Növényvédelem 2023. június 06.

Az aktuális károsítóhelyzet és várható alakulása - 23.hét

Az elmúlt hét első napjaiban folytatódott a felmelegedés, a hét közepére ismét visszatért a nyári meleg. Az őszi árpa érése felgyorsult, elkezdett szőkülni, az őszi búza virágzása is befejeződött, de a gombabetegeségek terjedése nem állt meg. A napraforgóban a levéltetvek felszaporodtak.

Az elmúlt hét időjárása

A hét elején intenzív felmelegedés kezdődött, a hét közepén a hőmérsékleti értékek már az évszakos átlagnak megfelelően alakultak. A hét első felében csapadék csak szórványosan fordult elő, de a hét végére egy hidegfrontnak köszönhetően ismét megnőtt a csapadékhajlam. Péntek délután már országszerte alakultak ki heves záporok, zivatarok, melyekből 5-40 mm közötti csapadékmennyiség hullott. A hidegfront elvonulását követően megszűnt a csapadékhajlam, kitisztult az ég, és jelentős UV-sugárzás mellett napos idő volt a meghatározó. A napos idő ellenére 3-4 °C-kal alacsonyabb volt a hőmérséklet az előző napokhoz képpest. A meleg, szeles időjárás következtében a napi párolgás 3-4 mm körül alakult. A szórványos záporok elkerülték az Észak-Alföldet, emiatt a régióban a talajok felső rétege kiszáradt, gyenge aszály alakult ki.

A csapadékmennyiség alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (05.29-06.03.)
A levegő-középhőmérséklet alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (05.29-06.03.)

Az aszályindex alakulása az őszi vetésű kultúrák esetében

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Az aszályindex alakulása a nyári vetésű kultúrák esetében

https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Az időjárás alakulása az elmúlt héten Európában

A NOAA közzétette a CPC (Climate Prediction Center) által az európai térségről a műholdfelvételek adatai alapján számított csapadék- és hőmérsékleti térképeket.

A műholdfelvételek alapján az elmúlt héten a középhőmérséklet Nyugat-Európában és Közép-Európában az átlag körül alakult. A csapadékviszonyok Nyugat- és Közép-Európa térségében az átlag alatt alakultak, jelentős mennyiségű csapadék csak a Pireneusi-félsziget déli részén hullott.

Csapadék anomália (mm) (05.26-06.01.)         https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

  • Hétfőn a gomoly- és fátyolfelhőzet mellett általában többórás napsütés várható, elszórtan záporral, zivatarral, majd nyugat, délnyugat felől megvastagszik a felhőzet és egyre több helyen eleredhet az eső, záporeső. A keleti, délkeleti szél időnként megélénkül, zivatarban megerősödhet. Hajnalban 9, 15, délután 23, 29 °C valószínű.
  • Kedden nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lehet az ég. Több helyen előfordul eső, záporeső, zivatar. A délkeleti, keleti szél sokfelé megélénkül, zivatar térségében megerősödhet. Hajnalban 10, 16, délután 20, 29 °C-ot olvashatunk le a hőmérőkről, a tartósabban csapadékos tájakon lesz hűvösebb.
  • Szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve fátyolfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Több helyen kialakulhat zápor, zivatar. A délkeleti, majd északkeleti szél időnként megélénkül, zivatarban megerősödhet. A hajnali 10, 16 °C-ról 21 és 28 °C közé melegszik fel a levegő, a tartósabban csapadékos tájakon mérhetik az alacsonyabb értékeket.
  • Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés, illetve fátyolfelhőzet mellett több-kevesebb napsütés is várható. Több helyen számítani lehet záporesőre, zivatarra. A keleti szelet több helyütt élénk, zivatarban erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 11, 16, a maximum 23 és 29 °C között valószínű.
  • Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Szórványosan valószínű zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet sokfelé élénk, főként zivatar térségében erős széllökések kísérhetik. Hajnalban 11, 16, a délutáni órákban 24, 29 °C-ot mérhetünk.
  • Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett akár több órára kisüthet a nap, de elszórtan kialakulhat zápor, zivatar is átmeneti szélerősödéssel. A minimum-hőmérséklet 11, 17, a csúcsérték 23 és 29 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet- és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb, és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Csapadékanomália (06.05-06.11.)
Hőmérsékleti anomália (06.05-06.11.)

