Növényvédelem 2023. március 14.

Az aktuális károsító helyzet és várható alakulása - 11. hét

Az elmúlt héten folytatódott a szeszélyes tavaszi idő, a borús, szeles és a napos időszakok váltogatták egymást. Az emelkedő középhőmérséklet miatt a károsítók is aktivizálódtak, a repcében az ormányosok tömegesen megjelentek, az őszi gabonákban a gombabetegségek terjedése felgyorsult.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt hét időjárása igen változatos, szeszélyes volt, de az évszaknak megfelelően alakult. Számottevő csapadék csak a délnyugati országrészben és Záhony környékén hullott, az ország területének jelentős részén a futó záporokból, esőkből csak pár mm esett. A 30 napos csapadékösszeg is alacsonyabban alakult országszerte az ilyenkor szokásosnál, a déli tájakon a 10-15 mm az eltérés, az ország többi részén 25-35 mm-rel kevesebb esett a sokévi átlagnál. A talajok felszín közeli rétege az ország északi kétharmadán jellemzően száraz, ugyanakkor a mélyebb fekvésű területeken még szórványosan előfordulhatnak belvíz foltok. A talajok 20-50 cm rétegének a vízellátottsága még megfelelő az ez alatti rétegek ellátottsága a tavaly téli és a januári csapadékmennyiség függvényében alakul. A hét átlaghőmérséklete északkeleten az ilyenkor szokásos értékek körül alakult, míg az ország többi részén 1-2 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A napi hőingadozás még jelentős: éjszaka -1 és 3 °C értékek voltak a jellemzők, a nappali maximum a Dél-Dunántúlon a kora délutáni órákban többször is elérte a 15-18 °C-ot.

A csapadékmennyiség alakulása március 6-11-ig a PrecMet állomások adatai alapján

A csapadékmennyiség alakulása március 6-11-ig 
A PrecMet állomások adatai alapján

A középhőmérséklet alakulása március 6-11-ig a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása március 6-11-ig
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn változó vastagságú közép- és magasszintű felhőzetre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél sokfelé megerősödik. A hajnali -5, +4 °C-ról délutánra 10 és 18 °C közé melegszik fel a levegő, délnyugaton mérhetjük a magasabb értékeket.

Kedden változóan felhős idő várható, majd a délutáni, esti órákban nyugat, északnyugat felől vastagszik a felhőzet. Hazánk északnyugati felén több helyen elered az eső, zápor, másutt kisebb a csapadék esélye. A déli, délnyugati, majd a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. Hajnalban 2, 9, délután 12, 20 °C valószínű, délnyugaton lesz a melegebb idő.

Szerdán jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a nap második felében nyugat felől egyre nagyobb területen kiderül az ég. Az összefüggőbb csapadékzóna fokozatosan kelet felé vonul, mögötte csak néhol alakul ki zápor. Az eső mellett a hegyekben és északkeleten néhol havas eső, hózápor is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik. Hajnalban 1, 7 °C-ot mérhetünk, délutánra 6 és 14 fok közé emelkedik a hőmérséklet, a csapadékos tájakon lesz a hidegebb.

Csütörtökön általában több órára kisüt a nap, de gomolyfelhők képződhetnek és nyugat felől vastagabb magasszintű felhőzet is érkezhet. Számottevő csapadék nem lesz. Többfelé megélénkül, néhol megerősödhet a déli szél. A minimum-hőmérséklet -5 és +3, a maximum 9 és 15 °C között várható.

Pénteken gyengén felhős, napos időre van kilátás. Csapadék nem valószínű. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a déli, délkeleti szelet. A hajnali -2, +4 °C-ról 11 és 19 °C közé emelkedhet a hőmérséklet.

Szombaton jobbára gyengén felhős, napos időre van kilátás, csapadék nélkül. Élénk lökések kísérhetik a déli, délkeleti szelet. Az éjszakai -3, +4 °C-ról 13 és 19 °C közé melegedhet fel a levegő.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Csapadék anomália 03.13-19

Hőmérsékleti anomália 03.13-19

A károsítóhelyzet alakulása március első napjaiban

Polifágok

Jelenleg csak a ruderáliákon, lucernákban, illetve az árokpartokon találunk mezei pocokkal (Microtus arvalis) erősebben fertőzött gócpontokat. A pockok szaporodása ebben az időszakban kezdődik, ezért a felszaporodása a hónap végén várható. A növényállományok fenológiája miatt ilyenkor a kártétel mértéke gyorsan elérheti a gazdasági kártételi szintet, ezért a gyengén fertőzött táblákra is fokozottan kell figyelni. 

