Növényvédelem 2022. október 03.

 Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 39. hét

Az elmúlt hét időjárását továbbra is a csapadék határozta meg, a közepén átvonuló frontrendszerből heves zivatarok, felhőszakadások, intenzív záporok alakultak ki, melyekből helyenként jelentős mennyiség hullott. A csapadék hatására elkezdődött a talaj felső rétegének a vízzel való feltöltődése.

Az elmúlt hét időjárása

A múlt héten szinte minden nap esett több-kevesebb csapadék záporok, zivatarok formájában. Az elmúlt hetekben lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a talajok felső 30-35 cm-es rétege telítődött, de a felső egy méteres talajrétegből az elvárt telítettséghez az ország nagy részén még 90-130 mm nedvesség hiányzik. A napi középhőmérséklet hét elején még elmaradt a havi átlagtól, majd a hét végére lassú felmelegedés kezdődött.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.09.25.-10.01.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.09.25.-10.01.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.09.25.-10.01.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.09.25.-10.01.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn többórás napsütés várható felhőátvonulásokkal, az északkeleti tájakon időszakosan össze is állhatnak a gomolyfelhők. Helyenként fordulhat elő záporeső, északkeleten esetleg egy-egy zivatar. Az északnyugati szél sokfelé lesz erős, elsősorban az Észak-Dunántúlon viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 °C között várható.

Kedden felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb egy-egy zápor fordulhat elő. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet általában 6 és 11 °C között alakul, de a szélvédett völgyekben hidegebb is lehet. Délután 14, 19 °C valószínű.

Szerdán a kevés gomoly- és a sok fátyolfelhő mellett általában több órára kisüt a nap. Hajnalban helyenként pára-, köd, rétegfelhőzet is lehet. Csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél. A hajnali 1, 9 °C-ról 15 és 21 °C közé emelkedhet a hőmérséklet.

Csütörtökön általában fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. Hajnalban helyenként pára-, köd, rétegfelhőzet is lehet. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali 4, 11 °C-ról 18 és 23 °C közé melegszik fel a levegő.

Pénteken a pára-, köd, rétegfelhőzet feloszlását követően általában fátyolfelhős, napos idő valószínű. Csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkülhet az északkeleti, majd délkeleti szél. Hajnalban 4, 11, a délutáni órákban 18, 23 °C-ot mérhetnek.

Szombaton a pára-, köd, rétegfelhőzet feloszlása után fátyolfelhőkre számíthatunk, amely vastagodhat is. Csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkülhet a déli, délkeleti szél. Hajnalban 5, 12, a délutáni órákban pedig 18, 23 °C-ot olvashatnak le a hőmérőkről.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadék anomália

hőmérséklet anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele még nem érzékelhető, de a tarlókon végzett talajművelést követően a pockok a lucernásokba és a repcetáblákra települnek át és helyenként károkat okozhatnak.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az elmúlt héten az augusztus végén vetett repcék fejlettsége 6-8, a szeptember elején vetetteké 4-6 leveles volt. A csapadékos időjárás hatására a repce intenzíven fejlődött, ezért a regulátorok használatát elkezdték.

5-6 leveles repce, Nádudvar
5-6 leveles repce, Nádudvar

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke még mindig rajzik, a rajzás intenzitását csökkentette a csapadékos időjárás.

Repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedékének rajzása a végéhez közeledik az Alföldön, intenzitása a hűvös, csapadékos idő miatt alig észlelhető. Az árvakeléseken és a korai vetéseken a repcedarázs álhernyói szórványosan megjelentek. A Nyugat-Dunántúlon is végéhez közeledik a rajzás, a csapadékos, szeles időjárás miatt azonban vontatott, nehezen követhető.

A repceállományban nagy számban röpködnek a káposztamoly (Plutella maculipennis) imágói, melynek a kis zöld hernyói nehezen észrevehetők, legtöbbször csak a kártételük árulja el a jelenlétüket. A káposztalepke (Pieris brassicae) imágói szintén nagy számban láthatóak egy-egy táblán, a zöldes-sárga lárvák megjelentek és a kártételük is szembetűnő.

A repcetáblák repcebolha (Psylliodes chrysocephala) fertőzöttsége alacsony, csak a tábla széleken találunk károsított növényket.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) tojásrakása számára nem kedvező a szeles, hűvös csapadékos időjárás, de a napos, szélcsendes órákban folyamatosan rakják a tojásokat. A jövő hétre prognosztizált időjárás kedvezni fog a tojásrakáshoz.

Repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedéke már a rajzás végéhez közeledik, de a jövő hétre prognosztizált meleg, napos időjárás kedvezni fog a tojásrakáshoz. Az Alföldön és a Dunántúlon a repcedarázs további tojásrakására kell számítani. Az intenzíven fejlődő állományokban a már kikelt lárvák kártétele egyelőre nem jelentős, de az álhernyók fejlődésével együtt nőni fog.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) számára sem kedvez a hűvös, csapadékos idő. A már kikelt 4-6 leveles állományok jó eséllyel „kinőttek a foga alól”, de a most kelő állományokban még számolnunk kell a kártételével. Amennyiben a bolha kártétele levélfelület %-ban eléri a 10%-ot, védekezni kell!

Az elmúlt heti csapadék hatására a repcében folyamatos a gabona árvakelés, mely ellen célszerű minél hamarabb védekezni. A repcék többsége intenzíven fejlődik és már elérte a hatleveles állapotot, ezért a regulátorok használata kötelező.

 

Védekezési javaslat

A repcebolha és a repcedarázs álhernyója (és a káposztamoly, káposztalepke) elleni védekezésre a Vantex CS 60-80 ml/ha dózisát javasoljuk, illetve az Imidan 50 WP-t. A gabona-árvakelés ellen a fejlettségétől függően a Rango (Pantera 40 EC) 1,0-1,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A 4-8 leveles fejlettségű repce növekedés szabályozására (regulátorozás) a Caryx-ot (Caramba Turbo) 1,0-1,4 l/ha dózisban, illetve a már jól bevált tebukonazol+protiokonazol hatóanyag kombinációt tartalmazó Protector-t 1,2l/ha dózisát javasoljuk. A gyengébb állományokban a regulátorokat Dell Agro növénykondicionálóval célszerű kiegészíteni a megfelelő gyökérnyak méret elérése érdekében.