt. A károsítók terjedésével már nem kell számolnunk.

Napraforgó:

A csapadékos, meleg időjárás és az állományok záródása kedvez a kórokozók (alternaria, fóma) fertőzéséhez. A fertőzés intenzív terjedése megfigyelhető.

Kukorica: 

Az állományok záródása elkezdődött, ezzel a gyomok elleni védekezés lehetősége is véget ért.

Szója: 

A szójában szintén tömegesen kelnek a gyomok, ezért a gyomirtás jelenleg a legfontosabb teendő.

Cirok:

A cirokban tömeges a magról kelő és az évelő kétszikű gyomok kelése.

Védekezési javaslat polifág kártevők

 

A mezei pocok ellen a kalászosokban és a lucernában jelenleg nem tudunk hatékonyan védekezni. A kapás kultúrákban a betelepdést csak az ismételt sorközműveléssel tudjuk lassítani.

Védekezési javaslat napraforgóban

 

A napraforgóban a gombák ellen emelt hasmagasságú és hidas géppel még tudunk preventíven védekezni. A védekezésre a Picasso Active-ot javasoljuk, indokolt esetben a levéltevek ellen a Vantex CS-t Mospilan SG-vel, illetve bórtartalmú levéltrágyával célszerű kiegészíteni.

Védekezési javaslat szójában

 

A szójában tömegesen kelnek a gyomnövények, ahol nem volt preemergens gyomirtás vagy a csapadékhiány miatt nem hatott megfelelően, ott célszerű a posztemergens kezelések elvégzése. A kezelésre a Pulsar 40 SL készítményeket javasoljuk.

Védekezési javaslat cirokban

 

Cirokban, ahol a fenológia még lehetővé teszi, a kétszikű gyomnövények ellen a Casper posztemergens használatát javasoljuk.