Növényvédelem2022. június 14.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 24. hét

Az elmúlt héten elkezdődött kukoricamoly rajzása, illetve megjelentek a kukoricában az első levéltetű kolóniák. A napraforgóban az alsó leveleken megjelent az alternária. E heti károsító-előrejelzésünkből pedig kiderül, hogy mire lehet számítani az elkövetkezendő napokban.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt héten folytatódott a medárdi hét, több hullámban érték el az országot nedves légtömegek, melyekből többfelé kialakultak záporok, zivatarok. A Dunántúlon helyenként igen nagy mennyiségű csapadék hullott. Az Alföld délkelei részén ismételten kevés csapadék hullott, továbbra is az aszály sújtja. A hét végére ismét visszatért száraz, napos idő.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.06.04-06.11.) a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.06.04-06.11.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.06.04-06.11.) a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.06.04-06.11.)
A PrecMet állomások adatai alapján

középhőmérséklet

forrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn eleinte jobbára napos idő várható, majd késő délelőtt északnyugat felől egy gyengülő hidegfront szakadozott felhőzete érkezik, amely délkelet felé húzódik. Főleg az ország északnyugati, nyugati felén helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. Az északnyugati, északi szél sokfelé megerősödik, néhol viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 °C között valószínű. Késő estére 17 és 23 °C közé csökken a hőmérséklet.

Kedden a sok napsütés mellett délután átmenetileg megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem várható. Az északi, északnyugati szél időnként megélénkül. A hőmérséklet délután 22, 27 °C között várható.

Szerdán napos időre van kilátás kevés fátyol-, illetve gomolyfelhővel. Csapadék nem várható. A hajnali 7, 15 fokról délutánra 24 és 29 °C közé melegszik fel a levegő.

Csütörtökön sok, de nem zavartalan napsütés ígérkezik, a gomolyfelhőzetből néhol zápor, zivatar kialakulhat, erre legnagyobb esély a nyugati megyékben van. A változó irányú szél mérsékelt marad. A minimum-hőmérséklet 10, 19, a maximum 25 és 31 °C között valószínű.

Pénteken többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. Hajnalban általában 15, 20, a délutáni órákban 24, 30 °C -ot olvashatunk le a hőmérőkről.

Szombaton napos idő várható gomolyfelhőkkel, csapadéknak kicsi az esélye. Időnként megélénkül az északias szél, az északkeleti megyékben erős széllökés is lehet. A hőmérséklet hajnalban 13, 18, délután 25, 30 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Hőmmérséklet anomália

cspadék anomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele már nem érzékelhető, de a pocokpopuláció mérete a kedvező környezeti feltételek miatt nőni fog, ezért az akkumulátor területek fertőzöttségét célszerű nyomon követni.

Az országban szórványosan továbbra is megfigyelhető a hörcsög (Cricetus cricetus) populáció méretének a növekedése.

Védekezési javaslat

A hörcsögöt 2008 óta védetté nyilvánították (eszmei értéke 25 000 Ft), ezért a védekezést csak az ide vonatkozó környezetvédelmi jogszabály szerint lehet végezni.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet.

4/A § (7) bekezdésében foglaltak szerint: A hörcsög (Cricetus cricetus) gyérítését – a növénytermesztésben keletkezett károk mérséklése érdekében – védett természeti területen kívül, az ingatlan tulajdonosa, illetve jogszerű használója által megbízott személy engedély nélkül végezheti március 1-től május 31-ig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, amennyiben a lakott hörcsögkotorékok száma hektáronként meghaladja a kettőt.

Repce

A repce fenológiai állapota az elmúlt héten: becő sárgulás – a becők 30%-a érett (BBCH 80-83).

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) lassú terjedése volt megfigyelhető az alsó levélzónába. A fertőzés mértéke az Alföldön alacsony, a Dunántúl nyugati részein helyenként közepes mértékű volt.

A repcebecőrontó (Alternaria brassicae, A. brassicicola)fertőzése észlelési szinten megjelent a becőkön, lassú terjedése volt megfigyelhető.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) lárvák kártétele már jól érzékelhető a becőkön. A fertőzöttség mértéke 5-15% között változik a főhajtásokon.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A csapadékosabb területeken a fómás levélfoltosság lassú terjedésére kell számítani az elkövetkező időszakban.

