Növényvédelem2021. október 04.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 40. hét

Az elmúlt héten a kukoricabetakarítás mellett elkezdődött az őszi kalászos gabonák vetése. Az utolsó percben érkezett a múlt heti csapadék az Alföldön a szárazságtól szenvedő repcék számára. A repcebolha és a repcedarázs erősebb kártételét csak szórványosan és a heterogén állományokban tapasztaltuk.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Az elmúlt hét elején csapadékosra fordult időjárásunk. Hétfő hajnaltól kedd reggelig az ország északnyugat-délkeleti sávjában számottevő mennyiségű, míg délnyugaton és északkeleten csak elenyésző mennyiségű eső esett. Kedden az átvonuló front nyomán országszerte gyenge záporok fordultak elő. Szerdán a Dunántúlon heves zivatarok is kialakultak, keleten délelőtt pedig a szitáló eső volt. Szerda este egy hidegfront felhőzete érte el nyugat felől az országot, és csütörtök kora hajnaltól egyre többfelé eredt el az eső. Az elmúlt héten a már említett északnyugat-délkeleti sávban és a Nyugat-Dunántúlon sokfelé esett 10-30 mm, míg Baranyában, az Észak-Alföldön és az északkeleti országrészben csak néhány mm csapadékot mérhettünk.

A csapadékmennyiség alakulása (2021.09.27-09.10.03.) A PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2021.09.27-09.10.03.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.09.27-10.03.) A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.09.27-10.03.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Reggelre pára- és ködfoltok képződhetnek. Csapadék napközben nem várható, az esti óráktól azonban nyugaton már nem kizárt egy-egy zápor előfordulása. A déli, délnyugati irányú szél nagy területen megélénkülhet, az Észak-Dunántúlon erős lökések is valószínűek. A minimum-hőmérséklet általában 3 és 16 °C között alakul, a szelesebb északnyugati tájakon lesz enyhébb, a kevésbé szeles keleti, északkeleti tájakon hidegebb a hajnal. A maximum 19 és 27 °C között várható, északkeleten az alacsonyabb, nyugaton a magasabb értékekkel.

Kedden a hajnali órákra nyugat felől egy szakadozott felhősáv érkezik fölénk. Napközben az ország nagy részén változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel, viszont északkeleten kevesebb lehet a felhő, arrafelé túlnyomóan napos idő lehet a jellemző. Estétől nyugat felől elkezdhet beborulni az ég. Hajnalban a szélvédett részeken foltokban köd képződhet. Szórványosan fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. Általában délies irányú lesz a szél, melyet sokfelé kísérhetnek élénk, erős lökések. Az esti, késő esti órákban északnyugat felől északnyugati, északi irányba fordulhat a szél. Hajnalban 4, 15, a délutáni órákban 20 és 26 °C között várható a hőmérséklet.

Szerdán általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, többfelé valószínű eső, zápor, néhol esetleg zivatar. Csapadékos őszi időre van kilátás. A Dunántúlon az északi, északnyugati irányú szelet erős lökések is kísérhetik, míg másutt inkább élénk keleties légmozgás lehet a jellemző. Hajnalban 7, 16 °C közötti értékeket mérhetünk. Délután 14, 22 °C valószínű, északnyugaton mérhetjük az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Csütörtökön nyugat felől egyre több helyen szakadozhat, csökkenhet a felhőzet, a Dunántúlon több órára a nap is kisüthet. Eleinte többfelé, majd egyre inkább a keleti országrészben valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúlon erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 18 °C között valószínű.

Pénteken gomolyfelhős, napos idő valószínű, azonban a keleti országrészben a nap első felében még felhős lehet az ég. Hajnalra pára és köd képződhet. Eleinte keleten még lehet kisebb eső, majd napközben inkább már csak helyenként valószínű zápor. Az északias irányú szél többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 °C között várható.

Szombaton az északi, északkeleti megyékben naposabb, szárazabb időre van kilátás. Az ország déli, délnyugati felében a felhősebb idő a valószínűbb, és eső, zápor változatlanul előfordulhat, de az előző napokhoz képest már arrafelé is jócskán csökken a csapadék előfordulási esélye. Az északkeleti szelet élénk, néhol esetleg erős lökések is kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 0 és +10 °C között várható a kevésbé felhős, szélvédett északi völgyekben az alacsonyabb értékekkel. Délután 12 és 18 °C közötti maximumot mérhetünk.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadék anomália

hőmérsékle anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

National Centers for Environmental Prediction, csapadék előrejelzése (2021.10.03-10.11.).
National Centers for Environmental Prediction, csapadék előrejelzése (2021.10.03-10.11.).

forrás: http://wxmaps.org/pix/prec4

Az őszi búzában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Az őszi búza fejlettségi állapota az elmúlt héten: mag-kelés (BBCH 00-09).

