Növényvédelem2022. június 20.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 24. hét

Az elmúlt hét a Dunántúlon csapadékos, míg a Tiszántúlon aszályos volt. A Tiszántúlon elkezdődött az őszi árpa betakarítása. A kártevők közül a gyapottok-bagolylepke rajzása befejeződött, a Dunántúlon a kukoricamoly rajzása beindult, a Tiszántúlon pedig a hét végére eltűnt a csapdákból.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt hét közepén egy hidegfront hatására a Nyugat-Dunántúlon helyi záporok, heves zivatarok alakultak ki nem ritkán jég kíséretében. A Tiszántúlon csak némi lehűlés volt észlelhető, záporok, zivatarok csak elvétve alakultak ki, de jelentős mennyiségű csapadék sehol sem hullott.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.06.12-06.18.) a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.06.12-06.18.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.06.12-06.18.) a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.06.12-06.18.)
A PrecMet állomások adatai alapján

aszály

forrás: http://aszalymonitoring.vizugy.hu/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn derült, napos idő várható, majd délután, este főleg a magasabb szinteken átmenetileg megnövekedhet a felhőzet. Délutántól elvétve előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel az északi, északnyugati megyékben. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatar környezetében is lehetnek erős széllökések. Hajnalban általában 13, 20, délután 30, 35 °C valószínű.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk. Elvétve előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél sok helyütt megerősödhet. A hajnali 15, 21 fokról délutánra 25 és 32 °C közé melegszik fel a levegő.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütésre van kilátás. Helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. A déli szél néhol időnként megélénkül. Hajnalban 8, 17, délután 28, 35 °C-ot mérhetnek.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. A déli, majd az északnyugati szél sokfelé megerősödhet. Hajnalban általában 16, 21, délután 28, 35 °C valószínű.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés valószínű. Helyenként kialakulhat záporeső, zivatar. Sokfelé megerősödhet az északnyugati szél. A hajnali 13, 20 °C-ról 26 és 33 °C közé emelkedhet a hőmérséklet.

Szombaton erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett sok napsütés valószínű. Szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 25, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőm anomália

csapadék anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele már nem érzéklehető, de a pocokpopuláció mérete a kedvező környezeti feltételek miatt nőni fog, ezért az akkumulátor területek fertőzöttségét célszerű nyomon követni.

Repce

A repce fenológiai állapota az elmúlt héten: a becők 30-50%-a érett (BBCH 83-85).

A fómás szárrák (Phoma lingam) lassú terjedése volt megfigyelhető a Dunántúlon, a Tiszántúlon az aszályos időjárás miatt megállt.

A repcebecőrontó (Alternaria brassicae, A. brassicicola) a becőkön észlelési szinten mindenütt megtalálható, a Dunántúl csapadékosabb területein lassan terjedt, a Tiszántúlon csak szórványos megjelenése volt megfigyelhető.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) lárvák kártételének hatására a becők elszáradtak és felnyíltak. A fertőzöttség mértéke területenként igen eltérő 5-15% között változik.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A csapadékosabb területeken a fómás szárrák lassú terjedésére kell számítani az elkövetkező időszakban.

A repcebecőrontó fertőzéséhez kedvez az elmúlt napok csapadékos, szeles, meleg időjárása. A betegség lassú terjedésére kell számítani a csapadékosabb területeken még zöldellő állományokban.

Védekezési javaslat

A pergési veszteség csökkentése céljából célszerű a becőragasztók és az érésgyorsítók használata. A gyomos állományokban a betakarítási veszteségek csökkentésére és érésgyorsításra (a magvak 60%-nak érettségekor) a Fozát 480 EC-t javasoljuk 3-4 l/ha dózisban. A diquat hatóanyagú szerek közül a Reglone Air (Ikt. sz.: 6300/335-4/2022), Solaris (Ikt. sz.: 6300/278-2/2022) és a Dessicash 20 SL (Ikt. sz.: 6300/571-2/2022) használatát javasoljuk a szükséghelyzeti engedélyben foglaltak szerint.

A felnyíló becők okozta pergési veszteség csökkentésére a Lamfix SO1,5 l/ha, illetve az Elastiq Ultra 0,5-1l/ha dózisát javasoljuk.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búza fenológiája az elmúlt héten: késői tejes érés-viaszérés (BBCH 77-85).

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) terjedése az érés előrehaladott állapota miatt megállt.

A lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici) terjedése az érés előrehaladott állapota miatt megállt, a micéliumtelepeken megjelentek a kazmotéciumok.

A vörösrozsda (Puccinia recondita f. sp. tritici) a terjedése is lelassult, megállt, a fertőzés mértéke sehol sem érte el a védekezési küszöbértéket.

A sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttség sem nőtt, a fertőzött foltokon a teleutospórák megjelenése volt megfigyelhető.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) terjedése is csak a hosszú tenyészidejű, még zöld felülettel rendelkező fajtákban volt megfigyelhető.

