Növényvédelem 2023. november 06.

Az aktuális károsítóhelyzet és várható alakulása - 45.hét

Az elmúlt hét növényvédelmi szempontból már eseménytelenül telt, a fő szerep most már az időjárásé. Az elmúlt hét csapadékos, enyhe időjárásának hatására az őszi búza fejlődése felgyorsult, mindenhol szép, zöld, fejlett állományokkal találkozhatunk. A repceállományok is szépek, néhol már túlfejlettek.

Az elmúlt hét időjárása

A csapadékmennyiség alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (10.29-11.04.)

 

A levegő-középhőmérséklet alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (10.29-11.04.)

Az időjárás alakulása az elmúlt héten Európában

A NOAA közzétette a CPC (Climate Prediction Center) által az európai térségről a műholdfelvételek adatai alapján számított csapadék- és hőmérsékleti térképeket. Nyugat-Európa időjárását az elmúlt héten az észak-atlanti térség felett kialakult Ciaran vihar alakította. A Ciaran vihar Nyugat-Európában jelentős károkat okozott. Közép-Európa felé sodródva jelentősen vesztett az erejéből, de lehűlést és csapadékot hozott. A Fölközi-tenger térségében viszont továbbra is folytatódott a szokásosnál enyhébb, szárazabb őszi idő. Tőlünk keletre száraz és az évszakhoz képest meleg volt az idő.

Csapadékanomália (mm) (10.28.-11.03.)         forrás: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/
Középhőmérséklet-anomália (°C) (10.28.-11.03.)        forrás: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

  • Hétfőn a köd feloszlása után napos idő várható általában kevés felhővel, de helyenként több lehet a gomolyfelhő, amelyből kialakulhat zápor, zivatar. A délnyugati, déli szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 °C között alakul.
  • Kedden a hajnalra képződő köd, rétegfelhőzet napközben főleg északkeleten helyenként hosszabb ideig megmaradhat. Másutt változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan előfordulhat záporeső, esetleg egy-egy zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali 2, 11 °C-ról kora délutánra 12 és 18 °C közé emelkedik a hőmérséklet.
  • Szerdán a nap első felében inkább ködfoltok, illetve rétegfelhők lehetnek, napközben ugyanakkor egy hidegfront felhőzete is érintheti térségünket. Szórványosan előfordulhat eső, záporeső, esetleg egy-egy zivatar. Több helyütt megélénkül, néhol megerősödhet a nyugati, északnyugati szél. Hajnalban 1, 9 °C-ot mérhetnek. Kora délután 7, 15 °C valószínű.
  • Csütörtökön a pára-, ködfoltok, rétegfelhőzet feloszlása után hosszabb-rövidebb napsütés valószínű, majd egyre több, éjjel egyre vastagabb felhő érkezhet. Néhol előfordulhat szitálás, kisebb eső, éjjel pedig már szórványosan várható eső, záporeső. A délnyugati, déli szél sokfelé megélénkül, néhol időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 °C között valószínű.
  • Pénteken többnyire közepesen, illetve erősen felhős időre van kilátás. Több helyen valószínű eső, záporeső, néhol akár zivatar is kialakulhat. Sokfelé megélénkül, néha megerősödhet a déli, délnyugati szél. A hajnali 1, 9 °C-ról 9 és 15 °C közé emelkedik a hőmérséklet.
  • Szombaton nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lehet az ég. Több helyen számíthatunk csapadékra. A délnyugati, majd a nyugati, északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 2, 10, a kora délutáni órákban 7, 15 °C-ot mérhetnek.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

 

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előre jelzett hőmérséklet- és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb, és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Csapadékanomália (11.06-11.12.)
Hőmérsékleti anomália (11.06-11.12.)

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok:

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártételének növekedése volt megfigyelhető a repcében, az őszi gabonákban a fertőzöttség mértéke a legtöbb táblán meghaladta a védekezési küszöbértéket. A mezei pocok szaporodási időszaka a végéhez közeledik, ezért vélhetően november közepére kialakul az áttelelő populációméret.

A gradáció miatt a pockok ellen engedélyezett Rodent Stop készítmény felhasználhatósági idejét 2024. január 9-ig meghosszabbították, illetve az erősen fertőzött területeken a felhasználható dózisát 12 kg/ha-ra módosították.