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok:

A pockok (Microtus arvalis) populációjának mérete a jelenlegi „táplálékbőség” miatt folyamatosan növekszik. Jelenleg mezei pocokkal erősen fertőzött gócokat a ruderáliákon, lucernákban, illetve az árokpartokon találunk, de már betelepedett a gabona-, repce- és a kapás kultúrákba is. A növényállományok gyors fejlődése miatt azonban a pocokkártétel mértéke még nem érzékelhető.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A múlt héten a repceállományokban a becők 50-90%-a elérte a végleges nagyságot (BBCH 75-79).

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvák már elkezdték elhagyni a szárat és a talajba vonultak bábozódni. A szár alsó részében található járatok, illetve a felrepedt szárak fertőzési kapuként szolgálnak a gombabetegségek számára.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) még mindig jelen van a táblákon, de a tojásrakás a héten már a végéhez közeledett.

A repcebecő-gubacsszúnyog (Dasyneura brassicae) tojásrakása is a végéhez közeledett, a szúnyoglárvák kártétele a tábla széleken szórványosan fordult elő. Jelentősebb kártétellel esősorban a tavak, erdők közelében lévő táblákon találkoztunk, illetve ahol a repcebecő-ormányos kártétele erősebb volt.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) és a szárrák terjedése szempontjából kedvezően alakult az elmúlt hét időjárása, az alsó szártagokon szórványosan megfigyelhetők voltak a fertőzés tünetei.

Az elmúlt héten a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) további lassú terjedése volt megfigyelhető. Egyelőre csak foltszerű fertőzések alakultak ki, a fertőzés mértéke jellemzően gyenge.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) további terjedése volt megfigyelhető az állományokban, elsősorban az ormányosok okozta sebeken, sérüléseken észleltük a fertőzést.

Az alternaria (Alternaria helianthi) szórványosan megjelent a becőkön, de még nem tapasztaltunk jelentősebb mértékű fertőzést.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint a jövő héten szórványos zivatarokra, záporokra kell számítanunk, mely kedvezni fog a gombabetegségek terjedéséhez.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) tojásrakása a végéhez közeledik, a fertőzés mértéke már nem fog nőni.

A repcebecő-gubacsszúnyog (Dasyneura brassicae) kártételével az országban bárhol találkozhatunk. A tojásrakás időszaka a becőormányoshoz hasonlóan a végéhez közeledik, védekezni már csak szélsőséges felszaporodása esetén szükséges ellene.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) a hőmérséklet emelkedésével az állományokban gyorsuló ütemben fog terjedni. Jelentősebb felszaporodására a gombaölő szerrel nem kezelt táblákon kell számítani.

A prognosztizált időjárás kedvezni fog a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) fertőzéséhez, ezért a gombaölő szeres védekezés még mindig indokolt.

A repceormányosok kártétele nyomán képződött sebeken, sérüléseken megtelepszik a szürkepenész (Botrytis cinerea), mely szintén indokolja a gombaölő szeres védekezést.

A hőmérséklet emelkedésével az alternaria (Alternaria helianthi) fertőzés terjedésére is számítani kell a becőkön, a kórokozó elleni védekezésben a preventív gombaölő szeres kezelésnek fontos szerepe van.

 

Védekezési javaslat

A repce gombabetegségei elleni megelőző védekezésre a Picasso 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az elmúlt héten az őszi búza a virágzás vége, illetve a korai tejesérés (BBCH 69-71) stádiumában volt.

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) az ország egész területén megtalálható, a fertőzés a felső levélzónában, illetve a fogékony fajták esetén a kalászon is megjelent. A kedvező időjárás miatt a lisztharmat-telepeken még mindig tömeges konídiumképződés volt megfigyelhető, de már megjelentek a kazmotéciumok is, ami a kórokozó életciklusának közelgő végét jelzi.  A kórokozó gyenge-közepes mértékű terjedését tapasztaltuk.

Erős lisztharmatfertőzés fogékony fajtán, Füzesgyarmat

A kenyér- és takarmánybúza (Triticum aestivum) fajtákban/hibridekben a sárgarozsda (Puccinia striiformis) terjedése jelentősen lelassult, megállt. A fertőzött levelek többsége leszáradt. A fertőzés terjedése már csak a hosszú tenyészidejű Triticum durum fajtákban volt megfigyelhető.