Őszi árpa

Az őszi árpa az elmúlt héten a sárgaérés-teljesérés (BBCH 87-89) fejlettségi stádiumban volt.

A már beérett állományokban a kórokozók fertőzése megállt, a csapadékosabb területeken helyenként a korompenész (Cladosporium herbarum)megjelenése volt megfigyelhető.

Kártevők

A levéltetű (Aphididae) kolóniák már csak a zöld állományokban voltak megtalálhatóak, a Dunántúlon a heves esőzések a kolóniákat megtizedelték.

A csökkenő levéltetű populáció mellett ismét megjelentek a kabócák (Auchenorrhyncha) és dinamikusan terjednek.

A gabonapoloskák (Aelia, Eurygaster)egyre növekvő egyedszámban voltak megtalálhatóak a táblákon.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A szeptóriás levélfoltosság terjedésére már nem kell számítanunk.

A lisztharmat fertőzés terjedésével a soron következő időszakban már nem kell számolnunk.

A sárgarozsda fertőzés is megállt, elkezdődött az áttelelő képletek képzése.

A vörösrozsda terjedésére is csak a hosszú tenyészidejű fajtákban kell számitani, de már ott sem fog jelentős mértékű fertőzést okozni.

A búza fahéjbarna levélfoltosság fertőzés számára kedvező az időjárás, de terjedésére már csak a nagyon hosszú tenyészidejű kenyérbúza és tritikálé fajtákban kell számítanunk, de ott sem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

Kártevők

A levéltetű kolóniák további növekedésére már nem kell számítanunk, a fertőzöttség mértéke már nem fog nőni.

A szárazabb térségekben a kabócák megjelenésére kell számítani, de a védekezési szintet már sehol sem fogja elérni.

A gabonapoloskák (Aelia, Eurygaster)egyedszáma nőni fog, helyileg jelentős mértékű felszaporodása is előfordulhat.

Védekezési javaslat

A gabonapoloskák ellen Ninja Zeon 5 CS (0,2 l/ha) rovarölő szer kijuttatását javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó a csillagbimbós-elkülönült virágzat BBCH (51-57) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) észlelési szinten jelen van az állományokban.

A fehérpenész(Sclerotinia sclerotiorum)szártőbetegség formája a csapadékosabb területeken észlelési szinten megjelent.

A kedvező időjárás miatt a levéltetű kolóniák megjelenése, növekedése volt tapasztalható, a fertőzöttség mértéke a fajtától függően alakult, de jellemzően közepes mértékű volt.

A mezei poloskák (Miridae)is megjelentek az állományokban.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) lassú terjedése várható az állományokban.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formájának jellemzően lassú, de a csapadékosabb körzetekben közepes ütemű terjedése várható.

A napraforgó fenológiája és az időjárás kedvez az alternaria és a fóma fertőzés számára, ezért a preventív védekezés elvégzése indokolt!

A levéltetvek helyenként további felszaporodása, kártétele várható, jellemzően már nem fog nőni a populáció mérete.

A mezei poloskák (Miridae)további betelepedése várható, tájegységenként ez jelentős mértékű is lehet.

Védekezési javaslat

A mezei poloskák ellen a Vantex CS 80 ml/ha dózisát javasoljuk.

A szár és levélfertőző gombák elleni preventív védekezésre a Pictor 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A kukoricában a károsító helyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten első-második szárcsomók megjelenése (BBCH 31-32) között alakult.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) lárvakeléshez, illetve a hím imágók megjelenéséhez szükséges hőösszeg az országterületének nagy részén összegyűlt. Az imágók megjelentek a csapdákban is.

A kukoricamoly fejlődéséhez szükséges hőösszegek állása 2022.06.19.
A kukoricamoly fejlődéséhez szükséges hőösszegek állása
2022.06.19.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) rajzás a Dunántúlon még erősödik a Tiszántúlon vélhetően az extrém időjárás miatt hirtelen leállt.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) rajzása is befejeződött, elkezdődött a tömeges tojásrakás.

A levéltetvek (Aphididae) kolóniái megjelentek a kukorica levelén, egyelőre alacsony a fertőzöttség.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár hím imágók tömeges megjelenésére kell számítani az egész országban.

A kukoricamoly rajzása folytatódni fog az elkövetkező héten, a Tiszántúlon a rajzás megszűnése miatt már a héten indokolt a védekezés, a Dunántúlon a csapda fogásokat célszerű követni, de vélhetően a héten még nem esedékes.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) tojásrakása folytatódni fog, az első hernyók megjelenése várható.

A levéltetvek (Aphididae) további betelepülésére kell számítani.

Védekezési javaslat

A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke elleni védekezésre a Coragen 20 SC 0,125-0,15l/ha dózisát javasoljuk.