Növényvédelem2021. október 18.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 42. hét

Az elmúlt hét első napjaiban a déli, délkeleti országrészben, szerdán Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön esett. A héten országszerte még javában folyt az őszi búza vetése, a hét közepi csapadéktól az Alföldön a repcék is erőre kaptak, a Dunántúlon pedig már a regulátorozás is időszerűvé vált.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Az elmúlt hét első napjaiban a déli, délkeleti országrészben 5-10 mm, szerdán Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön 5-15 mm csapadék hullott. Az elmúlt dekádban az ország déli, délnyugati kétharmadán a sokéves átlagnál több, a Dunántúl jelentős részén igen nagy mennyiségű eső esett. A 10 napos csapadékösszeg a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közének déli felén 20-80 mm között, a Tiszántúl nagy részén és az északi országrészben pedig 5-20 mm között alakult. A Bodrogközben és a Nyírségben azonban többfelé 1 mm sem esett, arrafelé szeptember utolsó hetében volt utoljára eső, így a talajok meglehetősen szárazak.   

A csapadékmennyiség alakulása (2021.10.10-10.17.) A PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2021.10.10-10.17.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.10.10-10.17.) A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.10.10-10.17.)
A PrecMet állomások adatai alapján

meteorológia

forrás: http://aszalymonitoring.vizugy.hu/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn reggel délelőtt jobbára közepesen vagy erősebben felhős lesz az ég, majd a déli óráktól északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, délután már jobbára napos, gomolyfelhős idő várható. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13 és 17 °C között alakul.

Kedd éjszaka a képződő köd gyorsan feloszlik, ezt követően fátyolfelhős idő várható szűrt napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A déli szél helyenként megélénkül. A minimum-hőmérséklet -2 és +7, a maximum 13 és 18 °C között alakul.

Szerdán a ködfoltok feloszlása után általában fátyolfelhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A déli szél több helyütt megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 2 és 10, a délutáni órákban 15 és 20 °C között várható.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap, majd egy feloszlóban levő front felhőzete érkezhet meg. A nap második felében már előfordulhat eső, zápor. Többfelé megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél. A hajnali 3, 13 °C-ról 15 és 21 °C közé melegedhet a levegő.

Pénteken főleg északon lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok, délen inkább erősen felhős vagy borult lesz az ég. Egyre több helyen eleredhet az eső, záporeső, a Dél-Dunántúlon jelentős mennyiség sem kizárt. A délnyugati, majd északi szelet élénk lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 5 és 11, a délutáni órákban 12 és 17 °C között valószínű.

Szombaton a gyakran változó felhőzetből elszórt jelleggel fordulhat elő kisebb eső, zápor. Az élénk északias szelet néhol erős lökések kísérik. Hajnalban 2, 7, kora délután 10, 15 °C valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Hőmérséklet anomália

 

csapadék anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

Az őszi búzában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az őszi búza fejlettségi állapota az elmúlt héten: kelés-2 leveles állapot (BBCH 09-12).

Az Észak-Alföldön az elvetett búzák jelentős része még csak most csírázik
Az Észak-Alföldön az elvetett búzák jelentős része még csak most csírázik

A csapadékosabb területeken a búza keléssel együtt intenzív gyomosodás figyelhető meg, míg a szárazabb alföldi tájakon még nem jellemző a gyomosodás.

Az őszi búzában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kelő állományokba a mezei pocok (Microtus arvalis)betelepedésére kell számítani. Az elmúlt heti és a hétre prognosztizált eső hatására intenzív gyomosodás várható.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fejlettségi állapota az elmúlt héten: 4-6-(8) levél (BBCH 14-16-18)

A Dunántúlon a repce jellemzően 6-8 leveles fejlettségű, ellenben az Alföldön a 2-4-6 leveles, heterogén fejlettségű állományok jellemzőek.

A repcebolha (Psylloides chrysocephala)az Alföldön a vontatottan fejlődő repceállományokat károsította, a kártétel a tábla szegélyében volt erősebb, de ott sem haladta meg az 5-8%-ot. A Dunántúlon a fejlettebb állományok már kinőttek a bolha „foga alól”.

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke már nem rajzik, az elsőnek lerakott tojások már kikeltek, de kártételt egyelőre csak az árvakeléseken tapasztaltunk. Az Alföldön a károsított tövek jól láthatóak, a jelenleg észlelt kártétel nem jelentős.

A repce- és mustárdarázs (Athalia rosae és A. glabricollis) lárvakártétele jellemzően közepes erősségű, csak szórványosan fordulnak elő erősen fertőzött foltok.

A repcedarázs mellett még számos faj hernyója is károsít pl.: a káposztalepke (Pieris brassicae) harmadik nemzedéke, mely szórványosan jelentős károkat okoz.

