Növényvédelem2022. október 25.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 42. hét

Az elmúlt héten folytatódott az évszakhoz képest enyhe időjárás, mely kedvezett a repce és az őszi gabonák fejlődéséhez. Az időjárás a károsítók számára is kedvező volt, a gabonában megjelentek a szívó kártevők, a repcében pedig a rágó kártevők felszaporodása volt megfigyelhető.

Az elmúlt héten az eddig meghatározó anticiklon hatása gyengült, és a hét végén egy hidegfront átmeneti lehűlést és csapadékot hozott. Jelentősebb mennyiségű csapadék csak a Délnyugat-Dunántúlon hullott. A hőmérsékleti értékek az évszakos átlag fellett alakultak.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.10.17.-10.22.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.10.17.-10.22.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.10.17.-10.22.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.10.17.-10.22.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult idő lesz, de kezdetben délen helyenként csak vékony fátyolfelhőzet takarja majd az eget. Párássá válik a levegő, ködfoltok is képződnek. Késő este az északi országrészben előfordulhat helyenként eső, zápor, de egy-egy zivatar sem kizárt. Hajnalban már délnyugaton is lehet csapadék. A délnyugati szél északnyugatira, nyugatira fordul, és időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 °C között várható.

Kedden délelőttig nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Pára-, ködfoltok is lehetnek. Délutántól északnyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap. Több helyen előfordulhat eső, zápor, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati, nyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban 7 és 14, délután 15 és 22 °C közötti hőmérsékletet mérhetnek.

Szerdán hazánk nagy részén számíthatunk hosszabb-rövidebb napsütésre, de a köd, illetve rétegfelhőzet helyenként tartósabban megmaradhat és egy melegfront viszonylag keskeny felhőzónája is ránk húzódhat. Néhol előfordulhat szitálás, gyenge eső. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali 3, 11 °C-ról 15 és 21 °C közé emelkedik a hőmérséklet.

Csütörtökön éjjel, reggel sokfelé várható köd, illetve rétegfelhőzet. Nappal ritkul, zsugorodik a köd, délutánig kevés helyen maradhat meg, a fátyolfelhők is feloszlanak, általában többórás napsütésre számíthatunk. Estétől ismét terjeszkednek a ködfoltok. Néhol előfordulhat szitálás. Gyenge marad a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 2 és 11, a maximum 15 és 21 °C között alakul.

Pénteken derült, napos és tartósabban felhős, ködös tájak egyaránt lesznek, emellett fátyolfelhők is sodródnak fölénk. Legfeljebb jelentéktelen szitálás fordulhat elő néhol. Helyenként megélénkülhet kissé a keleti, délkeleti szél. A minimum 3 és 11, a csúcsérték 14 és 21 °C között valószínű.

Szombaton hazánk nagyobb részén kisüt a nap, de maradhatnak borult, ködös területek, illetve fátyolfelhők is érkezhetnek. Számottevő csapadék nem várható, legfeljebb jelentéktelen szitálás alakulhat ki néhol. Helyenként megélénkülhet kissé a déli, délkeleti szél. A hajnali 3, 11 °C-ról 14 és 20 °C közé emelkedhet a hőmérséklet.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadék anomália

hőmérséklet anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele az ország déli területein fokozódik, de jelenleg még csak szórványosan fordul elő jelentősebb kártétel. A tarlók ápolása, művelése miatt elkezdődött a pocok áttelepülése a repcébe és az őszi kalászosokba. A mezeipocok-populáció mérete jelenleg átlagosnak mondható, a pockok szaporodási ciklusa október végére befejeződik, ezért a gyérítést az első fagyokat követően a közepesen fertőzött területeken el lehet kezdeni.

Védekezési javaslat

A mezei pocok gyérítésére a PocokToxMax-ot javasoljuk a 6300/1578-2/2022 iktatószámú engedélyokirat határozatban foglaltak szerint.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az elmúlt héten az augusztus végén, szeptember elején vetett repcék fejlettsége elérte a tőlevélrózsás állapotot. A repce számára kedvezett az elmúlt időszak időjárása, a talajok víztartalma a 10-15 cm alatti rétegben a szeptemberi csapadéknak köszönhetően még most is elegendő. Az októberi középhőmérséklet meghaladta a sokéves átlagot, ezért a repce fejlődéséhez szükséges hőösszeg is rendelkezésre állt.

A kis káposztalégy (Delia radicum) lárvakártétele szórványosan csak a gyengén fejlett növényeken érzékelhető. A kártétel mértéke nem jelentős.

A kedvező időjárás hatására a levéltetvek szárnyas alakjai megjelentek az állományokban és elkezdték a tojásrakást.

A repcedarázs (Athalia rosae) L2-L3 fejlettségű álhernyók kártételével egyre gyakrabban találkozunk az Alföldön és Dunántúlon egyaránt. Jelentősebb kártételt egyelőre csak néhány táblán tapasztaltunk.

