Alkatrész 2021. június 30.

Betakarításkori minőségi paraméterek mérése megéri!

Az utóbbi években a szántóföldi növények termesztése során számos olyan új termesztéstechnológiai elemet használunk, melyek segítségével egyre nagyobb termést takaríthatunk be adott területről. Figyelni kell viszont a betakarítás időzítésére is, hiszen ez kulcskérdés a jövedelem alakulásában.

A betakarítás kezdete nem naptári naphoz kötődik, az időpontjának megválasztását több tényező együttesen dönti el, de a meghatározó ezek közül a szemnedvesség-tartalom alakulása. Az időjárás jelentős mértékben befolyásolja az egyes növények termésének vízleadási ütemét. A betakarítási idő helyes megválasztása a termésmennyiségének befolyásolása mellett meghatározó hatást gyakorol a termék minőségére is.

Például kalászosok esetében több vizsgálat bizonyította, hogy 14-16%-os szemnedvesség-tartalom esetén számíthatunk a legmagasabb termésre. A teljes érettséget követő betakarításnál terméscsökkenést tapasztalhatunk. Ez a csökkenés az optimális betakarítási időt követő első hétben kismértékű (25–50 kg/ha/nap), azonban két-, illetve háromhetes késés esetén ez a veszteség már 320–810 kg/ha/hét is lehet.

szemnedvességmérő

A megkésve kezdett betakarítás során holtérésben 12% nedvességtartalom alatt betakarított búzánál a minőségi paraméterek jelentősen romlanak. Ez a minőségromlás a teljes érés utáni 7–10. napon válik számottevővé, ami csapadékos évjáratban hamarabb és nagyobb mértékben következik be. Mind a sikér mennyisége, mind annak minősége (sikérterülés) romlik. A farinográfos értékszám a korai és optimális időpontban elvégzett betakarításnál a legmagasabb, a betakarítás későbbre tolódásával jelentős mértékben romlik.

Sok hasonló példát hozhatnánk különböző termények esetében is. A KITE Zrt. által forgalmazott amerikai DICKEY-John márkájú miniGAC  és miniGACplus típusú, nagy pontosságú nedvességmérő műszerekkel nagyon rövid idő alatt lehet rendkívüli pontossággal meghatározni a szemestermények nedvességtartalmát és hektoliter tömegét. Pár másodperc alatt megkapjuk az eredményeket a termőföldön, így azonnal képet kaphatunk a termés érettségéről, nedvességtartalmáról és ennek megfelelően el lehet dönteni, hogy indulhat-e a betakarítás.

A KITE Zrt.-től vásárolt miniGAC és miniGACplus nedvességmérő műszerek 6 féle szemes terményre (búza, árpa, kukorica, szója, napraforgó, repce) rendelkeznek 2 év kalibrációval. A miniGACplus típusú nedvességmérő műszer hektoliter tömeg mérésére is alkalmas, így a termény minősége és kihozatali képessége a lehető legpontosabban ellenőrizhető. 

">

 Az állattenyésztés számára fontos a szálastakarmányok és a szalma-almozóanyag betakarítása is. Ennek gyors és hatékony módja a bálázás. Az elkészült bálák felhasználása azonban nem azonnal történik a betakarítás után. Ha hosszútávon is egészséges, minőségi terméket szeretnénk, figyeljünk a részletekre. A széna- és szalmabálák nedvességtartalmának ismerete a minőségi termék előállításának szempontjából döntő fontosságú. Továbbá a nedvességtartalom ismerete megkönnyíti a lényeges döntéseket már a betakarítás során, lehetővé teszi a bálák osztályozását, minőségi széna vagy szalma nyerését. A tárolás során a bálázott anyagok állapotáról kaphatunk képet, ha tudunk nedvességtartalmat és bálamag-hőmérsékletet mérni.

A KITE Zrt. által forgalmazott John Deere márkájú, 50 cm-es szondával rendelkező bálanedvességmérő műszere (MCXFA1870) kiválóan alkalmas a bála nedvességének és hőmérsékletének ellenőrzésére 8-44% és 0-107 °C tartományokban.

A megszerzett információk segítségével felfedezhető a gombabetegségek feltételeinek kialakulási jelei (magasabb hőmérséklet, magas nedvességtartalom). Ezen mért adatok nagy segítséget jelenthetnek a bálák eladásánál vagy vásárlásánál, mivel a nedvességtartalom fő faktora a termék minőségének, így meghatározó szerepet játszik az árban is. Tehát mérjünk, az pénzt hoz!

További nedvességmérőműszer-ajánlatainkat keresse az alábbi linken!

https://webshop.kite.hu/termekek/muszerek/m.06.04