A mezei pocok elleni védekezés a fejlett repceállományokban egyre nehezebb, van, ahol már leheltelen, ahol még lehetséges, ott továbbra is a cinkfoszfid hatóanyagú készítmények kijuttatását javasoljuk. Az őszibúza-vetések estén viszont a klórfacinon hatóanyagú szerek kijuttatását javasoljuk.

 

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

 

A repce 8-10-12 leveles (BBCH 18-112) fenológiai stádiumban volt a múlt héten.

A repcék az enyhe és csapadékos időjárás miatt továbbra is intenzíven fejlődtek, a gyökérnyak-átmérő már elérte az átteleléshez szükséges méretet.

A káposzta-bagolylepke (Mamestra brassicae) és a káposztalepke (Pieris brassicae) hernyók kártétele a számukra kedvezőtlen csapadékos időjárás miatt megszűnt, a kifejlett hernyók bebábozódtak, a fejletlen L1-L2 lárvák elpusztultak.

Az enyhe időjárás miatt a levéltetű-kolóniák az elmúlt héten is szaporodtak, növekedtek. A levéltetvekkel már nemcsak mint vírusvektorokkal kell számolnunk, hanem a fiatal levelek szívogatásával a közvetlen kártételük is jelentős.

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszáror-mányos (Ceutorhynchus quadridens) betelepedését a táblákra nem észleltük.

A repcetáblákon megjelent a mezei pocok, az állományok fejlettsége miatt egyre nehezebb a pocok elleni hatékony védekezés.

 

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A repcedarázs (Athalia rosae), a káposzta-bagolylepke (Mamestra brassicae) és a káposztalepke (Pieris brassicae) lárvák kártételével már nem kell számolnunk.

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus quadridens) betelepedése a táblák jelentős részén vélhetően elmarad az idén.

A levéltetvek, kabócák kártétele látványosan nőni fog, egyelőre az időjárás kedvez a felszaporodáshoz. Az erősen fertőzött táblákon (ahol még lehetséges) célszerű a védekezést elvégezni.

A mezei pocok további kártételére kell számítani, folyamatosan védekezni kell ellene.

A fejlett állományokban a regulátorok használta elengedhetetlen, ugyanis a túlfejlett állományok áttelelése és a tavaszi kórtani állapota rosszabb.

 

Védekezési javaslat:

A levéltetvek elleni védekezésre a felszívódó acetamiprid hatóanyagú készítményeket javasoljuk.

Az állományok regulátoros kezelésére a Caryx 0,7-1,4 l/ha vagy a Protector 240 EC-t 1,2 l/ha, illetve a Caramba Turbo 0,7-1,4 l/ha készítményeket javasoljuk.

 

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az őszi árpa 8 leveles, illetve bokrosodás kezdete (BBCH 18-21), az őszi búza jellemzően 3-7 levél (BBCH 13-17) fenológiai stádiumban volt a múlt héten.

Az elmúlt heti csapadékos és az évszakhoz képest enyhe idő kedvezett a gabonafélék keléséhez, fejlődéséhez. Az állományok heterogén kelése már alig érzékelhető, a táblák teljesen bezöldültek.

A kedvező időjárás miatt a gabonatarlók szélén megmaradt árvakeléseken a sárgarozsda (Puccinia striiformis), a lisztharmat (Blumeria graminis) és a levélfoltosságok felszaporodtak, ezért a kelő állományok fertőzésével számolnunk kell.

Az enyhe idő kedvez a levéltetveknek, a táblák többségén már megtalálhatók.

A mezei pocok megjelent az őszi gabonában, kártétele napról-napra jelentősebb.

 

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

A kórokozók fertőzésével az olcsóbb, többnyire kontakt csávázószerek esetében kell számolnunk, az idén kifizetődő a „jobb” csávázószerek választása.

A levéltetvek és a kabócák jelentős vírusvektorok, a vírusokra néhány hibrid búzafajta érzékeny, ezért az őszi rovarölő szeres kezelésnek egyre nagyobb a jelentősége.

A kelő állományokban jelentős mértékű lehet a pocok kártétele, ezért a védekezést nem szabad halogatni.