A repce állományokban a káposztamoly (Plutella maculipennis), a káposztalepke (Pieris brassicae) és a káposzta-bagolylepke (Mamestra brassicae) lárváival és a kártételével szinte minden táblán találkozhatunk. A kártétel mértéke többnyire nem jelentős, de előfordulnak erősebben fertőzött táblák is.

Káposztamoly hernyó és a kártétele, Nádudvar
Káposztamoly hernyó és a kártétele, Nádudvar

A repcetáblákon a repcebolha (Psylliodes chrysocephala)a hetek óta tartó száraz meleg időjárás miatt ismét felszaporodott és a szeptember közepi (kései) vetésekben tetemes kárt okoz. Nyugat-Dunántúlon a repce intenzív fejlődése miatt némileg csökkent a bolhakártétel.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az ősziárpa-állományok fejlettsége a vetésidőtől függően 3-6 levél között alakul. Az állományokban megfigyelhető a T1 és T2 életformájú gyomnövények tömeges kelése és a már fejlett T4 gyomok jelenléte.

A károsítók közül a szívó kártevők - kabócák (Auchenorrhyncha) és a levéltetvek (Aphidoidea)-betelepedése tapasztalható.

Jelenleg még a kórokozók megjelenését nem tapasztaltuk az állományokban.

Az október eleji őszi búzavetések már 3-5 leveles fejlettségűek, a kedvező időjárás miatt már a végéhez közeledik a vetés. Az állományokban a T4 életformájú fejlett gyomok mellett elkezdődött a T1 és a T2 gyomnövények tömeges kelése.

A száraz meleg idő miatt a kabócák (Auchenorrhyncha) és a levéltetvek (Aphidoidea) betelepedése tapasztalható a már fejlettebb 3-5 leveles állományokba.

Jelenleg kórokozók megjelenését még nem tapasztaltuk az állományokban.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) lárvakártételének tünetei rövidesen láthatóvá válnak, de jelentős mértékre nem számítunk.

A jól fejlett dús állományokba szinte észrevétlenül felszaporodhatnak a levéltetvek, ezért folyamatosan vizsgálni kell az állományokat és amennyiben megjelennek az első szárnytalan alakok, védekezni kell.

A káposztamoly (Plutella maculipennis), a káposztalepke (Pieris brassicae) és a káposzta bagolylepke (Mamestra brassicae) lárvakártétele helyenként (foltszerűen) jelentős lehet, amennyiben a levélkártétel eléri, illetve meghaladja a 10%-ot, védekezni kell.

A repcedarázs (Athalia rosae) növekvő lárva (álhernyó) kártételére kell számítanunk. A fenológai állapottól és tőszámtól függően, amennyiben a repcedarázs álhernyók száma m2-két meghaladja a 3-4 db-ot, védekezni kell.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) felszaporodása a kedvező időjárás miatt folytatódni fog, a még kelő - 4 leveles állományokban jelentős kártételével kell számolni. A 6-8 (10) leveles állományokban a repcebolha önmagában már nem okoz jelentős kárt.

Amennyiben a bolha kártétele levélfelület%-ban eléri a 10%-ot, védekezni kell!

A repce intenzív fejlődése miatt a regulátorok használata az idén elengedhetetlen!

Védekezési javaslat

A repcedarázs álhernyója, a káposztamoly, valamint a káposztalepke hernyói, illetve a levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS -t, illetve az Imidan 50 WP-t ajánljuk/javasoljuk. A fejlett (6-8 levél) állományokban a levéltetvek és a rágókártevők ellen célszerű a piretroid hatóanyagú készítményeket acetampirid hatóanyagú szerrel kiegészíteni pl: Rafting.A gabona-árvakelés ellen a fejlettségétől függően a Rango (Pantera 40 EC) 1,0-1,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A 4-8 leveles fejlettségű repce növekedésszabályozására (regulátorozás) a Caryx-ot (Caramba Turbo) 1,0-1,4 l/ha dózisban, illetve a már jól bevált tebukonazol+protiokonazol hatóanyag-kombinációt tartalmazó Protector 1,2 l/ha dózisát javasoljuk. A gyengébb állományokban a regulátorokat Dell Agro növénykondicionálóval célszerű kiegészíteni a megfelelő gyökérnyak-méret elérése érdekében.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Mind az őszi búzában, mind az árpában a talajok folyamatos lehűlésével együtt a T1 és T2 gyomnövények tömeges kelése várható.

A szívó kártevők betelepedése vélhetően folytatódni fog, a levéltetvek szárnyatlan alakjainak a megjelenésére kell számítani.

A kórokozók fertőzéséhez az időjárási körülmények a reggeli órákban kedveznek, de egyelőre nincs elegendő spóra egy jelentősebb fertőzéshez. A kórokozók megjelenésének mértékét az elkövetkezendő hetek időjárása nagyban meg fogja határozni.