Növényvédelem 2023. október 30.

Az aktuális károsítóhelyzet és várható alakulása - 44.hét

Az elmúlt heti kiadós csapadék és a szokásosnál jóval enyhébb idő hatására az őszi kultúrák intenzíven fejlődtek. A repceállományok fejlettsége már-már aggasztó az áttelelés miatt, a gabonatáblák teljesen bezöldültek, a korábbi heterogén kelés és fejlettség már alig látható.

Az elmúlt hét időjárása

A csapadékmennyiség alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (10.23-10.28.)
A levegő-középhőmérséklet alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (10.23-10.28.)

Az időjárás alakulása az elmúlt héten Európában

A NOAA közzétette a CPC (Climate Prediction Center) által az európai térségről a műholdfelvételek adatai alapján számított csapadék- és hőmérsékleti térképeket. Az elmúlt héten egymás után épültek fel a ciklonok az Észak-atlanti térségben. A hét közepén egy kisebb peremciklon hatására záporok, zivatarok alakultak ki az ország északnyugati és középső részén. Pénteken egy mediterrán ciklon melegfronti zónája délnyugat felől érte el hazánkat, mely heves záporok, zivatarok közepette hagyta el az országot. Hét végén egy nyugat felől érkező hidegfront vonult át az ország felett, és főként keleten és az északi országrészben okozott heves záporokat, zivatarokat. A frontzóna elvonulását követően ismét felerősödött a déli áramlás, visszatért az enyhe, szeles idő. Észak-Európa és az Atlanti-óceán felett kialakult ciklonok hatására Közép-Európa térségébe a ciklonok előoldalán délről enyhe levegő áramlik, gyakran nagy nedvesség tartalmú légtömegek kíséretében.

 Az elmúlt 180 napra visszatekintve jól látható, hogy a nagy nedvességtartalmú légtömegek esetén az észak-déli áramlás a meghatározó, ezért az Alföld térségében jelentősen csökkent a csapadék mennyisége.

Csapadékanomália (mm) (10.21-10.27.)          forrás: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/
Csapadékanomália (180 nap) (május 1-október 28.) forrás: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/
Középhőmérséklet anomália (°C) (10.15-10.21.)         forrás: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

  • Hétfőn a fátyolfelhők mellett általában többórás szűrt napsütés várható, nyugaton, északnyugaton lehet helyenként vastagabb a felhőzet. Csapadék nem valószínű. Főként a Dunántúlon sokfelé megerősödik a déli, délnyugati szél. A hajnali 7, 15 fokról többnyire 17, 23 °C közé melegszik fel a levegő, északkeleten lesz a hűvösebb idő.
  • Kedden változóan felhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, majd a késő délelőtti, déli óráktól vastagabb frontfelhőzet érkezik, amely nyugatról kelet felé vonul. Főleg a nap második felében több helyen előfordul eső, zápor. Néhol zivatar is kialakulhat. A déli, majd az északnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 7 és 16, délután 17 és 24 °C között alakul, délkeleten mérhetik a magasabb értékeket.
  • Szerdán az összefüggőbb frontfelhőzet a délutáni óráktól kelet felé elhagyja hazánkat, mögötte általában gyengén felhős időre számíthatunk. A nap első felében több helyen előfordulhat eső, zápor, délutántól már inkább csak a keleti, északkeleti országrészben valószínű csapadék. Sokfelé megerősödik az északnyugati szél, majd estétől délnyugatira fordul a légáramlás. A minimum-hőmérséklet 5 és 12, a maximum általában 12 és 18 °C között alakul.
  • Csütörtökön változóan felhős időre van kilátás több-kevesebb napsütéssel. Helyenként előfordulhat eső, zápor. Hajnalban pára-, ködfoltokra, rétegfelhőzetre is számíthatunk. Néhol időnként megélénkül a déli szél. A minimum-hőmérséklet 1 és 8, a csúcsérték 11 és 18 °C között várható.
  • Pénteken nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő valószínű, több helyen esővel, záporral. Sokfelé megerősödik a déli szél, majd estétől a Dunántúlon északnyugatira fordul a légáramlás. A hajnali 2, 12 °C-ról 11 és 21 °C közé emelkedik a hőmérséklet, északon, északkeleten mérhetik az alacsonyabb értékeket.
  • Szombaton szakadozottabbá válhat a felhőzet, van esély hosszabb napos időszakokra is. Ezzel együtt a csapadékhajlam is csökken, napközben már kevesebb helyen eshet. A délies irányú szél helyenként nagy területen megerősödik, néhol viharos lökések is előfordulhatnak. A hajnali 6, 14 °C-ról 12 és 19 °C közé emelkedik várhatóan a hőmérséklet.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

 

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előre jelzett hőmérséklet- és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb, és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Csapadékanomália (10.30-11.05.)

Hőmérsékleti anomália (10.30-11.05.)

