Növényvédelem2023. március 21.

Az aktuális károsító helyzet és várható alakulása - 12. hét

A hétvégén beköszöntött a tavasz, melynek a hatására a károsítók is aktívabbá váltak. A repcében az ormányosbogarak tömegesen megjelentek a növények levelén, érési táplálkozást folytattak, kopuláltak. A felmelegedés következtében a repcefénybogarak is szép számmal megjelentek a sárgatálakban.

Az elmúlt hét időjárása az előző hetekhez hasonlóan változatosan alakult

Egymást követték az időjárási frontok, melyek országszerte több-kevesebb csapadékot hoztak. Az elmúlt héten 0-10 mm közötti csapadékmennyiség hullott, jelentősebb mennyiséget ezúttal a Tiszántúlon, illetve a Tisza mentén mértek. A Dunántúlon, illetve a Duna-Tisza közén 0-5 mm körüli csapadékmennyiségeket mértek. A havi csapadékátlag a délnyugati országrészt kivéve még mindig elmarad a sokéves átlagtól. Az elmúlt heti esőzés hatására a talajok felső 5-8 cm rétege átnedvesedett, a növények rövid ideig fellélegeztek, de a hét végén feltámadt szél gyorsan kiszárította a felső pár cm-t. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos módon szélsőségesen váltakozott, a hét közepén az enyhe időt egy északi sarkvidéki eredetű légtömeg lehűtötte heves szélviharok formájában, majd a hét végén megnyugodott az idő egy anticiklonnak köszönhetően, és markáns felmelegedés kezdődött.

A csapadékmennyiség alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (március 12-18.)
A középhőmérséklet alakulása a PrecMet állomások adatai alapján (március 12-18.)

Az időjárás alakulása az elmúlt héten Európában

A NOAA közzétette a CPC (Climate Prediction Center) által az európai térségről a műholdfelvételek adatai alapján számított csapadék- és hőmérsékleti térképeket.
Európa nyugati részén, különösen az Ibériai-félszigeten a legnagyobb mértékű a csapadékhiány. Jelentősebb csapadék az elmúlt héten csak az Alpokban hullott. Nyugat Európában a középhőmérséklet is jóval elmaradt a sokéves átlagtól, a Kárpátmedencében, illetve az attól délkeletre fekvő területeken viszont néhány °C-kal meghaladta azt.

forrás: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/
forrás: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

  • Hétfőn reggel, kora délelőtt még országszerte erősen felhős idő várható, majd északnyugat felől lassan szakadozni, csökkenni kezd a felhőzet. Jelentéktelen eső, futó zápor csak néhány helyen alakulhat ki. Az északnyugati szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 °C között valószínű.
  • Kedden általában sok napsütésre számíthatunk fátyol- és gomolyfelhőkkel. Hajnalban főleg északkeleten foltokban köd, illetve rétegfelhőzet is lehet. Inkább csak északkeleten fordulhat elő néhol gyenge eső, zápor. A légmozgás többnyire mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet 0 és +6 °C között alakul, a szélcsendes, derült részeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Délután 14, 19 °C valószínű.
  • Szerdán általában sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Hajnalban északkeleten foltokban köd, illetve rétegfelhőzet is képződhet. Csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szelet sokfelé élénk lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 1 és 7, a maximum 16 és 21 °C között alakul.
  • Csütörtökön északnyugat felől erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de hazánk délkeleti felén délutánig inkább fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. A nap második felében elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 3 és 8, délután 16 és 22 °C között várható.
  • Pénteken nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Szórványosan előfordulhat eső, zápor. Néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati, nyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. A hajnali 5, 10 °C-ról 15 és 22 °C közé melegedhet fel a levegő.
  • Szombaton jórészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Több helyen eleredhet az eső, záporeső. A nyugati szelet élénk, több helyen erős lökések kísérhetik. Hajnalban 5, 10, délután 13, 18 °C-ot mérhetünk.
forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/                 https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet- és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb, és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Csapadékanomália (03.20-26.)
Hőmérsékleti anomália (03.20-26.)

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

A károsítóhelyzet alakulása március első napjaiban:

Polifágok:

Jelenleg csak a ruderáliákon, lucernákban, illetve az árokpartokon találunk mezei pocokkal (Microtus arvalis) erősebben fertőzött gócpontokat. A pockok szaporodása ebben az időszakban kezdődik, ezért felszaporodásuk a hónap végén várható. A növényállományok fenológiája miatt ilyenkor a kártétel mértéke gyorsan elérheti a gazdasági kártételi szintet, ezért a gyengén fertőzött táblákra is fokozottan kell figyelni. 

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce számára kedvezett az elmúlt hét időjárása, az állományok többsége a tőlevélrózsás végi szárba indulás kezdeti állaptában (BBCH 19-30) volt. Az állományok többségénél a rejtett bimbós állapot volt megfigyelhető.