A búza levélrozsda (Puccinia recondita) fertőzöttség mértéke tovább nőtt az elmúlt héten, a fertőzés erősebb terjedését a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon tapasztaltuk. A levélrozsda-fertőzés a déli országrészben több táblán is elérte a védekezési küszöbértéket.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) az egész országban megtalálható az állományokban, a fertőzöttség mértéke erősen fajtafüggő, de jellemzően közepes. A fertőzöttség mértéke nem változott az előző héthez képpest.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) terjedése volt megfigyelhető az állományokban, a csapadékosabb területeken a fertőzöttség mértéke megközelítette a védekezési küszöbértéket.

A kalászfuzáriózis (Fusarium spp.) fertőzés számára még mindig kedvezőek a feltételek, bár a kalász fogékonysága a virágzás befejeztével csökkent.

Fuzáriumos kalász, Iregszemcse

A vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák az egész országban megtalálhatók az állományokban, a kártétel mértéke jellemzően alacsony.

A levéltetvek (Aphididae) kolóniái tömegesen jelen vannak a gabonákban, közepesen erős a fertőzöttség mértéke, de előfordulnak erősen fertőzött táblák. A kolóniák több helyen már a kalászon is megjelentek.

Őszi árpa

Az elmúlt héten az őszi árpa a korai tejes-, valamint viaszérés (BBCH 73-81) állapotában volt.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) az ország egész területén jelen volt, de a terjedése már nem volt számottevő. A lisztharmat-telepeken megjelentek a kazmotéciumok, ami a kórokozó életciklusának végét jelzi.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) fertőzöttség az egész országban jelen volt. A fertőzés terjedése az árpa érése miatt jelentősen lassult, már csak a hosszabb tenyészidejű fajtákban volt megfigyelhető.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) szintén az egész országban megtalálható az árpában, a fertőzöttség mértéke már nem nőtt az elmúlt héthez képpest. A fertőzöttség mértéke a fajta érzékenységétől függ, de jellemzően közepes.

A törperozsda (Puccinia hordei) az egész országban megtalálható az árpában, a fertőzöttség mindenhol dinamikusan terjedt, a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon alakult ki erősebb fertőzés.

A rinchospóriumos levélfoltosság (Rhynchosporium secalis) az egész országban jelen van az állományokban, a fertőzöttség az előző héthez képest tovább nőtt. A fertőzöttség mértéke gyenge-közepes.

A kártevők közül a levéltetvek és vetésfehérítők (Oulema melanopus) okozta fertőzöttség a búzánál leírtak szerint alakul.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A hétre a meteorológusok meleg, nyári időt jósoltak záporokkal, zivatarokkal tarkítva, mely továbbra is kedvezni fog a búzában a gombabetegségek terjedéséhez.

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) további terjedésével már csak a hosszabb tenyészidejű fajtákban, Triticum durumban kell számolnunk. A lisztharmattelepek többsége el kezdett öregedni, szürkévé válik és tömegesen megjelentek rajta kazmotciumok, ezzel együtt a konídiumok termelése leállt, ezért a fertőzés terjedése is meg fog állni.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) számára kedvezően alakul az elkövetkező hét időjárása, ezért a pelyvás, hosszabb tenyészidejű fajtákban további terjedésével kell számolni. A gabonafélék kalászvédelme során célszerű olyan készítményt választani, amely a sárgarozsda ellen is hatékony.

A búza levélrozsda (Puccinia recondita) a kedvező időjárási viszonyok miatt gyorsuló ütemben fog terjedni. A Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon kialakulhatnak erősebben fertőzött területek, ahol indokolttá válhat a védekezés.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség a következő időszakban várhatóan már lassuló ütemben fog terjedni, illetve meg fog állni. Lassú terjedésére már csak a hosszabb tenyészidejű, megdőlt állományokban kell számítani.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici – repentis) gyors, erős terjedésére elsősorban a csapadékosabb területeken lehet számítani. A csapadékos területeken a fertőzöttség mértéke gyorsan fog nőni, a kártétel mértéke rövid idő alatt el fogja érni a védekezési küszöbértéket.

Fuzáriumveszély!

A virágzó búzában (Triticum durum) a csapadékos, meleg idő kedvező feltételeket biztosít a fuzárium gyors, akár járványos mértékű felszaporodásához. A fuzárium elleni védekezést el kell végezni.