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok:

A mezei pocok (Microtus arvalis) intenzív betelepülése és felszaporodása volt megfigyelhető a repcébe, az őszi gabonákba, a fertőzöttség mértéke már több táblán is meghaladta a védekezési küszöbértéket. A mezei pocok szaporodása rövidesen befejeződik, ezért vélhetően november közepére kialakul az áttelelő populációméret.

A gradáció miatt a pockok ellen a jelenleg rendelkezésre álló készítmények és az engedélyezett hektáronként dózisa csak gyérítésre alkalmas, ezért a védekezést idejekorán el kell kezdeni.

A mezei pocok elleni védekezésre repcében a nagy mennyiségben elérhető zöld növényi rész miatt a cinkfoszfid hatóanyagú készítmények kijuttatását javasoljuk. Az őszibúza-vetések estén viszont a kelő gabona zöld tömege nem jelent problémát, ezért itt már a klórfacinon hatóanyagú szerek is használhatók.

 

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten 

A repce 8-10 leveles (BBCH 18-110) fenológiai stádiumban volt a múlt héten.

A szokatlanul meleg októberi időjárás miatt a repcék intenzíven fejlődtek, a gyökérnyak-átmérő többnyire már elérte az átteleléshez szükséges méretet.

Az repcedarázs (Athalia rosae) álhernyókat már csak az elhanyagolt táblákon találtunk.

A káposzta-bagolylepke (Mamestra brassicae) és a káposztalepke (Pieris brassicae) hernyók kártétele már csak a kezeletlen táblaszéleken jelentős, a kezelt táblákon új hernyók megjelenését nem tapasztaltuk.

Az enyhe időjárás kedvezett a levéltetvek számára, az elmúlt héten a levéltetű-kolóniák dinamikusan nőttek. A levéltetvekkel már nem csak mint vírusvektorokkal kell számolnunk, hanem a fiatal levelek szívogatásával a közvetlen kártételük is jelentős.

Erős levéltetű-fertőzés a fiatal leveleken

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus quadridens) betelepedését a táblákra nem észleltük.

A repcetáblákon megjelent a mezei pocok, az állományok fejlettsége miatt egyre nehezebb a pocok elleni hatékony védekezés.

 

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A repcedarázs (Athalia rosae) lárvakelés befejeződött, a lárvák további kelésével már nem kell számolnunk.

A káposzta-bagolylepke (Mamestra brassicae) és a káposztalepke (Pieris brassicae) további nemzedékével már az idén nem kell számolnunk.

A nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus quadridens) betelepedése a kedvező időjárás miatt még elkezdődhet, célszerű ezért a sárga tálalkat a tábla szélén kint hagyni.

A levéltetvek, kabócák kártétele látványosan nőni fog, egyelőre az időjárás kedvez a felszaporodáshoz. Az erősen fertőzött táblákon célszerű a védekezést minél hamarabb elvégezni.

A mezei pocok további kártételére kell számítani.

 

A fejlett állományokban a regulátorok használta elengedhetetlen, ugyanis a túlfejlett állományok áttelelése és a tavaszi kórtani állapota rosszabb.

 

Védekezési javaslat:

A levéltetvek elleni védekezésre a felszívódó acetamiprid hatóanyagú készítményeket javasoljuk.

Az állományok regulátoros kezelésére a Caryx 0,7-1,4 l/ha vagy a Protector 240 EC-t 1,2 l/ha, illetve a Caramba Turbo 0,7-1,4 l/ha készítményeket javasoljuk. 

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az őszi árpa 6-8 leveles (BBCH 16-18), az őszi búza jellemzően 3-5 leveles (BBCH 13-15) fenológiai stádiumban volt a múlt héten.

Az elmúlt heti csapadékos és az évszakhoz képpest enyhe idő kedvezett a gabonafélék keléséhez, fejlődéséhez. Az állományok heterogén kelése már alig érzékelhető, a táblák teljesen bezöldültek.

A kedvező időjárás miatt a gabonatarlók szélén megmaradt árvakeléseken a sárgarozsda (Puccinia striiformis), a lisztharmat (Blumeria graminis) és a levélfoltosságok felszaporodtak, ezért a kelő állományok fertőzésével számolnunk kell.

Az enyhe idő kedvez a levéltetvek és a mezei kabóca számára is, betelepedésük folyamatos az állományokba.

Már a vetést követő napokban megjelentek az első pocokjáratok a táblaszélekben, kártételük napról-napra jelentősebb.

 

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

A kórokozók fertőzésével az olcsóbb, többnyire kontakt csávázószerek esetében kell számolnunk, az idén kifizetődő a „jobb” csávázószerek választása.

A levéltetvek és a kabócák jelentős vírusvektorok, a vírusokra néhány hibrid búzafajta érzékeny, ezért az őszi rovarölő szeres kezelésnek egyre nagyobb a jelentősége.

A kelő állományokban jelentős mértékű lehet a pocok kártétele, ezért a védekezést nem szabad halogatni.