Növényvédelem2021. szeptember 20.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 38. hét

A múlt héten még javában folyt a napraforgó, illetve elkezdődött a korai kukoricafajták betakarítása. A repce vetése is befejeződött, a talajművelés minőségétől függően az állományok kelése és fejlettsége igen heterogén. A repcebolha és a repcedarázs lárva kártétele egyre jelentősebb.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

A múlt hét elején még egy anticiklon alakította időjárásunkat, majd szerdán egy mediterrán ciklon hatására a nyugati országrészben megélénkült a szél és szórványosan kisebb záporok alakultak ki. A keleti országrészt pénteken érte el a csapadékzóna, de jelentősebb mennyiségű csapadék csak szórványosan az északi és északkeleti tájakon hullott. A középhőmérséklet is csökkent néhány fokot, de jellemzően enyhe maradt az idő. A szórványosan kialakult záporokból hulló pár mm csapadék, csak pillanatnyilag enyhített az aszályt.

A csapadékmennyiség alakulása (2021.09.12-09.18.) A PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2021.09.12-09.18.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.09.12-09.18.) A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.09.12-09.18.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn az északkeleti tájakon van esély naposabb időszakokra is. Ugyanakkor délnyugat, dél felé haladva egyre vastagabb, zártabb lesz a felhőtakaró, emellett egyre nagyobb a tartós eső valószínűsége is. A felhőzet a nap második felében kezdhet valamelyest szakadozni, de határozottabban csak a késő délutáni, esti óráktól. Időnként megélénkül az északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 13 és 21 °C között valószínű, 15 °C alatti maximumok a tartósan felhős, csapadékosabb tájakon lehetnek.

Kedden éjszaka tovább szakadozik, csökken a felhőzet, és napközben már gomolyfelhős, napos időre van kilátás. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb az északkeleti megyékben fordulhat elő néhol gyenge záporeső. Az északias szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 11 °C között alakul, de a kevésbé felhős, hidegre hajlamos helyeken 2, 5 °C is lehet. A csúcsérték 15, 20 °C között várható.

Szerdán a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk. Számottevő csapadék nem valószínű. Hajnalban pára- és ködfoltok előfordulhatnak. Az északias szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 11 °C között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken 2, 5 °C is lehet. Délutánra 14, 20 °C közé melegszik fel a levegő.

Csütörtökön többnyire napos, száraz idő lesz. Hajnalban pára- és ködfoltok előfordulhatnak. A délire forduló szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 10 °C között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken 1, 4 °C is lehet. A csúcshőmérséklet 17, 22 °C között várható.

Pénteken a kezdeti napos időt követően nyugat felől erőteljes felhősödés kezdődhet, és a nap második felében ebből az irányból a csapadék (eső, zápor, esetleg zivatar) kialakulási esélye is növekszik. A déli, délkeleti szelet élénk, néhol erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 10 °C között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken 2, 4 °C is lehet. A maximum-hőmérséklet 18, 24 °C között valószínű.

Szombaton frontális felhőzet vonulhat fölöttünk, szórványosan esővel, záporral, néhol esetleg zivatarral. Az északnyugatira forduló szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Hajnalban 6, 14, délután 16, 22 °C közötti értékekre számíthatunk.

 forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

cspedékanomális

cspedékanomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fejlettségi állapota az elmúlt héten: mag-2-4 levél (BBCH 00-12-14)

A Dunántúlon a csapadékosabb helyeken már 2-4 leveles a repce, a szárazabb területeken a gazdák csak nemrég vetették el a repcét, ott még csak most csírázik, kel. Az Alföldön sokkal „vegyesebb az állomány”, vannak augusztus 20. utáni jó és nagyon heterogén kelések, ahol kezelték a gabonatarlót és a nedvesség megőrzésére figyelmet fordítottak szép heterogén keléseket találunk. Ahol a vetés előtt akartak egyszerre gyomot irtani és magágyat készíteni, ott rendre kiszárították a talajt és a nagy szártömeg miatt nem tudtak jó minőségű talajmunkát készíteni.

A repcebolha (Psylloides chrysocephala)egyre nagyobb mértékben károsítja a kelő repceállományokat, a kártétel mértéke jellemzően 1-5%.

Repcebolha kártétel
Repcebolha kártétel

A kis káposztalégy (Delia radicum) jelen van a csapdákban, a harmadik nemzedék rajzik, a peterakás folyamatos.

A repcedarázs (Athalia rosae)imágói is megjelentek a táblákon, az augusztusi vetésekben már észlelhető, a kártétel mértéke változó, foltokban közepes mértékű.

Megjelent a repcedarázs álhernyója
Megjelent a repcedarázs álhernyója

Az elmúlt heti záporok hatására egyre több a gabona árvakelés, mely a repce elől használja fel a tápanyagot és a vizet.

