Alkatrész2019. április 20.

John Deere bálázógépek szezon előtti felkészítése az üzembiztos működésért

A szezon közeledtével minden gazda felkészíti a gépparkját, hogy szezon közben a maximális teljesítményt tudja elérni a gépeivel. Nincs ez másként a bálázógépekkel sem, ezek a gépek is igénylik a szezon előtti átvizsgálást és tisztítást. Ehhez nyújtunk segítséget.

Mivel a vizsgálat és a megelőző karbantartás nem kerül sok időbe – ugyanakkor rendkívül nagy különbséget jelent a nyereségességben -, ezért ez az egyik legjobb befektetés, amit tehet annak érdekében, hogy szezon alatt a gépek üzemeltetése zökkenőmentes és költséghatékony legyen. A bálázás során a kényszerű állásidő mérhető hatással van az eredményességre, ezért szezon előtt meg kell győződnie róla, hogy teljes mértékben felkészült a bálázásra és abban a pillanatban tud kezdeni, ahogy az időjárás ezt lehetővé teszi.

A szezon előtt elvégzett karbantartás megelőzi a bála károsodását, ennek érdekében a következő tisztításokat és ellenőrzéseket javasoljuk elvégezni a John Deere bálázógépeken minden szezon előtt:

1. A bálázó kamra tisztítása (fix és változó kamrás bálázók):

A bálák szétrepedése egy könnyen megelőzhető probléma, ami rendszerint az új bálázási szezon kezdetén jelentkezik. A bálázókamra falai gyakran berozsdásodnak a tél alatt, ez pedig megakadályozza a bálákat a szabad forgásban, mialatt a bálázó görgők tovább forognak, s a bálák kidörzsölődnek. Ez egyenlőtlen, göröngyös bálákat eredményez, amik gyakran ki is szakadnak. Természetesen ez a probléma a bálázó használatával arányosan „megoldódik”, mivel a keletkező bálák letisztítják a kamra falát, de így is jelentős kárt tud okozni a bálázás megkezdésekor keletkező akár 20-30 darab selejt bálával. Szezon végén a bálázó kamra falaira javasolt speciális olaj felvitele, mellyel megakadályozható a rozsdásodás és ezáltal a selejt bála készítése. Ehhez ajánljuk a speciális John Deere multifunkciós olajozó spray-t (cikkszám: MCB005)!

2. Az alsó görgők tisztítása (fix kamrás bálázók):

Az alsó görgőkön lévő szennyeződés és nedves termény túlzott felhalmozódása miatt a bála beszorulhat az ürítő nyílásba kilökődéskor. Ürítéskor a súrlódás kárt okozhat a bálában, elszakadhatnak a hálószálak és a bála széthullhat. Ennek elkerülése érdekében mindig tisztítsa meg az alsó görgőket a felrakódott szennyeződésektől.

Az alsó görgők tisztítása

A hevederek és a hengerek tisztítása (változó kamrás bálázók)

Minden esetben biztosítani kell, hogy a hevederek és a hajtóhengerek között ne halmozódjon fel termény. A terményfelhalmozódás megakadályozhatja a háló terjeszkedését, ahogy az a bálázóba kerül. Ennek eredményeként gyengén csomagoltak lesznek a bálák ott, ahol a háló nem fedi a bála teljes szélességét.

hevederek és hengerek tisztítésa

Távolítson el minden hálómaradványt a hengerek körül. Ez a felgyülemlés egyenetlen nyomást okozhat a hevederen, és a bálán gyenge hálóterjeszkedéshez vezet.

A fenti ellenőrzési, tisztítási műveleteken kívül mindig győződjön meg róla, hogy a bálázógépen található mozgó, forgó alkatrészek, részegységek nem deformálódtak, vagy sérültek az előző szezon során.

hálók és görgők tisztítása

A fenti műveletek elvégzését követően a következő részegységek működésének ellenőrzését, szükség esetén beállítását javasoljuk:

1. Behúzó hengerek:

Első lépésként a szennyeződéseket szükséges eltávolítani a hengerek felületéről. Ha a hengerek olajosak vagy nedvesek maradnak, akkor a bálázás során a bálaháló fel fog tekeredni a hengerek felületére.

behúzó hengerek

Vágott vagy sérült felületű behúzó hengerrel végzett bálázás során a hengerek becsíphetik a bálahálót, ami egyenetlen csomagoláshoz vezet. Ebben az esetben fel kell újítani, vagy ki kell cserélni a behúzó hengert.

sérült behúzó hengre javítása

Fontos tényező a behúzó hengerek felületének egyenletessége, amit feltétlenül ellenőrizni kell, ha költséghatékony és zökkenőmentes bálázást szeretnénk elérni a szezon alatt. Ennek egyik módszere, hogy krétaporral (vagy egyéb porral) bekenjük a hengereket és élvonalzó segítségével ellenőrizzük a felületet. Ha egyenetlenséget tapasztal, akkor a henger felújításra vagy cserére szorul.

egyenetlenség a behúzó hengeren

Amennyiben a fenti tényezők ellenőrzése vagy - hiba esetén – kijavításuk megtörtént, akkor következhet a behúzó hengerek párhuzamosságának ellenőrzése, mely a következő lépésekből áll:

