Növényvédelem2022. szeptember 12.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 36. hét

Az elmúlt héten ismét az időjárásé volt a főszerep, ezúttal jelentősebb mennyiségű csapadék hullott a Tiszántúlon. A repcében helyenként megjelent a repcebolha és a kis káposztalégy harmadik nemzedéke. Védekezési javaslatunkat az alábbiakban olvashatják.

Az elmúlt hét időjárása

A múlt hét második felében nyugat felől ismét nedves légtömegek érték el az országot. Ezúttal a keleti országrészben hullott nagyobb mennyiségű csapadék, a Dél-Alföldön és az Északi-Középhegységben helyenként 50 mm-t meghaladó mennyiséget is mértek. A keleti területeken jelentősen javult a talaj felső rétegének a vízellátottsága, de az alsóbb réteg még mindig száraz. Az aszályos terület mérete is jelentősen csökkent, jellemzően Közép-Magyarországra korlátozódik. A szántóföldi kultúrák közül már csak az elvetett repcén segített a csapadék.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.09.05.-09.11.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.09.05.-09.11.),
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.09.05.-09.11.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.09.05.-09.11.)
A PrecMet állomások adatai alapján

aszálytérkép

forrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján

Hétfőn többnyire napos idő várható gomolyfelhőkkel, amelyekből egy-egy futózápor előfordulhat. Nagy területen megélénkül az északnyugati, nyugati szél, amelyet főleg a Dunántúl keleti felén és a középső megyékben erős lökések kísérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 °C között alakul. Késő estére 9 és 17 °C közé csökken a hőmérséklet.

Kedden a gomolyfelhők jórészt feloszlanak, az északkeleti harmadban maradhatnak felhősebb tájak. Másutt derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. A mérsékelt északnyugati szél néhol megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 14 °C között alakul, de az északkeleti szélcsendes völgyekben pár fokkal hidegebb is lehet.

Szerdán hazánk délnyugati harmadán főleg fátyolfelhőkre számíthatunk, másutt sokfelé vastagabb lehet a felhőzet, kisebb körzetekben azért időnként kisüthet a nap. Hazánk északi, északkeleti felén helyenként előfordulhat eső, zápor, egy-egy zivatar. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. Sokfelé megélénkül, időnként megerősödik a déli, délnyugati szél. A minimum 7 és 17, a csúcsérték általában 23 és 29 °C között várható, de északkeleten 19, 22, délnyugaton néhol 30 °C-ot is mérhetnek.

Csütörtökön a napos körzetek, illetve periódusok mellett inkább közepesen vagy erősen felhős idő lesz a jellemző. Több helyen valószínű eső, zápor, zivatar (lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat). Sok helyütt megélénkül, időnként megerősödhet a délnyugati, nyugati szél. A hajnali 11, 20 °C-ról általában 23 és 30 °C közé melegszik fel a levegő, délen mérhetik a magasabb értékeket.

Pénteken nagyrészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Több helyen valószínű eső, zápor, zivatar (lokálisan akár nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat). Hajnalban a szélvédett, kevésbé felhős részeken ködfoltok képződhetnek. Helyenként megerősödhet a nyugati, majd északnyugati, északi szél. A hajnali 10, 17 °C-ról többnyire 20 és 26 °C közé emelkedik a hőmérséklet, de a tartósabban csapadékos vidékeken hidegebb is lehet.

Szombaton felhőátvonulások várhatók, több-kevesebb napsütéssel. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megerősödik az északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban általában 5 és 14, délután többnyire 15 és 20 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

  A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előre jelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomália

csapadék anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele még nem érzékelhető, de a tarlóápolást követően a pockok a lucernásokba és a kukoricatáblákra települnek át, és helyenként károkat okozhatnak.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az elmúlt heti csapadék hatására a már elvetett repcék szik-2 leveles fejlettségűek. A Dunántúlon a kevesebb csapadék miatt egész héten folyt a vetés.