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce számára kedvezett az elmúlt hét időjárása, az állományok többsége a tőlevélrózsás végi szárbaindulás kezdeti állaptában (BBCH 19-20) volt.

Az elmúlt héten az átvonuló frontok miatt felhős és szeles volt az idő, a rövid napsütéses időszakok alatt a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi), aktív érési táplálkozást folytatott. A hét végén felmelegedés kezdődött, melynek hatására az ormányosok tömegesen jelentek meg a növényeken és kopuláltak. A csapdafogások és a növényvizsgálat alapján a hét végén már indokolt volt az első védekezések elvégzése.

A repceormányos a levelek közé húzódva „vészeli” át a hűvös időszakokat

A repcefénybogár (Meligethes aeneus) tömeges betelepedése még nem indult meg, még csak néhány egyedet fogott a sárga színcsapda.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam), az alacsony hőmérsékleti értékek és a szárazság miatt nem terjedt, az elhalt alsó leveleken csak az őszi fertőzés beszáradt foltjai találhatók meg.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A jövő hét második felében a prognózis szerint az időjárás ismét kedvez az ormányosoknak, a napos időszakokban folytatódni fog a betelepedés és a kopuláció, illetve el fog kezdődni a tojásrakás. Amennyiben a csapdafogások alapján az ormányok száma elérte a védekezési küszöbértéket (10-15 imágó/csapda/3nap), illetve a kora délutáni órákban a növényeken az imágók száma 10 növény átlagában eléri a 2-3 darabot, védekezni kell.

A repcefénybogár (Meligethes aeneus) is egyre nagyobb számban fog megjelenni a sárgatálakban a hőmérsékleti értékek növekedésével. Egyelőre a kárételével nem kell számolnunk.

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam), a csapadékos idő hatására vélhetően lassú terjedésbe kezd. A repceállományok fejlettsége több esetben is indokolja a regulátor használatot, ami egyúttal a fóma ellen is megfelelő védelmet biztosít.

Védekezési javaslat

Az egész országban várható a repceormányosok aktivitásának a fokozódása, ezért célszerű a védekezéseket elkezdeni a csapdafogások és a növényvizsgálat eredményeinek a figyelembevételével. A fejlett állományokban célszerű az ormányok elleni védekezéssel együtt a regulátort is kijuttatni. A repceállományok növekedésszabályozására a repce szárba indulásáig a (BBCH 30) a Caryx-ot, amennyiben későbbi védekezést tervezünk, illetve az ismételt védekezésre a virágzás végéig (BBCH 69) kijuttatható Protector 240 EC-t javasoljuk.

Az ormányosbogarak elleni védekezésre a Vantex 0,08 l/ha dózisát javasoljuk. Fontos, hogy a kezelést legalább 300 l/ha lémennyiséggel a növény fejlettségének figyelembevételével és nedvesítő szer hozzáadásával végezzük el. A kezelést célszerű a kora délutáni órákban végezni, mivel az ormányos bogarak aktivitása ekkor a legnagyobb.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búzák többsége már a bokrosodás végi (BBCH 29), a későn vetett állományok a bokrosodás (BBCH 25-27) stádiumában vannak.

Elsősorban élettani okokra visszavezethető sárgulásos tünetek láthatók.

Mind az őszibúza-, mind az ősziárpa-állományokban sárga foltok láthatók, amik az őszi vírusfertőzésre vezethetők vissza (árpa sárga törpülés vírus).

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) az ország egész területén megtalálható, az őszi fertőzés jelentős volt és sikeresen áttelelt. A fogékony és a korán vetett fejlett állományokban számottevő fertőzés alakult ki. Az erősen fertőzött állományokban a gomba intenzív terjedése miatt a védekezés elvégzése indokolt.

A búza sárga rozsdája (Puccinia striiformis) sikeresen áttelelt a hazai búzaállományokban, a fertőzöttség mértéke még alacsony, de a terjedése elkezdődött. A kórokozó terjedésére a fogékony fajtákban fokozottan figyelni kell!

A búza levélrozsdája (Puccinia recondita) is sikeresen áttelelt ugyan, de a populáció mérete mindenütt alacsony.

Áttelelt levélrozsda, Püspökladány
Áttelelt levélrozsda, Püspökladány

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttségének mértéke az előző évekhez képest alacsonyabb az Észak-Dunántúlon és Északkeleten, viszont a csapadékosabb Dél- és Nyugat-Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön erősebb. A kórokozó fertőzöttsége önmagában sehol sem érte el a védekezési küszöbértéket.