Elkezdődött a levéltetvek tömeges betelepedése az állományokba, szórványosan a kolóniák kialakulása is megfigyelhető.

Az ez évi repcetáblák ápolását több termelő is elhanyagolta, ez által jelentős árvakelés alakult ki, ami elősegítette a rovarkártevők felszaporodását, ezzel veszélyeztetve a környező repce állományokat.

A kukorica és a napraforgó betakarítása miatt elkezdődött a mezei pocok (Microtus arvalis)betelepedése a repcébe.

Az elmúlt hetekben hullott csapadék hatására elkezdődött a repce gyomosodása, egyelőre a magról kelő nyárutói gyomok (T4) kelése figyelhető meg.

repcében a gaz

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint csütörtökön először nyugaton majd pénteken az egész ország területén kialakulhat eső, zápor jelentős mennyiségű csapadékra a Dél-Dunántúlon lehet számítani, ami a repce fejlődésének kedvez.

A repcebolha jelentős kártételével már csak a nagyon heterogén állományokban, a most kelő növényeken kell számítanunk.

A kis káposztalégy kártétele egyre jobban láthatóvá válik az állományokban, de védekezni továbbra sem tudunk ellene.

A repcedarázs lárvák szórványos kártételére kell számítani azon táblákon melyek zöldítés céljából olajretekkel, mustárral vannak bevetve, illetve ahol az idei repcetáblákon az árvakelés még megtalálható.

A levéltetvek további betelepedésére terjedésére, szaporodására kell számítani.

A mezei pocok jelentős mértékben felszaporodott a napraforgó és a kukorica területeken, ezért a betakarítás előrehaladtával és a talajmunkákat követően tömeges betelepedésére kell számítanunk.

A fejlettebb állományokban időszerű a regulátoros kezelés elvégezése, melyet célszerű levéltrágyával és rovarölő szerrel együtt kijuttatni.

A hétre prognosztizált eső vélhetően egy újabb gyomkelést fog beindítani, ezért a gyomirtás elvégzése feltétlen szükséges. A talajok felső 5 cm-nek a lehűlése miatt magról kelő nyárutói gyomnövények (T4) mellett a T1 és T2 életformájú gyomok kelése is elkezdődik.

 

Védekezési javaslat

A repcebolha és a repcedarázs-lárva kártétele esetén védekezni kell, a védekezésre aKaris 10 CS0,075 l/ha vagy aNinja Zeon 5 CS0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

 

Mezei pocok elleni védekezésre a Pocok Tox Max-ot vagy a Rodent Stop-ot (klórfacinon) és a Ratron WG-t (cinkfoszfid) javasoljuk a 6300/2222-2/2021, 6300/1536-3/2021 és a 6300/1066-2/2019 (illetve 6300/2260-1/2020) sz. engedélyokiratban foglaltak szerint járatkezelés formájában).

Gyomirtásra a repce 2-4 leveles állapotában a Salsa 75 DF + Sultan 50 SC (20 gr/ha+ 2 l/ha) kombináció alkalmazását javasoljuk a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

A növekedés szabályozásra (regulátorozásra) javasoljuk a repce 4-8 leveles állapotában a Caryx-ot (Caramba Turbo) 1,0-1,4 l/ha dózisban, melyet célszerű a Dell Agro 2 l/ha dózisával kiegészíteni.A Dell Agro-t önmagában is ki lehet juttatni a szárazság és a kártevők okozta stressz csökkentése, illetve a gyökérnövekedés stimulálása céljából. Regulátorként használhatjuk a már jól bevált tebukonazol+protiokonazol hatóanyag kombinációt tartalmazó Protector-t 1,2 l/ha dózisban szintén Dell Agro növénykondicionálóval kiegészítve.

A gabona árvakelés ellen a már kikelt állományban szelektív egyszikűirtó szerrel pl.: Pantera 40 EC 0,8-1,5 l/ha dózisával védekezhetünk. Fontos, hogy az 1-3 leveles gabona fejlettségéig használjuk a 0,8l/ha dózist, amennyiben a gabona fejlettsége meghaladja a 3-5 levelet célszerű az 1-1,5 l/ha dózist használni.

 A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettségi állapota az elmúlt héten: teljesérés (BBCH 89).

Az érő kukoricában a csővégi rovarkártétel nyomán egyre jelentősebb a penészgombák és a fuzárium fertőzése. A kukoricamoly kártétel mértéke a kezeletlen táblákon az idén becslések szerint 15-35% körül alakult.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricamoly csőkártétele nyomán a penészgombák és a fuzárium fertőzése tovább fog nőni a még betakarítás előtt lévő állományokban.