-->

Növényvédelem 2022. szeptember 05.

Az aktuális károsító helyzet és a várható alakulása - 35. hét

A mögöttünk álló héten szinte az egész ország területén hullott csapadék, ezúttal a Tiszántúlon és az Észak-Alföldön is jelentős mennyiség esett. Az Alföldön elkezdődött a napraforgó betakarítása és az őszi káposztarepce vetése. Mutatjuk mire kell odafigyelni!

Az elmúlt hét időjárása

A múlt hét első napjaiban országszerte kialakultak záporok, zivatarok, és ezúttal az ország középső tájain hullott a legkevesebb csapadék. Szerdán este nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezett, mely a keleti országrészben okozott jelentős mennyiségű csapadékot. A csapadék hatására az aszállyal sújtott terület némileg csökkent, bár ennek a hatása már csak következő tenyészidőszakban lesz érzékelhető.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.08.29.-09.04.), a PrecMet állomások adatai alapján

A csapadékmennyiség alakulása (2022.08.29.-09.04.),

A PrecMet állomások adatai alapján

A középhőmérséklet alakulása (2022.08.29.-09.04.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.08.29.-09.04.),
A PrecMet állomások adatai alapján

aszály

forrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn kora délelőtt még lehetnek erősen felhős tájak, ezt követően viszont már túlnyomóan napos időre van kilátás fátyol- és képződő gomolyfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 °C között valószínű. Késő estére 13 és 19 °C közé hűl le a levegő.

Kedden az ország északkeleti felén megnövekszik a felhőzet, máshol jórészt derült lesz az ég. Az éjszaka második felében elsősorban az északi megyékben néhány zápor kialakulhat. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 °C között alakul.

Szerdán fátyol- és gomolyfelhők mellett általában több órára kisüt a nap, csupán helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Jobbára mérsékelt lesz a keleti, délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 °C között valószínű, de a hidegre érzékeny helyeken hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 24 és 29 °C között várható.

Csütörtökön eleinte több-kevesebb napsütés várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd a nap második felében már vastagabb, kiterjedt felhőtömbök is lesznek hazánk felett. A nap első felében helyenként, majd egyre többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a déli, délkeleti irányú szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 19, a csúcshőmérséklet többnyire 25 és 31 °C között alakul.

Pénteken felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, majd délnyugat felől ismét vastagabb felhőzet érkezhet. Többfelé, napközben főleg keleten valószínű zápor, zivatar, de délutántól délnyugaton, nyugaton is lehet újból csapadék. A nyugati, északnyugati szelet néhol erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 12 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 °C között várható.

Szombaton változóan felhős idő valószínű hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, de a nap második felétől vastagodhat a felhőzet. Helyenként előfordulhat eső, zápor, zivatar. Hajnalban ködfoltok is lehetnek. A nyugati, északnyugati szelet helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 23 és 28 °C között alakul.

 

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

 A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapdék anomális

hőmérséklet anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele még nem érzékelhető, de a tarlóápolást követően a pockok a lucernásokba és a kukoricatáblákra áttelepülnek és helyenként károkat okozhatnak.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce vetése az elmúlt héten javában folyt. Az elvetett állományok a csapadék hatására a hét végére kicsíráztak, helyenként a szikleveles növények is megjelentek.

Szikleveles repce, Nádudvar
Szikleveles repce, Nádudvar

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke már megjelent, ezért a későbbiekben a kártételével számolnunk kell.

A repcebolha (Psylliodes chrysocephala) nagy mennyiségben van jelen a repce árvakeléseken, ezért a kelő félben lévő állományunkra figyelni kell. Amennyiben a bolha kártétele levélfelület-százalékban eléri a 10%-ot, védekezni kell!

Védekezési javaslat

A repcebolha elleni védekezésre a Vantex CS 60-80 ml/ha dózisát javasoljuk.

 

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó a citromérés vége–növényszáradás BBCH (87-97) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) az állományok felgyorsult érése miatt már nem terjedt érdemben.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formája és az aszkospórás eredetű szárközép- és tányérfertőzések tünetei a csapadékosabb területeken kifejezettebbé váltak, megállt a fertőzés terjedése.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) jellegzetes tünete (szártagokban lévő mikroszkleróciumok), már mindenütt megjelent. A fertőzött növények beazonosíthatók, de a fertőzés terjedése megállt.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) lassú terjedése már csak a késői vetéseken volt megfigyelhető, az állományok többségében már teleutotelepeket találunk.

A fekete- vagy fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) terjedése megállt.

A Rhizopus spp. fertőzés terjedése megállt, már csak a tünetekkel találkozhatunk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) terjedésére már nem kell számítani.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formájának terjedésére már nem kell számítani.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tünete az érő állományokban már egyre nehezebben lesz felfedezhető.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) terjedése a kései fogékony fajtákban is meg fog állni.

A fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldii) érdembeli terjedésére már nem kell számítani.

A Rhizopus spp. fertőzésre nem kell számítani.

Védekezési javaslat

A napraforgó állományok érettségi állapota heterogén (a Macrophomina spp., Sclerotinia spp. fertőzöttség miatt), illetve egyre több állományban megjelentek az évelő gyomnövények (fenyércirok, nád). Az évelő gyomokkal fertőzött táblákra a glifozát hatóanyagú szerek közül a Fozát 480-t, egyéb esetben a diquat-dibromid hatóanyagú szerek közül a Solaris, Reglone Air, Dessicash 20 SL használatát javasoljuk a 6300/278-2/2022, 6300/335-4/2022, 6300/571-2/2022 számú szükséghelyzeti engedély határozatban foglaltak szerint.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten viasz-teljesérés állapot (BBCH 85-89) körül alakult.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) nőstények tojásrakása befejeződött.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása a Dunántúlon is befejeződött, a Tiszántúlon már csak a második csőkártételével is találkozhatunk.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) még mindig jelen van a csapdákban, a tojásrakása folyamatos. A gyapottok-bagolylepke lárvakelése folyamatos, a nemzedékek összemosódása és a déli területekről bevándorló imágók miatt.

A gyapottok-bagolylepke rajzása Nádudvaron
A gyapottok-bagolylepke rajzása Nádudvaron

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) nőstények tojásrakása befejeződött.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása befejeződött, a Dunántúlon viszont még a tömeges tojásrakásra számítani kell. A tojásrakás céljából a molyok az öntözött, még zöld állományokat fogják felkeresni, ezért ott további csőkártétel várható.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvakelése folyamatos lesz, ezért a kései betakarítású csemegekukorica-állományokban továbbra is védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat


A gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre a Coragen 20 SC-t 0,15 l/ha dózisban javasoljuk.

A tarlókon egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg az évelő gyomnövények, melyek ellen még hatékonyan védekezhetünk a glifozát hatóanyagú Fozát 480 4-6 l/ha dózisával. A glifozáthoz a jobb hatékonyság elérése érdekében célszerű nitrogén hatóanyagú folyékony műtrágyát adni.

Náddal erősen fertőzött gabonatarló, Földes
Náddal erősen fertőzött gabonatarló, Földes

A takarmánycirok érésgyorsítására a Fozát 480 felhasználható a 6300/2051-2/2022 szükséghelyzeti engedélyhatározatban foglaltak szerint.