Növényvédelem 2022. szeptember 26.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 38. hét

Az elmúlt héten folytatódott a szeles, csapadékos őszi időjárás, ami kedvezett a repce fejlődésének, de a napraforgó betakarítását komolyan hátráltatta. Az elhúzódó aratás miatt a napraforgótányérokon megjelentek a szaprofita gombák és egyre jelentősebb a madárkár is.

Az elmúlt hét időjárása

A múlt héten szinte minden nap esett több-kevesebb csapadék záporok, zivatarok formájában. A talajok felső 20-25 cm-es rétege telítődött vízzel, a lehullott csapadék mennyisége meghaladta a sokéves havi átlagot. A napi középhőmérséklet a havi átlag felett, illetve a Nyugat-Dunántúlon kevéssel az alatt alakult. Az elmúlt hét, hetek időjárását egy hullámzó frontrendszer alakította, melynek a hatására nedves légtömegek sodródtak a Kárpát-medence fölé.

A Balkán-félsziget, Franciaország és Olaszország időjárása is csapadékosra fordult az aszályos időt özönvíz szerű esőzések váltották fel.

A 2022. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
A 2022. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
A 2022. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)  (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)

A 2022. augusztus 1. és szeptember 10. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)

A csapadékmennyiség alakulása (2022.09.18.-09.24.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.09.18.-09.24.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.09.18.-09.24.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.09.18.-09.24.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, (legnagyobb eséllyel) az északnyugati területeken átmeneti szakadozások, vékonyodások előfordulhatnak. A csapadékzóna súlypontja kelet felé helyeződik át, melyből kezdetben több, majd egyre kevesebb helyen várható eső, zápor, zivatar. Az átmeneti csapadékszünetet követően estétől egy újabb csapadékzóna érkezik dél felől, valamint a nyugati, délnyugati megyék fölé is besodródhatnak csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugatira forduló, míg másutt a változó irányú szél élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 °C között alakul.

Kedden időszakos vékonyodások, szakadozások mellett alapvetően felhős időre számíthatunk, és többfelé várható eső, zápor, zivatar. Élénk, néhol erős lökések kísérhetik a délnyugati, majd a Dunántúlon az északnyugati szelet. A hőmérséklet hajnalban 6, 14 °C között alakul. Délután 15, 21 °C-ot mérhetünk.

Szerdán egyre több helyen felszakadozik, csökken a felhőzet, hazánk nagy részén hosszabb-rövidebb napsütésre is számítani lehet, majd a nap második felétől nyugat felől ismét vastagabb, nagyobb felhőtömbök érkezhetnek. Eleinte inkább a Dunától keletre valószínű elszórt csapadék, a nap második felében főleg a Dunántúlon fordul elő szórványosan eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, majd délnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 3 és 12, a maximum 14 és 20 °C között várható.

Csütörtökön időszakos vékonyodások, szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős idő várható. Több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Hajnalban ködfoltok képződhetnek. A keleti szél gyenge vagy mérsékelt lesz. A leghidegebb órákban általában 3 és 12 °C közötti értékeket mérhetünk. Délután 14, 20 °C-ra számíthatunk.

Pénteken az időszakos vékonyodások, szakadozások mellett nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk. Több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. A déli, délkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet élénk lökések kísérik. Hajnalra 4 és 12 °C közé hűl le a levegő. A csúcsérték északnyugaton 14, délkeleten 24 °C körül valószínű.

Szombaton időszakos az vékonyodások, felszakadozások mellett nagyrészt erősen felhős idő várható. Több helyen előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. A déli, délnyugati szelet élénk, sok helyütt erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14, a csúcsérték 15 és 24 °C között várható, északnyugaton számíthatunk a hűvösebb, délkeleten az enyhébb időre.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomália

csapadék anomáliaA károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele még nem érzékelhető, de a tarlókon végzett talajművelést követően a pockok a lucernásokba és a repcetáblákra települnek át és helyenként károkat okozhatnak.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az elmúlt héten az augusztus végén vetett repcék fejlettsége 4-6, a szeptember elején vetetteké 4 leveles volt.

4 leveles repce, Nádudvar
4 leveles repce, Nádudvar

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke még mindig rajzik, a rajzás intenzitását csökkentette a csapadékos időjárás.

A repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedéke rajzik az Alföldön, a rajzás intenzitása a hűvös, csapadékos idő miatt csökkent. Az árvakeléseken és a korai vetéseken a repcedarázs első álhernyói szórványosan megjelentek. A Nyugat-Dunántúlon még mindig nem indult be a rajzás, csak elvétve lehet egy-egy imágóval találkozni a táblákon.

A repcedarázs a napsütéses órákban folytatja a peterakást
A repcedarázs a napsütéses órákban folytatja a peterakást

A repcetáblák repcebolha (Psylliodes chrysocephala) fertőzöttsége alacsony, csak a táblaszéleken találunk károsított növényket.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) tojásrakása számára nem kedvező a szeles, hűvös csapadékos időjárás, de a napos, szélcsendes órákban folyamatosan rakják a tojásokat.

Repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedéke rajzik, a rajzás intenzitása a hűvös, csapadékos idő miatt jelentősen lassult. Az Alföldön jelenleg a repcedarázs rajzik, elhúzódó rajzásra kell számítanunk amennyiben nem fordul szárazra az időjárás. A Nyugat-Dunántúlon várhatóan a héten elkezdődik a rajzás.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) számára sem kedvez a hűvös, csapadékos idő. A már kikelt 4-6 leveles állományok jó eséllyel „kinőttek a foga alól”, de a most kelő állományokban még számolnunk kell a kártételével. Amennyiben a bolha kártétele levélfelület %-ban eléri a 10%-ot védekezni kell!

Az elmúlt heti csapadék hatására a repcében folyamatos a gabona-árvakelés, mely ellen célszerű minél hamarabb védekezni.

Védekezési javaslat

A repcebolha és a repcedarázs álhernyója elleni védekezésre a Vantex CS 60-80 ml/ha dózisát javasoljuk. A gabona árvakelés ellen a fejlettségétől függően a Pantera 40 EC 1,0-1,5 l/ha dózisát javasoljuk.