Növényvédelem 2022. november 02.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 43. hét

Párás, ködös és az ilyenkor szokásosnál enyhébb idő volt az elmúlt héten, jelentős mennyiségű csapadék csak a Dél-Nyugat Dunántúlon, illetve szórványosan a Nyírségben hullott. Az időjárás kedvezett a repcében és az őszi gabonákban a gombabetegségek és a szívókártevők felszaporodásának.

Hazánkban az elmúlt héten továbbra is egy anticiklon hatása érvényesült, a Kárpát-medence fölé egy hideg légpárna húzódott, ami felhős, ködös, kissé hűvös időjárást okozott. A hűvös levegő miatt a térségünk felett átvonuló melegfrontok, csak átsiklottak a 50-60 m vastag hideg légtömeg felett, ezért csak szórványosan és kevés csapadékot hullott.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.10.23.-10.31.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.10.23.-10.31.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.10.23.-10.31.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.10.23.-10.31.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn borult, párás idő valószínű, elsősorban a Dunántúl nyugati és déli részein sűrű köd is képződhet. Legfeljebb szitálás alakulhat ki. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, a Dunántúl magasabban fekvő részein fordulhatnak csak elő élénk lökések déli, délkeleti irányból. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 °C között alakul.

Kedden a főváros, az Északi-középhegység és az Észak-Alföld térségében továbbra is borult, párás marad az idő, ugyanakkor az ország délnyugati felén a legtöbb helyen délelőtt felszakadozik a rétegfelhőzet, feloszlik a köd, és több órára kisüt a nap. Legfeljebb szitálás alakulhat ki. Déli, délnyugati szél lesz a jellemző, melyet a Dunántúlon időnként élénk lökések kísérhetnek. Délutántól az Észak-Dunántúlon északnyugati, északi irányba fordul a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a borult tájakon 12 és 16 °C között alakul, de az ország délnyugati felén általában 18 és 23 °C lesz a jellemző.

Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult, párás idő valószínű, de helyenként napos időszakok is lehetnek. Nappal a ködfoltok zsugorodnak. A szitálás mellett helyenként eső, zápor is előfordulhat. Az északnyugati szél főleg az északi megyékben élénkül meg. Hajnalban 7, 12, kora délután 13, 16 °C között alakul a hőmérséklet, de ahol kisüt a nap, ott enyhébb időre számíthatunk.

Csütörtökön keleten inkább borult, párás idő lesz a jellemző, a Dunántúlon a közepesen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Nappal a ködfoltok zsugorodnak. Legfeljebb szitálás fordulhat elő. A délkeleti, keleti szél néhol megélénkül. Hajnalban 2, 11, kora délután 13, 18 °C között alakul a hőmérséklet.

Pénteken nyugat felől vastagszik a felhőzet, jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. A front csapadékzónája nyugatról kelet felé vonul. Az északnyugatira, északira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali 3, 11 °C-ról kora délutánra 13 és 19 °C közé melegszik fel a levegő.

Szombaton a vastag, összefüggő felhőzet kelet felé húzódik. Mögötte gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, több-kevesebb napsütéssel. Reggelig több helyen várható eső, zápor, nappal a csapadékzóna tovább mozog keleti irányba, és csak néhol alakulnak ki záporok. Élénk, helyenként erős lökések kísérik az északi, északnyugati szelet. Hajnalban 3, 11, kora délután 11, 16 °C lesz a jellemző.

 

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

 A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadék anomália

hőmérséklet anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele az ország déli területein fokozódik, de jelenleg még csak szórványosan fordul elő jelentősebb kártétel. A napraforgó- és a kukoricatarlók művelése miatt elkezdődött pocok áttelepülése a repcébe és az őszi kalászosokba. A populáció mérete jelenleg átlagosnak mondható, a pockok szaporodási ciklusa az enyhe időjárás miatt kissé elhúzódó, de vélhetően a hónap közepére befejeződik, ezért a gyérítést az első fagyokat követően a közepesen fertőzött területeken el lehet kezdeni.

Védekezési javaslat

A mezei pocok gyérítésére a PocokToxMax-ot javasoljuk a 6300/1578-2/2022 iktatószámú engedélyokirat határozatban foglaltak szerint.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az elmúlt héten a repcék többségének a fejlettsége elérte a tőlevélrózsás állapotot. A repce fejlődéséhez kedvezett az elmúlt időszak időjárása, az októberi középhőmérséklet meghaladta a sokéves átlagot.

A regulátorral nem kezelt táblákon szórványosan megjelent a fóma (Phoma lingam) az alsó leveleken. A fertőzés mértéke egyelőre alacsony.

A kis káposztalégy (Delia radicum) lárvakártétele szórványosan csak a gyengén fejlett növényeken érzékelhető. A kártétel mértéke nem jelentős.

A kedvező időjárás hatására a levéltetvek szárnyas alakjai mellett már szórványosan megjelentek az első kolóniák.

Repcedarázs (Athalia rosae) kifejlett álhernyói által okozott kár az Alföldön és Dunántúlon egyaránt észlelhető, de néhány erősen fertőzött tábla kivételével átlagos, illetve az alatti.

A repce állományokban a káposztamoly (Plutella maculipennis), a káposztalepke (Pieris brassicae) és a káposzta-bagolylepke (Mamestra brassicae) lárváival és kártételével még mindig találkozhatunk, de jelentős mértékű kártételt önmagában sehol sem okozott.