Az őszi búzában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kelő állományokba a mezei pocok (Microtus arvalis)betelepedésére kell számítani.

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fejlettségi állapota az elmúlt héten: 4-6-(8) levél (BBCH 14-16-18).

A Dunántúlon a repce jellemzően 4-8 leveles fejlettségű, ellenben az Alföldön a 2-4-6 leveles, heterogén fejlettségű állományok jellemzőek.

A repcebolha (Psylloides chrysocephala)az Alföldön egyre nagyobb mértékben károsítja a vontatottan fejlődő repceállományokat, a kártétel egyelőre a tábla szegélyében erősebb, de ott sem haladja meg az 5-8%-ot.

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke már nem rajzik, az elsőnek lerakott tojások már kikeltek, de kártételt egyelőre csak az árvakeléseken tapasztaltunk.

A repcedarázs (Athalia rosae)lárvakártétele egyre jelentősebb, szórványosan már erős kártétele tapasztalható.

A repcedarázs mellett még számos faj hernyója is károsít pl.: a káposztalepke (Pieris brassicae) harmadik nemzedéke, mely szórványosan jelentős károkat okoz.

Az ez évi repcetáblák ápolását több termelő is elhanyagolta, ezáltal jelentős árvakelés alakult ki, ami elősegítette a rovarkártevők felszaporodását, ezzel veszélyeztetve a környező repceállományokat.

A kukorica és a napraforgó betakarítása miatt elkezdődött a mezei pocok (Microtus arvalis) betelepedése a repcébe.

Jól fejlett, de heterogén repce
Jól fejlett, de heterogén repce

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint nedvesebb légtömegek érik el hazánkat, a hét első felében a Dunántúlon, a második felében a Tiszántúlon várhatók zivatarok, záporok. Jelentős mennyiségre csak szórványosan a Dunántúlon számíthatunk, ami a rovarkártevőknek továbbra is kedvez.

Az Alföldön a repcebolha huzamosabb kártételére kell számítani a heterogén fejlettségű állományokban.

A kis káposztalégy számára is kedvez a prognosztizált időjárás, ezért az Alföldön jelentősebb kártételére kell számítanunk.

A repcedarázs lárvák további kártételére kell számítani, a táblákat folyamatosan vizsgálni kell, mert a lárvák pár nap alatt tarrágást okozhatnak.

A mezei pocok jelentős mértékben felszaporodott a napraforgó- és a kukoricaterületeken, ezért a betakarítás előrehaladtával, és az azt követő talajmunkákat követően, tömeges betelepedésére kell számítanunk.

A hétre prognosztizált eső vélhetően egy újabb gyomkelést fog beindítani, ezért a gyomirtás elvégzése feltétlen szükséges. Egyelőre a magról kelő nyárutói gyomnövények (T4) tömeges kelése lesz jellemző a magas talajhőmérséklet miatt. A klasszikus áttelelő T1 és T2 gyomok tömeges kelésére még várnunk kell míg a talaj felső 3-5 cm-es rétege 8-10 °C-ra hűl.

Védekezési javaslat:

Mezei pocok elleni védekezésre a Pocok Tox Max-ot vagy a Rodent Stop-ot (klórfacinon) és a Ratron WG-t (cinkfoszfid) javasoljuk a 6300/2222-2/2021, 6300/1536-3/2021 és a 6300/1066-2/2019 (illetve 6300/2260-1/2020) sz. engedélyokiratban foglaltak szerint járatkezelés formájában.

Gyomirtásra a repce 2-4 leveles állapotában a Salsa 75 DF + Sultan 50 SC (20 gr/ha+ 2 l/ha) kombináció alkalmazását javasoljuk a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

A gabona árvakelés ellen a már kikelt állományban szelektív egyszikűirtó szerrel pl.: Rango 40 EC 0,8-1,5 l/ha dózisával védekezhetünk. Fontos, hogy az 1-3 leveles gabona fejlettségéig használjuk a 0,8l/ha dózist, amennyiben a gabona fejlettsége meghaladja a 3-5 levelet célszerű az 1-1,5 l/ha dózist használni.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettségi állapota az elmúlt héten: teljesérés (BBCH 89).

Az érő kukoricában a csővégi rovarkártétel nyomán egyre jelentősebb a penészgombák és a fuzárium fertőzése. A kukoricamoly kártétel mértéke a kezeletlen táblákon az idén becslések szerint 15-35% körül alakult.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricamoly csőkártétele nyomán a penészgombák és a fuzárium fertőzése is nőni fog.

A gyapottok-bagolylepke folyamatos kártételére vélhetően csökkeni fog, mivel az imágók eltűntek a csapdákból.