Szikleveles repce, Nádudvar
Szikleveles repce, Nádudvar

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke már megjelent, rajzik, ezért a későbbiekben a kártételével számolnunk kell.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala)nagy mennyiségben van jelen a repce árvakeléseken, ezért a kelő félben lévő állományunkra figyelni kell. Amennyiben a bolha kártétele levélfelület%-ban eléri a 10%-ot védekezni kell!

Az elmúlt heti csapadék hatására a repcében megjelent a gabona árvakelés, mely ellen célszerű minél hamarabb védekezni a víz és tápanyagkonkurencia miatt.

Gabona árvakelés repcében, Nádudvar
Gabona árvakelés repcében, Nádudvar

 

Védekezési javaslat

A repcebolha elleni védekezésre a Vantex CS 60-80 ml/ha dózisát javasoljuk. A gabona árvakelés ellen a fejlettségétől függően a Pantera 40 EC 1,0-1,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó a citromérés vége–növényszáradás BBCH (87-97) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

Az egész országban időjárástól függően folyik az napraforgó betakarítás.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) az állományok felgyorsult érése miatt már nem terjedt érdemben.

A fehérpenész(Sclerotinia sclerotiorum)szártőbetegség formája és az aszkospórás eredetű szárközép- és tányérfertőzések tünetei a csapadékosabb területeken kifejezettebbé váltak, megállt a fertőzés terjedése.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) jellegzetes tünete (szártagokban lévő mikroszkleróciumok), már mindenütt megjelent. A fertőzött növények beazonosíthatók, de a fertőzés terjedése megállt.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) lassú terjedése már csak a késői vetéseken volt megfigyelhető, az állományok többségén már teleutotelepeket találunk.

A fekete- vagy fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) terjedése megállt.

A Rhizopus spp. fertőzés terjedése megállt, már csak a tünetekkel találkozhatunk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az egész országban folyik a napraforgó betakarítása.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) terjedésére már nem kell számítani.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formájának terjedésére már nem kell számítani.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tünete már az érő állományokban egyre nehezebben lesz felfedezhető.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) terjedése a kései fogékony fajtákban is meg fog állni.

A fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldii) érdembeli terjedésére már nem kell számítani.

A Rhizopus spp.fertőzésre nem kell számítani.

Védekezési javaslat

 

A későn vetett napraforgó állományok deszikkálása még időszerű. Az évelő gyomokkal fertőzött táblákra a glifozát hatóanyagú szerek közül a Fozát 480-t, egyéb esetben a diquat-dibromid hatóanyagú szerek közül a Solaris, Reglone Air, Dessicash 20 SL használatát javasoljuk a 6300/278-2/2022, 6300/335-4/2022, 6300/571-2/2022 számú szükséghelyzeti engedély határozatban foglaltak szerint.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten viaszérés-növényszáradás állapot (BBCH 85-97) körül alakult.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása a Dunántúlon is befejeződött, a Tiszántúlon már a második csőkártételével is találkozhatunk.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) még mindig jelen van a csapdákban, a tojásrakása folyamatos. A gyapottok-bagolylepke lárvakelése folyamatos, a nemzedékek összemosódása miatt megjelenő harmadik nemzedék már nem különíthető el.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A Tiszántúl déli részén a csapdafogások alapján a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) csonka harmadik nemzedékének a megjelenésére lehet következtetni.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvakelése folyamatos lesz, ezért a kései betakarítású csemegekukorica állományokban továbbra is védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat

A gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre a Coragen 20 SC-t 0,15 l/ha dózisban javasoljuk.

A tarlókon egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg az évelő gyomnövények, melyek ellen még hatékonyan védekezhetünk a glifozát hatóanyagú Fozát 480 4-6 l/ha dózisával. A glifozáthoz a jobb hatékonyság elérése végett célszerű nitrogén hatóanyagú folyékony műtrágyát adni.

Fenyércirokkal erősen fertőzött gabonatarló, Nádudvar
Fenyércirokkal erősen fertőzött gabonatarló, Nádudvar

A takarmánycirok érésgyorsítására a Fozát 480 felhasználható a 6300/2051-2/2022 szükséghelyzeti engedélyhatározatban foglaltak szerint.