         Őszi árpa

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) az elkövetkező héten már nem, vagy csak a hosszabb tenyészidejű fajtákban fog lassan terjedni. A fertőzött leveleken a micélium megbarnul és egyre nagyobb mennyiségben lesz megtalálható az ivaros szaporítóképlet, a kazmotécium, ami a kórokozó életciklusának közelgő végét jelzi.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) lassuló, stagnáló terjedésére kell számítani az elkövetkező héten. Az erőseben fertőzött állományokban a védekezés elvégzése azonban még mindig indokolt.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) lassuló terjedésével kell számolni. A kórokozó felszaporodása a jövő héten már csak a csapadékosabb területeken érheti el a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törperozsda (Puccinia hordei) gyorsuló ütemben fog terjedni az elkövetkező időszakban, jelentősebb mértékű fertőzés bárhol kialakulhat az országban. Az ország egész területén indokolt ellene a védekezés.

A rinchospóriumos levélfoltosság (Rhynchosporium secalis) szórványos terjedésére kell számítani az elkövetkező időszakban a Dél-Alföldön, illetve a Dél-Dunántúlon, de a fertőzöttség mértéke ott sem fogja megközelíteni a védekezési küszöbértéket. A csapadékos, meleg idő ellenére az árpa kezdődő érése miatt már nem kell jelentős mértékű felszaporodására számítanunk.

A levéltetű-fertőzöttség mértéke sem fog már nőni. A fertőzöttség mértékét nagyban befolyásolja a fajta és a helyi időjárás alakulása.

A vetésfehérítő (Oulema melanopus) lárvakártételére számítani kell az elkövetkező héten is. A lárvakártétel mértékétől függően védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat

A kalászfuzariózis elleni preventív védekezést élelmiszer-biztonsági okokból feltétlen el kell végezni, a kezelés el nem hagyható!

A vetésfehérítő lárvák és a levéltetvek gyérítésére őszi búzában Vantex CS 0,08 l/ha dózisát, az őszi árpában a Detector 0,0625 l/ha dózisát javasoljuk, amennyiben a táblán, illetve annak környezetében virágzó gyomok vannak, a védekezést méhkímélő kezelés formájában kell végezni.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó 8 lombleveles, illetve szármegnyúlás (BBCH 18-32) állapotban volt az elmúlt héten.

A napraforgó-peronoszpóra (Plasmopara halstedii) észlelési szinten megjelent, de igen gyenge a fertőzés.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternariaster helianthi, Alternaria helianthinficiens) helyenként észlelési szinten megjelent.

Az állományokban folyamatos a fekete répa-levéltetű (Aphis fabae) és a sárga szilva-levéltetű (Brachycaudus helichrysi) kártétele, a kolóniákat többnyire a fiatal levelek között már mindenütt megtalálhatjuk. A levéltetvek jelenlétének leggyakoribb tünete a fiatal levelek hullámosodása.

Az állományokban tömeges gyomkelés volt tapasztalható.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A napraforgó-peronoszpóra (Plasmopara halstedii) lassú és gyenge terjedésére kell csak számítunk az igen alacsony fertőzöttség miatt.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternariaster helianthi, Alternaria helianthinficiens) lassú terjedésére kell számítanunk a kedvező környezeti feltételek miatt.

Az időjárás kedvez a levéltetveknek, ezért kisebb-nagyobb kolóniák megjelenése várható. A levéltetvek elleni védekezés a napraforgó-állományokban már az egész országban indokolt.

Az elkövetkező héten tömeges gyomkelés várható.

 

Védekezési javaslat

A napraforgóban a tetvek rejtett életmódja miatt a levéltetvek elleni védekezésre a felszívódó hatású, acetampirid hatóanyagú készítményeket javasoljuk.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica kelés után 6-10 leveles (BBCH 16-110) fenológiai állapotban volt az elmúlt héten.

Derecskén a Jermy-féle fénycsapdában az elmúlt héten megjelent az első kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) hím imágó.

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvakelése is közeledik, a Vörös-féle modell szerint az ország déli részén május 31-én már elkezdődött.

Az állományokban tömeges gyomkelés volt tapasztalható.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) első nemzedékének rajzása vélhetően be fog indulni a hét második felében, hacsak egy markáns hidegfront „szét nem csapja” a rajzást.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvakelésének „beindulása” a hét második felében várható, a tömeges lárvakelésre az elkövetkező hetekben kell számítani.

Az elkövetkező héten a gyomnövények elleni védekezés lesz a legfontosabb feladat.