Növényvédelem2021. szeptember 28.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 39. hét

Az elmúlt héten a napraforgó- és a kukoricabetakarítás volt a fókuszban, de közben elkezdődött az őszi kalászosok talajelőkészítése. A repceállományok jellemzően heterogén fejlettségűek. A repcebolha és a repcedarázs minden állományban megtalálható, de jelentős kártételt csak szórványosan okoztak.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

A múlt hét elején az egymás után átvonuló ciklonok alakították időjárásunkat. Hétfőn a Dunántúl déli, délnyugati részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, míg az Alföldön alig esett. Kedden átmenetileg száraz idő volt, majd szerdán reggelre észak felől újabb csapadékzóna érte el hazánkat. Ekkor főként a Kisalföldön, a Bakony térségében, a Dunántúl keleti és az Alföld szélén hullott jelentősebb mennyiség, máshol csak gyenge esők, futó záporok voltak jellemzőek. Az elmúlt hét csapadékösszegében elég nagy területi változékonyság alakult ki, míg a Dunántúl déli, délnyugati tájain és a nyugati határszélen is többfelé 20 mm-nél is több esett, ugyanakkor a Nagykunság térségében alig 1-2 mm. A sokéves átlaghoz képest azonban szinte mindenütt elmarad a csapadékmérleg.

A csapadékmennyiség alakulása (2021.09.19-09.26.) A PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2021.09.19-09.26.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.09.19-09.26.) A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.09.19-09.26.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn az ország északkeleti harmadán a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett hosszabb időre is kisüthet a nap, másutt erősen felhős területek is lesznek. Főleg az ország délnyugati felén-kétharmadán valószínű több helyen eső, záporeső, helyenként zivatar. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csupán zivatar környezetében lehetnek erős széllökések. Délutánra 20, 28 °C közé emelkedik a hőmérséklet, délkeleten lesz a melegebb.

Kedden a fátyolfelhők mellett az ország nagy részén erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is várhatók. Szórványosan előfordul eső, zápor, néhol zivatar. A Nyugat-Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik az északi szél. Hajnalban 7, 16, délután 20, 26°C-ot mérhetnek.

Szerdán a fátyolfelhők mellett az ország nagy részén erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is várhatók. Elszórtan előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 14, a csúcsérték 18 és 23 °C között alakul.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számítani lehet. A nap első felében szórványosan, majd csak néhol valószínű eső, zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 4, 14, a maximum 17, 22 °C között várható.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett az ország nagy részén már több órára kisüt a nap. Néhol kialakulhat eső, zápor. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 3, 13, a délutáni órákban 17, 22 °C valószínű.

Szombaton kevés gomoly-, illetve fátyolfelhő zavarhatja a napsütést. Csapadék nem valószínű. Hajnalban pára-, ködfoltok lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 12, a csúcsérték 17 és 22 °C között alakul.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomália

csapadék anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

csapadékmérleg
A National Weather Service által készített csapadékmérleg (szeptember 1-24.).

forrás: https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/international/europe/europe.shtml

talajnedvesség-változás
National Centers for Environmental Prediction talajnedvesség-változás előrejelzése (09.26.-10.04.).

forrás: http://wxmaps.org/pix/soil4

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fejlettségi állapota az elmúlt héten: 4-6 levél (BBCH 14-16).

A Dunántúlon a repce jellemzően 4-6 leveles fejlettségű, ellenben az Alföldön a 2-4 leveles heterogén állományok jellemzőek, gyakran még kelő növényeket is találhatunk.

A repcebolha (Psylloides chrysocephala)az Alföldön egyre nagyobb mértékben károsítja a szárazság miatt vontatottan fejlődő repceállományokat, a kártétel egyelőre a tábla szegélyében erősebb, de ott sem haladja meg az 5-8%-ot.

A kis káposztalégy (Delia radicum) harmadik nemzedéke még mindig rajzik, intenzív a tojásrakás.

A repcedarázs (Athalia rosae)lárvakártétele egyre jelentősebb, szórványosan már erős kártétele tapasztalható.

A repcedarázs mellett még számos faj hernyója is károsít pl.: a káposztalepke (Pieris brassicae) harmadik nemzedéke, mely szórványosan jelentős károkat okoz.

A kukorica és a napraforgó betakarítása miatt elkezdődött a mezei pocok (Microtus arvalis)betelepedése a repcébe.

Árvakelésű gabona a szikleveles repcében
Árvakelésű gabona a szikleveles repcében

Továbbra is probléma a gabona árvakelés, sok termelő még nem védekezett, vélhetően a további kelésre várva.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint nedvesebb légtömegek érik el hazánkat, a hét első felében a Dunántúlon, a második felében a Tiszántúlon várhatók zivatarok, záporok. Jelentős mennyiségre csak szórványosan a Dunántúlon számíthatunk, ami a rovarkártevőknek továbbra is kedvez.

Az Alföldön a repcebolha növekvő és huzamosabb kártételére kell számítani a heterogén fejlettségű állományokba.

A kis káposztalégy számára is kedvez a prognosztizált időjárás, ezért az Alföldön jelentősebb kártételére kell számítanunk.

A repcedarázs lárvák tömeges megjelenésére, és azt követően jelentős kártételére kell számítani.

A mezei pocok jelentős mértékben felszaporodott a napraforgó és a kukorica területeken, ezért a betakarítás előrehaladtával és az azt követő talajmunkákat követően tömeges betelepedésére kell számítanunk.

A hétre prognosztizált eső vélhetően egy újabb gyomkelést fog beindítani, ezért a gyomirtás elvégzése feltétlen szükséges.

A gabona árvakelés elleni védekezést sem szabad halogatni, mivel jelentős mennyiségű vizet vesz el a repce elől.

Védekezési javaslat:

A repcebolha és a repcedarázs lárva kártétele esetén védekezni kell, a védekezésre a Karis 10 CS 0,075 l/ha vagy a Ninja Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

Mezei pocok elleni védekezésre a Pocok Tox Max-ot (klorfacinon) és a Ratron WG-t (cinkfoszfid) javasoljuk a 6300/2222-2/2021 és a 6300/1066-2/2019 sz. engedélyokiratban foglaltak szerint járatkezelés formájában.

Gyomirtásra a repce 2-4 leveles állapotában a Salsa 75 DF + Sultan 50 SC (20 gr/ha+ 2 l/ha) kombináció alkalmazását javasoljuk a magról kelő egy és kétszikű gyomnövények ellen.

A gabona árvakelés ellen a már kikelt állományban szelektív egyszikűirtó szerrel pl.: Rango 40 EC 0,8-1,5 l/ha dózisával védekezhetünk. Fontos, hogy az 1-3 leveles gabona fejlettségéig használjuk a 0,8l/ha dózist, amennyiben a gabona fejlettsége meghaladja a 3-5 levelet célszerű az 1-1,5 l/ha dózist használni.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettségi állapota az elmúlt héten: teljesérés (BBCH 89)

Az érő kukoricában a csővégi rovarkártétel nyomán egyre jelentősebb a penészgombák és a fuzárium fertőzése.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricamoly csőkártétele nyomán a penészgombák és a fuzárium fertőzése is nőni fog.

A gyapottok-bagolylepke folyamatos kártételére kell számítani, jelentős kárt okozhat még a kései betakarítású csemegekukoricában, ezért ott mindenképp védekezni kell. Az árukukoricában az érés előrehaladása miatt csökken a kártétel mértéke.

Védekezési javaslat

A gyapottok bagolylepke harmadik nemzedékének a lárvái ellen a csemegekukoricában a védekezésre a Coragen 20 SC 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.