Az elmúlt héten az átmeneti felmelegedést követően a hét közepén egy sarkvidéki légtömeg hatására hűvös és szeles lett az idő. A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) csak időszakosan volt aktív, jellemzően a szélcsendes napsütés időszakában végeztek érési táplálkozást, illetve tojásrakást. A csapdák csak néhány db imágót fogtak, azt is a hét első felében, illetve a hét végén a felmelegedést követően. Az állomány vizsgálatok során 10 növényből 3-4 növény bimbóján a levelek védelmében megtaláltuk az imágókat.

A repcefénybogár (Meligethes aeneus) tömeges betelepedése a hét végén kezdődött, ekkor jelent meg a sárgatálban néhány imágó.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam), az alacsony hőmérsékleti értékek és a szárazság miatt nem terjedt, az elhalt alsó leveleken csak az őszi fertőzés beszáradt foltjai találhatóak meg.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A jövő hét a meteorológiai prognózis szerint kedvez az ormányosoknak, a hőmérsékleti értékek emelkedni fognak, ezért fokozódni fog a betelepedés és a kopuláció, illetve tömeges lesz a tojásrakás. A védekezést már nem szabad halogatni, amennyiben a csapdában, illetve a növényeken megtaláljuk az imágókat VÉDEKEZNI KELL!

A védekezést követően, amennyiben a sárgatálakban, illetve a növényeken az ormányosok száma ismét eléri a védekezési küszöbértéket – (10-15 imágó/csapda/3 nap, illetve a kora délutáni órákban a növényeken az imágók száma 10 növény átlagában eléri a 2-3 darabot) –ismét védekezni kell.

A repcefénybogár (Meligethes aeneus) is egyre nagyobb számban fog megjelenni a sárgatálakban a hőmérsékleti értékek növekedésével. Egyelőre a kárételével nem kell számolnunk.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) a csapadékos idő hatására vélhetően lassú terjedésbe kezd. A repceállományok fejlettsége több esetben is indokolja a regulátor használatát, ami egyúttal a fóma ellen is megfelelő védelmet biztosít.

Védekezési javaslat
Az egész országban várható a repceormányosok aktivitásának a fokozódása, ezért célszerű a védekezéseket elkezdeni a csapdafogások és a növényvizsgálat eredményeinek a figyelembevételével. A fejlett állományokban célszerű az ormányosok elleni védekezéssel együtt a regulátort is kijuttatni. A repceállományok növekedésszabályozására a repce szárba indulásáig a (BBCH 30) a Caryx-ot, amennyiben későbbi védekezést tervezünk, illetve ismételt védekezésre a virágzás végéig (BBCH 69) kijuttatható Protector 240 EC-t javasoljuk.
Az ormányosbogarak elleni védekezésre a Vantex CS-t 0,08 l/ha-ban, illetve a már a fejlettebb, szárba indulás stádiumában lévő állományokban acetamiprides kombinációban történő kijuttatását javasoljuk. Fontos, hogy a kezelést legalább 300 l/ha lémennyiséggel végezzük el, és amennyiben csak a rovarölőszert juttattatjuk ki, nedvesítő szert is adjunk hozzá. A kezelést célszerű a kora délutáni órákban végezni, mivel az ormányos bogarak aktivitása ekkor a legnagyobb.

 

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

 

Őszi búza

Az őszi búzák többsége már a bokrosodás végi, szárba indulás kezdeti (BBCH 29-31), a későn vetett állományok a bokrosodás (BBCH 27) stádiumában vannak.

Elsősorban élettani okokra visszavezethető sárgulásos tünetek láthatók.

Mind az őszi búza, mind az őszi árpa állományokban sárga foltok láthatók, ami az őszi vírusfertőzésre vezethető vissza (árpa sárga törpülés vírus).

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) az ország egész területén megtalálható, az őszi fertőzés jelentős volt és sikeresen áttelelt. A fogékony és a korán vetett fejlett állományokban számottevő fertőzés alakult ki. Az erősen fertőzött állományokban a gomba intenzív terjedése miatt a védekezés elvégzése indokolt.

A búza sárga rozsdája (Puccinia striiformis) sikeresen áttelelt a hazai búzaállományokban, a fertőzöttség mértéke még alacsony, de a terjedése elkezdődött. A kórokozó terjedésére a fogékony fajtákban fokozottan figyelni kell!

A búza levélrozsdája (Puccinia recondita)is sikeresen áttelelt ugyan, de a populáció mérete mindenütt alacsony. Erősebb fertőzést az Alföldön, különösen a Dél-Alföldön tapasztaltunk, a populáció mérete itt sem éri el a védekezési küszöbértéket, de helyenként a fogékony fajtákban már kialakultak közepesen fertőzött gócok.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség mértéke az előző évekhez képest alacsonyabb az Észak-Dunántúlon és Északkeleten, viszont a csapadékosabb Dél-, Nyugat-Dunántúlon, Dél-Alföldön erősebb, helyileg a kalászos előveteményű táblákon előfordulhatnak közepes mértékű fertőzések, ahol a védekezés elvégzése már indokolt.

