Alkatrész 2019. június 19.

Bálacsomagoló anyagok

Javában zajlik a bálacsomagolási szezon. Összegyűjtöttük mire figyeljünk a megfelelő csomagolóanyag kiválasztásakor. A bála minőségét 45%-ban a bálázó gép, 55%-ban a bálacsomagoló anyag befolyásolja. Kiváló minőségű csomagolóanyaggal kiváló minőségű bálák készíthetőek.

Mibe csomagoljuk az értékes takarmányt, alomanyagot?

A kalászos gabonafélék betakarítása során jelentős értéket képviselő, nagy mennyiségű melléktermék keletkezik. Ezek szakszerű csomagolása és tárolása kiemelkedő fontosságú feladat a gazdálkodóknak, mivel a sokoldalú felhasználási lehetőségének köszönhetően extra jövedelmet biztosíthat részükre.

Kalászos gabonaszalmából 2 600 – 2 900 ezer tonnát takarítanak be Magyarországon, mintegy 1,1 – 1,4 millió hektárról évente. A közel 150 – 200 ezer hektár lucerna további 900 - 1 300 ezer tonna becsomagolható lucernaszénát és szenázst jelent. A gyepterületekről pedig további nagy mennyiségű értékes szénát hoznak le a gazdák.

John Deere bálacsomgoló anyagok

Napjainkban a széna és szalmafélék, valamint a kukoricaszár-maradvány betakarítására bálázásos technológiát alkalmaznak, melyek közül a hengeres, a kis- és nagybálás begyűjtési mód a legjellemzőbb. A széna- és szalmabálák felhasználási köre rendkívül széles: az állatok takarmányozástól kezdve az almozáson és a biomassza hőerőművekben történő hasznosításán át az ipari cellulóz előállításáig is terjedhet. A megfelelő tömörségű bála elkészítését követően a hengeres bálázóknál bálaháló vagy bálaháló és bálafólia, kis- és nagykocka bálázóknál pedig jellemzően bálazsineg alkalmazásával történik a széna vagy szalma tömörített rögzítése.

A megfelelő, jó minőségű és tartós bálacsomagoló anyag kiválasztása nemcsak a bála elkészítéséhez meghatározó, hanem a takarmány minősége, a mozgatás és tárolás szempontjából is elengedhetetlen.

Bálahálót vagy zsineget válasszunk?

Tény, hogy a bálahálóval történő kötözéskor valamelyest magasabb anyagköltséggel kell számolni a zsineg alkalmazásához képest, viszont ennek ellenére a háló alkalmazása egyre elterjedtebbé válik a gazdálkodók körében. Mégis mely előnyök teszik vonzóbbá a bálahálókat?

  • A zsineggel történő kötözéskor akár 15 – 22 fordulat is szükséges lehet, míg bálaháló használatakor 2 – 3 fordulat is elegendő a bála elkészítéséhez, így a bálázó teljesítménye jelentősén növekszik, ami hat a gép- és a bérköltségekre egyaránt.
  • A háló teljesen lefedi a bálát, ezáltal jobban tartja formáját, megkönnyíti a rakodást és szállítást, valamint kisebb terményveszteséggel számolhatunk szállításkor, tároláskor.
  • A legkorszerűbb bálahálók úgynevezett „Edge to edge”, azaz széltől-szélig való fedést biztosítanak a báláknak. A háló rugalmas pereme túlnyúlik a bála palástján, kellő fedést biztosítva a bálának, amely így kevésbé engedi beszivárogni az esővizet és a harmatot a belsejébe, valamint nagyobb tömörségű bála elkészítését teszi lehetővé.
John Deere bálacsomagoló anyagok
A bálahálók meghatározó tulajdonságai a vállfedési tulajdonság, a szakítószilárdság, a nyúlás és az UV- állóság. A két fő, stabilitást meghatározó tényező a maximális szakítóerő, vagyis az a pont, ahol már éppen elszakad a háló, a másik az ehhez a ponthoz tartozó nyúlás. A háló bizonyos mértékű nyúlása teszi lehetővé, hogy a bálázógép kamrájából kieső kerek bálák kissé kitáguljanak és így a háló tökéletesen hozzáigazodjon a bálához. A túl nagy nyúlást engedő háló esetén a bála fellazulhat, ami a későbbi rakodás, szállítás és tárolás során problémát jelenthet, ezért fontos, hogy megfelelő szakadási nyúlással rendelkező terméket válasszunk.

Miért érdemes használni bálafóliát?

A bálafóliák többrétegű, extra erős, rendkívül rugalmas mezőgazdasági csomagoló anyagok. Kiváló tapadási tulajdonságuk tökéletes fedést biztosít, a rendkívüli nyúlási képesség pedig lehetővé teszi a bálák légmentes zárást, amellyel a takarmány tartósítása egyszerűvé válik. A fóliát erős UV-álló tulajdonsága védi a napsugárzás káros hatásaitól, a vízlepergető tulajdonsága pedig a csapadék negatív hatásaitól, így a becsomagolt terményt nem szükséges fedett helyen tárolni.

