Növényvédelem2022. szeptember 19.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 37. hét

Az elmúlt héten folytatódott a szeles, csapadékos őszi idő, ami kedvezett a repce fejlődésének, viszont hátráltatta a napraforgó-betakarítást. A repcebolha-kártétel a csapadékos időjárás hatására csökkent, az Alföldön viszont elkezdődött a repcedarázs rajzása.

Az elmúlt hét időjárása

A múlt hét második felében nyugat felől ismét nedves légtömeg érte el az országot, mely országszerte kiadós csapadékot okozott. A talajok felső 20-25 cm rétege vízzel telítetté vált, most már a repce fejlődéséhez elegendő víz áll rendelkezésre. A csapadékzóna elvonulását követően jelentősen 5-8 °C-kal csökkent a hőmérséklet.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.09.12.-09.17.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.09.12.-09.17.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.09.12.-09.17.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.09.12.-09.17.)
A PrecMet állomások adatai alapján

forrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, éjszaka már erősen felhős vagy borult idő várható. Északnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati, nyugati szél élénk, főleg az északi megyékben helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 11 °C között alakul. Az átmenetileg kevésbe felhős, szélvédett részeken ennél hidegebb is lehet.

Kedden a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett általában több, nagyobb eséllyel északkeleten kevesebb időre süthet ki a nap. Elszórtan, nagyobb számban az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A nyugati, északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A minimum-hőmérséklet többnyire 4 és 10 °C között alakul, de a szélvédett, kevésbé felhős tájakon ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet. A csúcshőmérséklet 13 és 18 °C között várható.

Szerdán többnyire gomolyfelhős idő várható, általában többórás napsütéssel. Kevés helyen továbbra is előfordulhat záporeső, esetleg zivatar. Megélénkül, néhol megerősödik az északi, északnyugati szél. Hajnalra az ország döntő részén 4 és 9 fok közé hűl le a levegő, de a szélvédett, derült részeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. A legmelegebb órákban 13, 18 °C valószínű.

Csütörtökön gomolyfelhős időre van kilátás többórás napsütéssel. Helyenként előfordulhat záporeső. Időnként élénk lökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet. Hajnalra általában 3 és 8 °C közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 °C között várható.

Pénteken a gomoly-, majd a nyugat felől megnövekvő fátyolfelhők mellett általában több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. Helyenként élénk lökések kísérhetik az északi, majd a délkeletire forduló szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 °C között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken kissé hűvösebb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 °C között alakul.

Szombaton változóan, időszakosan erősebben felhős időre van esély csapadék nélkül. A déli, délkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Hajnalban jobbára 4, 9, délután 15, 20 °C-ot mérhetünk.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előre jelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomália

hőmérséklet anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele még nem érzékelhető, de a tarlókon végzett talajművelést követően a pockok a lucernásokba és a repcetáblákra települnek át, és helyenként károkat okozhatnak.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az elmúlt héten a repcék fejlettsége többségében 2-4 leveles volt, az elmúlt hetek időjárása kedvezően alakult a repce fejlődése szempontjából.

2 leveles repce, Nádudvar
2 leveles repce, Nádudvar

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke rajzik, a rajzást némileg visszavetette a csapadékos időjárás.

Repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedéke rajzik az Alföldön, a rajzás intenzitása a hűvös, csapadékos idő miatt csökkent. A Nyugat-Dunántúlon még nem kezdődött el rajzás, csak elvétve lehet egy-egy imágóval találkozni a táblákon.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala)nagy mennyiségben jelen van a repce árvakeléseken, de a kikelt állományok fertőzöttsége alacsony, csak a tábla széleken találunk károsított növényket.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) tojásrakása számára nem kedvező a szeles, hűvös csapadékos időjárás, ezért a kártétel várható mértéke nagyban függ az időjárás további alakulásától.

Repcedarázs (Athalia rosae) második nemzedéke rajzik, a rajzás intenzitása a hűvös, csapadékos idő miatt jelentősen lassult. Az Alföldön jelenleg a repcedarázs rajzás elején vagyunk, ezért még számolnunk kell a kártételével. A Nyugat-Dunántúlon várhatóan a héten már elkezdődik a rajzás.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) számára sem kedvez a hűvös, csapadékos idő, a már kikelt 2-4 leveles állományok jó eséllyel „kinőnek a foga alól”. A most kelő félben lévő állományokban a tábla szegélyében (még) számolnunk kell a kártételével. Amennyiben a bolha kártétele levélfelület %-ban eléri a 10%-ot, védekezni kell!

Az elmúlt heti csapadék hatására a repcében folyamatos a gabona árvakelés, mely ellen célszerű minél hamarabb védekezni a víz és tápanyagkonkurencia miatt.

Védekezési javaslat

 

A repcebolha elleni védekezésre a Vantex CS 60-80 ml/ha dózisát javasoljuk. A gabona árvakelés ellen a fejlettségétől függően a Pantera 40 EC 1,0-1,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A tarlók is intenzíven gyomosodnak az elmúlt hetekben hullott csapadék hatására, az évelő gyomok mellett a magról kelő fajok is tömegesen megjelentek. Az évelő fajok ellen még hatékonyan védekezhetünk a glifozát hatóanyagú Fozát 480 4-6 l/ha dózisával. A glifozáthoz a jobb hatékonyság elérése végett célszerű nitrogén hatóanyagú folyékony műtrágyát adni.

A takarmánycirok érésgyorsítására a Fozát 480 felhasználható a 6300/2051-2/2022 szükséghelyzeti engedélyhatározatban foglaltak szerint.