Az állományokban az enyhe időjárás miatt több helyen is találkoztunk a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvájával és a kártételével a leveleken.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) a hetek óta tartó száraz, meleg időjárás miatt ismét felszaporodott a Nyugat-Dunántúlon, és a szeptember közepi (kései) vetésekben ismételt védekezésre kényszerültek a termelők.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az ősziárpa-állományok fejlettsége a vetésidőtől függően 6 levél, illetve a bokrosodás kezdeti stádiuma között alakul.

A párás, enyhe időjárás kedvezett a gombabetegségek felszaporodáshoz az árvakeléseken, illetve a korai vetésekben megjelent az árpa hálózatos levélfoltossága (Pyrenophora teres) és a barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana). A fertőzés mértéke egyelőre nem jelentős, de a fogékonyabb fajtákban a lassú terjedés megfigyelhető.

Őszi árpa hálózatos levélfoltossága, Földes
Őszi árpa hálózatos levélfoltossága, Földes
Barna levélfoltosság árpán, Kaba
Barna levélfoltosság árpán, Kaba

A szívókártevők tömeges jelenléte miatt a vírusok terjedése is megfigyelhető, a korai vetésű fejlett táblákon szórványosan megtalálhatóak a sárguló növények.

Betelepülő levéltetű szárnyas alak, Nádudvar
Betelepülő levéltetű szárnyas alak, Nádudvar

A károsítók közül a szívó kártevők - kabócák (Auchenorrhyncha) és a levéltetvek (Aphidoidea)- folyamatos betelepedése tapasztalható. A fejlettebb állományokban megjelentek az első levéltetű kolóniák.

Az október eleji őszi búzavetések már 3-6 leveles a hónap közepi vetések 1-3 leveles fejlettségűek.

Az enyhe időjárás miatt kabócák (Auchenorrhyncha) és a levéltetvek (Aphidoidea) tömegesen megtalálhatóak a búzában is. A fejlettebb állományokban szórványosan megjelentek a levéltetű-kolóniák.

Kórokozók megjelenését még nem tapasztaltuk az őszi búza állományokban.

 

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) lárvakártételének tünetei rövidesen láthatóvá válnak, de jelentős kártételre nem számítunk.

A fóma (Phoma lingam) lassú terjedésével kell számolni az enyhe, párás idő miatt. A jelentősebb mértékű fertőzésre azokon a táblákon kell számítani, ahol nem végeztek regulátoros kezelést.

A jól fejlett dús állományokban szinte észrevétlenül felszaporodhatnak a levéltetvek, ezért folyamatosan vizsgálni kell az állományokat, és  - amennyiben megjelennek az első kolóniák - védekezni kell.

A káposztamoly (Plutella maculipennis), a káposztalepke (Pieris brassicae) és a káposzta-bagolylepke (Mamestra brassicae) lárvakártétele helyenként (foltszerűen) jelentős lehet, amennyiben a levélkártétel eléri, illetve meghaladja a 10%-ot, védekezni kell.

A repcedarázs-lárva (Athalia rosae) (álhernyó) kártételére kell számítanunk. A fenológai állapottól és tőszámtól függően, amennyiben a repcedarázs álhernyók száma m2-két meghaladja a 3-4 db-ot, védekezni kell.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) felszaporodása a kedvező időjárás miatt folytatódni fog, a még kelő - 4 leveles állományokban jelentős kártételével kell számolni. A 6-8 (10) leveles állományokban a repcebolha önmagában már nem okoz jelentős kárt.

A repce intenzív fejlődése miatt a regulátorok használata az idén elengedhetetlen!

Védekezési javaslat

 

A repcedarázs álhernyója, a káposztamoly és a káposztalepke hernyói, illetve a levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS-t ajánljuk, melyet a fejlett (6-8 levél) állományokban acetampirid hatóanyagú szerrel kell kiegészíteni pl: Rafting. A gabona-árvakelés ellen a fejlettségétől függően a Rango (Pantera 40 EC) 1,0-1,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A 4-8 leveles fejlettségű repce növekedésszabályozására (regulátorozás) a Caryx-ot (Caramba Turbo) 1,0-1,4 l/ha dózisban, illetve a már jól bevált tebukonazol+protiokonazol hatóanyag-kombinációt tartalmazó Protector 1,2 l/ha dózisát javasoljuk. A gyengébb állományokban a regulátorokat Dell Agro növénykondicionálóval célszerű kiegészíteni a megfelelő gyökérnyak-méret elérése érdekében.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az őszi árpában az árpa hálózatos levélfoltossága (Pyrenophora teres) további terjedésére számítani kell a fogékony és a fejlett fertőzött állományokban.

Az őszi búzában az állományok záródásával számítani kell a rozsdák (Puccinia recondita, Puccinia glumarum) és a lisztharmat (Blumeria graminis) megjelenésre, a fertőzés mértékét és a felszaporodás dinamikáját nagyban meg fogja határozni az elkövetkező hetek időjárása.

Az őszi árpában és a búzában szívókártevők tömeges jelenléte miatt, célszerű elvégezni a védekezést a vírusbetegség terjedésének csökkentése céljából a vetőmagtermesztésben és az intenzív növekedésű, fejlett állományokban.

Védekezési javaslat

Az árpában a levélfoltosság ellen a Teson 1l/ha dózisát ajánljuk.

A levéltetvek és a kabócák ellen a Vantex CS -t javasoljuk 80ml/ha dózisban javasoljuk.