  • oldja ki a hengerféket
  • helyezzen a két henger közé egy egyszerű papírlapot
  • húzza ki a papírlapot a hengerek közül és jegyezze meg a húzóerő nagyságát
  • ismételje meg ezt a műveletet a hengerek teljes hosszában
  • hengerek párhuzama akkor megfelelő, ha minden ponton egyforma húzóerővel tudja kihúzni a papírlapot a hengerek közül


hengerek ellenőrzése papírral

Nem megfelelő párhuzam esetén a meghajtott behúzó henger állítása lehetséges 1-1 db rugóval ellátott csavar segítségével, ami a hengerek csapágyazása mellett található meg.

nem párhuzamos behúzó henger beállítása

2. A fékek ellenőrzése:

Ha a háló nincs megfelelően előfeszítve, amikor a kés működésbe lép, akkor a vágás minősége jelentősen csökken. Ha enyhén laza, vagy akár mozgó hálót próbálunk elvágni, akkor a hosszú szálak eltömíthetik az behúzó hengereket. Szintén a rossz minőségű vágás következtében a hálókötések szétesnek, a hálószerkezetben lyukak keletkeznek, ami a háló szétválásához vezet a bála felületén. Ezek a problémák mind a háló tekercset fékező erő elégtelensége következtében fordulnak elő.

A fenti hiba elkerülése érdekében szükséges a megfelelő fékerő beállítása. Egyszerű ellenőrzési módszer, hogy a fék rögzített állapotában kézzel ne lehessen elfordítani a behúzó hengert. A John Deere előírása szerint úgy kell beállítani a fékerőt, hogy a hengert csak 54 – 81 Nm közötti nyomatékérték hatására lehessen megfordítani.

fékek ellenőrzése

A használat során a fék gumibetét idővel elkopik, ami csökkenti a fékezés hatékonyságát. Ha úgy megkopott, hogy kézzel el lehet forgatni a behúzó hengert, akkor a betéten állítani szükséges, vagy ki kell cserélni azt. Az egyik megoldás, hogy le kell szerelni a fékbetétet és fordítva visszaszerelni úgy, hogy a nem használt része érjen a hengerhez fékezéskor. A másik megoldás a fékezőerő hatékonyságának növelésére, hogy a féktartó lemezen lévő távtartókat a lemez egyik oldaláról a másikra helyezzük át, a gumi betét alá.

fékek állítása

A meghajtott behúzó henger végén lévő tárcsán található alátétnek kissé mozognia kell, mert ha nem, akkor a fellépő csúcsfeszültség hatására sérülhet a behúzó rendszer.

behúzó rendszer végén található tárcsa

3. A bálaheveder ellenőrzése:

Az adagoló tálcának mindkét oldalán közvetlenül érintkeznie kell a bálahevederekkel, mert ennek hiánya esetén a háló nem fog egyenletesen szétterülni a bálákon, így a bálafelület egy része fedetlen marad. Úgy állítsa be az adagoló tálcát, hogy az teljes szélességében érintkezzen a hevederekkel.

bálaheveder ellenőrzése

Ellenőrizni kell, hogy a hevedert vezető sín nem sérült-e vagy deformált, ugyanis ilyen esetekben behúzáskor sérülhet, kiszakadhat a háló.

deformált heveder-vezető sín

A bálázó heveder átvizsgálásakor a heveder-összefűzéseket figyelmesen kell megvizsgálni, hogy felfedezzük a kopott alkatrészeket, szétcsúszásokat vagy a sérülések jeleit. Figyeljünk az éles szegélyekre és a rossz szögben álló kapocs csapszegekre is. A kapocs csapszegek úgy álljanak, hogy a hajlított részük befele mutasson, a hálóval való érintkezés elkerülése érdekében

kapcso csapszeg befelés áll

4. A hálótartó eszköz ellenőrzése (változó kamrás bálázó):

Mielőtt a munka elkezdődik, mindig vizsgálja meg a hálótartót, hogy megbizonyosodjon róla, minden alkatrésze be van szerelve és üzemkész-e. Ellenőrizze, hogy mindegyik műanyag henger fel van-e szerelve a hálótekercset fékező karra. Ezek a hengerek biztosítják, hogy a feszítés/nyomás egyenletes legyen a háló teljes szélességében. Ha valamelyik henger hiányzik, a kapott egyenetlen feszülés rossz hálófedéshez vezethet. (A fotók a hálódobozról nyitott ajtónál készültek, a tekercsek a hálóra mozdulnak, amikor az ajtó zárva van.)

hálótartó eszköz

5. Gumipántok ellenőrzése (változó kamrás bálázó):

A gumipántok tartják a helyükön a tartalék hálótekercseket. Ha nem készít be tartalék hálótekercset, bizonyosodjon meg róla, hogy a gumikötélszíjak biztonságosan vannak rögzítve. A laza gumikötélszíjak könnyen kapcsolatba kerülhetnek az aktív hálótekerccsel és súlyosan károsíthatják a hálót.

gumipántok ellenőrzése

A szezon előtt gondosan átvizsgált és felkészített bálázógépekkel megelőzhető számos probléma, ami szezon közben kényszerű állásidőt – és ezáltal veszteséget - okozhat. Amennyiben a bálázógép ellenőrzése során bármilyen akadályba ütközik, keresse bizalommal a KITE Zrt. szervizes munkatársait!

A kiváló minőségű bála elkészítésének titka a gondosan felkészített bálázógép és legjobb minőségű bálacsomagoló anyag.