JOhn Deere bálacsomagoló fólia

Egyéb csomagolási megoldás a fóliahengerbe történő silózás (silótömlő, hurka)

Ennek egyik előnye, hogy bárhol elhelyezhető, a betároláshoz nem kell fedett vagy betonozott tér, viszont szükséges a kötött talajszerkezet. Könnyen alkalmazkodik az állatlétszámhoz, így ideális a középüzemek számára, emellett kiegészítő technológiája lehet a már meglévő kapacitásoknak nagyüzemekben.

Kis mennyiségben szükséges takarmányok erjesztve tárolása ideális, valamint a tárolási kapacitást meghaladó mennyiségű takarmány esetében extra tárolási kapacitást jelent.

Fóliatömlőbe tölthető alapanyagok: kukoricaszilázs, teljes gabonanövény, lucerna, fű, fűkeverék, répaszelet, törköly.

silótömlőbe való csomagolás

Előnye:

  • Az anaerob körülmények gyorsabban és tökéletesebben teremthetők meg benn, mint egy falközi silóban, továbbá tartósan fenn is tarthatók.
  • Homogénebb eloszlás, ezáltal egyöntetűbb minőséget kapunk, mint bálaszenázs esetében.
  • Gyorsan, kevés élőmunkával betölthető.

Hátránya:

  • A fólia sérülésekor jelentős lehet a romlási veszteség.
  • A kitárolás a hagyományosan alkalmazott silóbontó berendezésekkel (silómaró, blokkvágó) nehézkes.
  • A fólia évente jelentkező költség és újratermelődő hulladék a gazdaságok számára.

Milyen bálacsomagoló anyagok közül választhatnak partnereink?

A KITE Zrt. termékkínálatában megtalálhatók a John Deere szigorú ellenőrzési és értékelési eljárásainak maximálisan megfelelő prémium minőségű gyári bálahálók  többféle méretben (123, 130 cm szélességben és 3600, 3800, 4500 m hosszúságban). A 4500 m hosszú bálaháló segítségével egész nap tud bálázni, nem kell aggódni a kifogyó bálaháló miatt.

A KITE Pack bálahálók  kiváló ár-érték arányuk mellett függetlenül többféle bálázógépben is használhatók. További előnyük, hogy gyorsan betölthető, könnyen használható, széltől-szélig fedést biztosító, hosszú élettartamú anyagok. Többféle szélességű (123, 125 cm) és hosszúságú (3000, 3600 m) tekercs is választható a kínálatból.

A kis- és nagykocka bálázó (esetenként hengeres bálázó) gépekhez használható prémium minőségű John Deere bálakötöző zsinegek  (105 m/kg, 114 m/kg, 140 m/kg, 350 m/ kg, 1060 m/kg), valamint a KITE Pack bálazsineg tekercsek  (100 m/kg, 110 m/kg, 116 m/kg, 350 m/ kg, 800 m/kg) is többféle kiadósságban rendelhetők. A kötöző zsinegek széles választékából könnyen kiválasztható a legmegfelelőbb, legyen szó akár könnyű kalászosról vagy nehéz és nagy szártömegű szálastakarmányról.

bálázózsineg

Azoknak, akik bálafóliával is védenék az értékes becsomagolt takarmányt a John Deere többrétegű prémium bálafóliákat  ajánljuk kétféle méretben (750 mm x 1500 m x 25 mikron és 750 mm x 1650 m x 22 mikron), amelyek a nagy szakítószilárdságuknak, a rendkívüli UV-állóságnak és tapadásnak köszönhetően biztosítják a bálák légmentes lezárását minden körülmények között.

A megfelelően becsomagolt bálát szabad ég alatt történő tárolás esetén a négyféle szélességben (9, 8, 12 és 15 m) és kétféle hosszúságban (12 és 25 m) kapható 140 g/m2 sűrűségű kazaltakaró ponyvával ( tudja megvédeni az időjárás viszontagságaitól.

A KITE Zrt. csomagolóanyag-kínálatában megtalálhatók még a falközi silók fedésére alkalmas UV-álló adalékkal ellátott takarófóliák több szélességben (8,5/12/16 m), vastagságban (120/150/180 mikron), és hosszúságban (35/40/45/52/60/75 m).

Silótöltő berendezéssel rendelkező partnereink részére a silózással tartósított takarmányok tárolására silótömlőket tudunk biztosítani különböző átmérőben (2, 2.4, 2.7 és 3 m), hosszúságban (60 m és 150 m) és vastagságban (200, 220 és 240 mikron).

A tökéletes bálák elkészítéséhez kiváló minőségű bálacsomagolóanyagra és professzionális, megfelelően beállított és felkészített bálázógépre van szükség.

Még nincs meg a tökéletes bálázógép a gazdasága számára? Mutatunk 5 érdekességet Önnek a John Deere bálázókról!

Ha már megvan a tökéletes gép, hasznos tudással szolgálunk a gépek felkészítésével kapcsolatban az üzembiztos működésért! Részletek itt!