A búza fahéjbarna levélfoltossága (Drechslera tritici – repentis) megjelent az állományokban, jelenleg a fertőzöttség mértéke alacsony, az érzékenyebb fajtákban sem érte el a fertőzés önmagában a védekezési küszöbértéket.

Védekezési javaslat

A gombabetegségek ellen csak nagyon indokolt esetben védekezzünk, 10 °C alatt és amennyiben a fertőzöttség mértéke nem indokolja az azonnali beavatkozást, akkor célszerű megvárni a fagymentes éjszakákat és a nappali időszakban a 10-15 °C hőmérsékleti értékeket.

Őszi árpa

Az őszi árpa a bokrosodás végi - szárba indulás kezdeti stádiumában (BBCH 29-30-31) van.

Az árpában is több helyen élettani okokra visszavezethető sárgulásos tünetek láthatók.

Az árpalisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) az ország egész területén jelen van a fogékony ősziárpa-fajták lombozatán. A fertőzöttség mértéke közepes, a fogékony fajtákban erős.

Az árpa hálózatos levélfoltosság-fertőzöttsége (Drechslera teres) az egész országban jelen van. A fogékony fajták állományaiban sok helyen szélsőségesen erős fertőzés alakult ki a lombozaton. A fertőzés mértéke a legtöbb állományban elérte, illetve meghaladta a védekezési küszöböt.

Hálózatos foltosság tünete, Nádudvar
Hálózatos foltosság tünete, Nádudvar

A barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) szintén az egész országban megtalálható az árpában, a fertőzöttség mértéke nagy eltéréseket mutat, de jellemzően gyenge-közepes, viszont a kártételével súlyosbítja a többi levélbetegség kártételét.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) az ország déli részén található meg jelentősebb mennyiségben. A fertőzöttség mértéke gyenge, jelenleg önmagában nem szükséges ellene védekezni.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A jövő hétre prognosztizált hűvös, szeles, csapadékos idő kedvez a kórokozók szaporodásának.

Az őszi búza lisztharmat-fertőzésének (Blumeria graminis f. sp. tritici) további terjedésével kell számolnunk, ugyanis az áttelelt telepek növekedésnek indultak és a napos, kissé csapadékos idő kedvez a konidiumok képződésének. A héten a kórokozó további terjedésével kell számolnunk.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) számára kedvezően alakul az elkövetkező napok időjárása, ezért a spóraképződés és -terjedés be fog indulni. Az elkövetkező héten még nem kell ellene védekezni, de a fogékony fajtákban a fertőzés terjedésére fokozottan kell figyelni.

A búza levélrozsda (Puccinia recondita) számottevő mértékű terjedésére jelen időszakban nem kell számítani az elkövetkező héten. A fertőzöttség mértéke az elkövetkező héten nem fogja elérni a védekezési küszöbéréket.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) a következő időszakban várhatóan közepes ütemben fog csak terjedni, így önmagában sehol sem kell ellene védekezni az elkövetkező héten. Kivételt képezhetnek helyi szinten azok a vetésváltás nélkül termesztett, mély fekvésben levő, fejlett lombozatú állományok, ahol a fertőzés mértéke erős is lehet.

A búza fahéjbarna levélfoltosságának (Drechslera tritici – repentis) tömeges spóraképzésére nem kell számítani, ezért az elkövetkező héten nem kell önmagában ellene védekezni.

Őszi árpa

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) az elkövetkező héten csak mérsékelt ütemben fog terjedni, de a közepesen fertőzött állományokban célszerű a védekezést elvégezni.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) további terjedésére kell számítani az elkövetkező héten is. A közepesen fertőzött, fogékony állományokban a védekezés elvégzése indokolt.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) további lassú terjedésével kell számolni. A kórokozó elleni a védekezésre az elkövetkező héten csak szélsőséges esetben lehet szükség.

Az árpa törperozsda (Puccinia hordei) számottevő mértékű terjedésére a soron következő időszakban nem kell számítani. Önmagában a kórokozó ellen az elkövetkező héten nem lesz szükség a védekezésre.

Védekezési javaslat

A gombabetegségek ellen csak nagyon indokolt esetben védekezzünk, 10 °C alatt és csak spiroxamin hatóanyagú szereket, illetve a Revycare-t vagy a Stamina-t javasoljuk a védekezésre. Amennyiben a fertőzöttség mértéke nem indokolja az azonnali beavatkozást, akkor célszerű megvárni a fagymentes éjszakákat és a nappali 10-15 °C hőmérsékleti értékeket.

A kártevők tömeges megjelenésére sem kell számítanunk.