Folyamatos a gabona kelése a repcében
Folyamatos a gabona kelése a repcében

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint átmeneti lehűlés várható kevés csapadékkal, jelentősebb csapadékra csak a déli területeken számíthatnak a hét elején.

A repcebolha növekvő és huzamosabb kártételére kell számítani a heterogén és vontatott kelés miatt. A kártétel mértékétől függően (10% feletti levélkártétel esetén indokolt) szükség lehet rovarölő szeres kezelésre a szegélyekben, illetve táblaszinten.

A repcedarázs lárvák tömeges megjelenésére, és azt követően jelentős kártételére kell számítani.

A kis káposztalégy számára is kedvez a prognosztizált időjárás, ezért jelentősebb kártételére kell számítanunk.

Védekezési javaslat

A repcebolha és a repcedarázs lárva kártétele esetén célszerű beavatkozni, a védekezésre a Karis 10 CS 0,075 l/ha vagy a Ninja Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

 

Gyomirtásra a repce 2-4 leveles állapotában a Salsa 75 DF + Sultan 50 SC (20 gr/ha+ 2 l/ha) kombináció alkalmazását javasoljuk a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen.

 

A gabona árvakelés ellen a már kikelt állományban szelektív egyszikűirtó szerrel pl.: Rango 40 EC 0,8-1,5 l/ha dózisával védekezhetünk. Fontos, hogy az 1-3 leveles gabona fejlettségéig használjuk a 0,8l/ha dózist, amennyiben a gabona fejlettsége meghaladja a 3-5 levelet, célszerű az 1-1,5 l/ha dózist használni.

 A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettségi állapota az elmúlt héten: teljesérés (BBCH 89)

Az érő kukoricában a csővégi rovarkártétel nyomán egyre jelentősebb a penészgombák és a fuzárium fertőzése.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) lárvák kártétele folyamatosan nő a csövekben, gyakran a gyapottok-bagolylepke hernyóval együtt is megtalálható. A második nemzedék rajzása befejeződött, már nem fogják a csapdák.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera)még mindig megtalálható a csapdákban, az enyhe ősz miatt elhúzódó a rajzása. A lárva kártétel folyamatos.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricamoly csőkártétele nyomán a penészgombák és a fuzárium fertőzése is nőni fog.

A gyapottok-bagolylepke folyamatos kártételére kell számítani, jelentős kárt okozhat még a kései betakarítású csemegekukoricában, ezért ott mindenképp védekezni kell. Az árukukoricában az érés előrehaladása miatt csökken a kártétel mértéke.

Védekezési javaslat

A gyapottok bagolylepke harmadik nemzedékének a lárvái ellen a csemegekukoricában a védekezésre a Coragen 20 SC 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó fejlettségi állapota az elmúlt héten: teljesérés (BBCH 89).

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthificiens)terjedése a fenológia miatt megállt.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophominaphaseolina) tünete már elmosódik az állományokban azok érése miatt.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum): A fertőzött foltok jól láthatóak, jellemzően elszáradtak, a szártő kettévágásával jól láthatóak a bélszövetben a fekete szkleróciumok.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi)terjedése megállt az egész országban.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) további terjedését nem tapasztaltuk.

A fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) terjedése a napraforgó érése miatt megállt.

A napraforgónövényeken, tányéron a Rhizopus spp. penészgomba további lassú terjedése volt megfigyelhető, mely vélhetően a növekvő rovarkártételhez köthető.

Az Alföldön a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója a tányérokat tovább károsította, a sebeken kórokozók pl.: Rhizopus spp. telepedtek meg.

A száraz időjárás miatt a gazdák több esetben (elsősorban a kisebb területen gazdálkodók) a deszikkálás elhagyása mellett döntöttek, bízva a természetes érésben, ugyanakkor figyelmen kívül hagyták a táblák heterogén érettségi állapotát, ami a betakarítási veszteséget fogja növelni.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthificiens)nem fog terjedni.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) okozta növénypusztulás, illetve a foltok mérete sem fog már nőni.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) terjedésével sem kell már számolnunk.

A rozsda (Puccinia helianthi)további terjedésével sem kell számolnunk.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) terjedésével sem kell már számolnunk.

A fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) terjedésével sem kell már számolnunk.

A Rhizopus spp. lassú terjedése vélhetően gyapottok-bagolylepke hernyó által károsított kései vetésű táblákon lesz még megfigyelhető.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyó tányér kártétele helyenként észlelhető lesz, de legfeljebb a Rhizopus terjesztésével okoz némi kárt.

 Az állományok heterogén érettségi állapota miatt állományszárítás elvégzése a betakarítási veszteségek csökkentése és a minőségmegőrzés érdekében elengedhetetlen!