Szeptória telep búzán

A búza fahéjbarna levélfoltossága (Drechslera tritici – repentis) megjelent, lassan terjed az állományokban, jelenleg a fertőzöttség mértéke alacsony, az érzékenyebb fajtákban sem érte el a fertőzés önmagában a védekezési küszöbértéket.

Védekezési javaslat

A gombabetegségek elleni védekezést indokolt esetben el kell végezni. Ahol nincs jelenleg erős fertőzés, ott célszerű a fungicideket a gyomirtás során kijutattni.

Őszi árpa

Az őszi árpa a szárba indulás kezdeti, 2 nódusz stádiumában (BBCH 30-31-32) van.
Az árpában is több helyen élettani okokra visszavezethető sárgulásos tünetek láthatók.
Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) az ország egész területén jelen van. A fogékony őszi árpa fajták lombozatán közepes, néhol erős fertőzöttség tapasztalható. A fertőzés mértéke az országban már több helyen is elérte a védekezési küszöbértéket.

sporuláló lisztharmat telep

 

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) fertőzöttség az egész országban jelen van. A fogékony fajták állományaiban sok helyen szélsőségesen erős fertőzés alakult ki a lombozaton. A fertőzés mértéke a legtöbb állományban elérte, illetve meghaladta a védekezési küszöböt.
Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) szintén az egész országban megtalálható az árpában, a fertőzöttség mértéke nagy eltéréseket mutat, de jellemzően gyenge-közepes, viszont a kártételével súlyosbítja a többi levélbetegség kártételét.
Az árpa törpe rozsdája (Puccinia hordei) az ország déli részén található meg jelentősebb mennyiségben. A fertőzöttség mértéke a déli területektől eltekintve gyenge, jelenleg önmagában nem szükséges ellene védekezni.

A kártevők közül a levéltetvek szárnyas alakjai és a vetésfehérítő (Oulema melanopus) első imágói megjelentek a gabonatáblákon.

 

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

Az év 12. hetére a meteorológusok meleg, változékony tavaszi időjárást prognosztizáltak, ami kedvez a kórokozók szaporodásához.

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) további terjedésével kell számolnunk, ugyanis az áttelet telepek növekedésnek indultak, és a napos, kissé csapadékos idő kedvez a konídiumok képződésének. A héten a kórokozó további terjedésével kell számolnunk.

A búza sárga rozsda (Puccinia striiformis) számára kedvezően alakul az elkövetkező napok időjárása, ezért a spóraképződés és -terjedés be fog indulni. Az elkövetkező héten még nem kell ellene védekezni, de a fogékony fajtákban, ahol jelentősebb populációval telet át, fel kell készülni a védekezésre.

A búza levélrozsda (Puccinia recondita) számottevő mértékű terjedésére jelen időszakban még nem kell számítani. A fertőzöttség mértéke az elkövetkező héten nem fogja elérni a védekezési küszöbéréket.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség a következő időszakban a csapadékos helyeken várhatóan gyorsuló ütemben fog terjedni, de vélhetően önmagában nem kell ellene védekezni az elkövetkező héten. Kivételt képezhetnek helyi szinten azok a vetésváltás nélkül termesztett, mély fekvésben levő, fejlett lombozatú állományok, ahol erős fertőzés is kialakulhat.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici – repentis)tömeges spóraképzésre nem kell számítani, ezért az elkövetkező héten nem kell önmagában ellene védekezni.

Őszi árpa

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei)az elkövetkező héten gyorsuló ütemben fog terjedni, de a közepesen fertőzött állományokban célszerű a védekezést elvégezni.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) mérséklet ütemű további terjedésére kell számítani az elkövetkező héten is. A közepesen fertőzött, fogékony állományokban a védekezés elvégzése indokolt.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) további lassú terjedésével kell számolni. A kórokozó elleni a védekezésre az elkövetkező héten csak szélsőséges esetben lehet szükség.

Az árpa törpe rozsdája (Puccinia hordei)számottevő mértékű terjedésére a soron következő időszakban csak a déli országrészben kell számítani. Önmagában a kórokozó ellen az elkövetkező héten nem lesz szükség a védekezésre.

Védekezési javaslat

A gombabetegségek elleni védekezésre a Revycare-t vagy a Stamina-t javasoljuk.

 

A felmelegedés hatására a kártevők közül a levéltetvek szárnyas alakjai és a vetésfehérítő (Oulema melanopus) imágók további betelepedésére kell számítani. A kártevők ellen az elkövetkező héten még nem kell védekezni.