Precíziós gazdálkodás2019. január 13.

A konferencia konklúziói

Kollégáink és a vendégelőadóink, a Hévízen, 2019. 01. 7-11. között szervezett precíziós konferencia utolsó napján, az eseményt záró ún. összefoglaló előadásokban a precíziós gazdálkodás ökonómiai hátterét, annak megtérülését mutatták be a közönségnek.

Dr. Kemény Gábor, az AKI főigazgatója előadásában kitért arra, hogy a gazdálkodók informatikai ismeretei, és a precíziós gazdálkodás iránti fogékonyság növekszik. Az AKI vizsgálataiból látszik az is, hogy a nagyobb gazdaságok inkább hajlandóak többet beruházni, a gazdaságméret és a méretgazdaságosság szerepe nő.  Fény derült arra is, hogy a gazdálkodók tapasztalatai folyamatosan fejlődnek, és már a jövedelem növelésének igénye is megjelenik.

Ezt a gondolatkört vezette tovább Dr. Sulyok Dénes, a KITE Zrt. digital ag project menedzsere, aki arra is kitért az előadásában, hogy a támogatási rendszer átalakulásával a precíziós gazdálkodás jelenléte okozhat többletjövedelmet a gazdálkodásban, ami alátámasztja azt, hogy a gazdaságoknak ma már nem feltétlenül csak a támogatások elnyerésére, hanem a precíziós gazdálkodás bevezetésének szükségességére kell fókuszálniuk. A 2017-es és 2018-as eredményeket tekintve elmondhatjuk, hogy a hagyományos gazdálkodáshoz képest 50-70 ezer Ft/ha jövedelemtöbbletet ad a precíziós gazdálkodásra történő áttérés.

Medve Dénes, rendszerfejlesztő mérnök egy adott gazdaságban végzett elemzéseket agrárközgazdasági szempontból. A gazdaságban a precíziós eszközök bevezetése folyamatosan, rendszerszerűen zajlik, és ezzel párhuzamosan a gazdálkodási formának a térnyerése is hasonlóan halad. Az kutatást összegezve elmondható, hogy a precíziós gazdálkodás bevezetésével a növekvő költségszint mellett magasabb a termelési potenciál, növekszik az árbevétel, és trendszerűen nő a jövedelem is. A kockázat csökkentése érdekében kiemelte a szaktanácsadás jelentőségét.

Közös munka földeken

Csizmadia Sándor, precíziós gazdálkodási szaktanácsadó, valamint Dr. Felföldi János a Debreceni Egyetem docense azt mutatta be a közönségnek, hogy a precíziós gazdálkodás bevezetéséhez szükséges a működési folyamatok modellezése, mert a helyes üzemszervezés költséghatékonnyá teheti a munkát. A külső és belső szakértők közös munkájának eredménye az az objektív tervrendszer, ami a további döntések alapja az adott gazdaságban.

A nap utolsó előadásában Kecskés Zsolt, kiemelt szolgáltatás-értékesítési igazgató, a KITE komplex szaktanácsadási rendszerét mutatta be, mely a KITE Precíziós Gazdálkodásának agrotechnológiai-, műszaki-, és IT megoldásaira alapszik. Ez a rendszer alkalmas arra, hogy a gazdaságban rejlő lehetőségeket közel 100%-osan kiaknázza. Ez a KITE Zrt. országos szaktanácsadói hálózatán keresztül már elérhető minden gazdálkodó számára. Emellett beszélt a technológiai szolgáltatásról is, amellyel a gazdálkodók rendelkezésére állnak azok az eszközök, melyekkel a technológia elvégzését teljessé tudják tenni.