A repcebecőrontó fertőzéséhez kedvez az elmúlt napok csapadékos, szeles, meleg időjárása. A betegség további terjedésére kell számítani.

A repcebecő lárvák továbbra is károsítják a becőket, elősegítve ezzel a becőkön a gombás fertőzést és a korai felnyílást.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búza fenológiája az elmúlt héten: korai tejesérés-tejesérés (BBCH 73-75).

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) lassuló terjedését tapasztaltuk, még mindig alacsony volt a fertőzöttség mértéke, nem érte el a védekezési küszöbértéket.

A lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici) gyenge terjedését csak a hosszabb tenyészidejű, fogékony fajtákban észleltünk, ott a fertőzés mértéke közepes volt. A kevésbé fogékony fajtákban a fertőzés mértéke továbbra is alacsony maradt.

A vörösrozsda (Puccinia recondita f. sp. tritici) a kedvező feltételek ellenére csak igen lassan terjedt, ezért a fertőzés mértéke jellemzően észlelési küszöb környékén alakult.

A sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttségi szintje továbbra is alacsony maradt, alig volt észlelhető az állományokban. A durum fajtákban volt megfigyelhető a felszaporodása, a fertőzöttség mértéke gyenge-közepes volt.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) terjedése volt megfigyelhető a csapadékosabb déli országrészben, a fertőzöttség mértéke gyenge-közepes volt. Az északi és a keleti országrészben jellemzően gyenge a fertőzöttség mértéke.

A búza kalászfuzáriózis (Fusarium spp.) fertőzés számára továbbra is kedvezőek a környezeti feltételek, bár a virágzás befejeződése miatt az állományok fogékonysága csökkent. A kései és durum fajták jelenleg a legfogékonyabbak a fertőzéssel szemben.

Őszi árpa

Az őszi árpa az elmúlt héten a tejes-sárga érés (BBCH 75-87) fejlettségi stádiumban volt.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzés terjedésének a csökkenése volt megfigyelhető az érésben lévő állományokban. A fertőzés mértéke nem változott jelentősen az elmúlt héthez képest.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) lassú terjedése volt megfigyelhető, de fertőzöttség mértéke továbbra is alacsony.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) terjedése a már sárguló, érő állományokban megállt.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) az ország valamennyi körzetében megtalálható, de a populációja továbbra is alacsony.

Az árpa rinhospóriumos levélfoltossága (Rhynchosporium secalis) megjelent az árpa állományok lombozatán.  A fertőzöttségi szint az észlelési küszöb környékén alakult.

Kártevők

A levéltetű (Aphididae) kolóniák minden állományban megtalálhatóak, a Dunántúlon a heves esőzések megtizedelték.

A csökkenő levéltetű populáció mellett ismét megjelentek a kabócák (Auchenorrhyncha), és dinamikusan terjednek.

A gabonapoloskák (Aelia, Eurygaster)szórványosan, alacsony egyedszámban voltak megtalálhatóak a táblákon. 

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A szeptóriás levélfoltosság terjedésére már csak a csapadékosabb területeken kell számítanunk. A fertőzöttség már nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

A lisztharmatfertőzéssel a soron következő időszakban már csak a nagyon hosszú tenyészidejű fajták, illetve a pelyvás búza fajok esetében lehet számítani.

A sárgarozsda fertőzöttség terjedésével az elkövetkező időszakban csak a hosszú tenyészidejű kell számítani, de a fertőzöttség mértéke ott is alacsony marad.

A vörösrozsda terjedésére a soron következő időszakban az egész országban számítani lehet, de a terjedés intenzitása már elhanyagolható lesz, egyik tájegységen sem fogja a gazdasági kártételi szintet meghaladni.

A búza fahéjbarna levélfoltosság fertőzés számára kedvező az időjárás, de erőteljes mértékű terjedésére már csak a nagyon hosszú tenyészidejű kenyérbúza és tritikáléfajtákban kell számítanunk.

A búza kalászfuzáriózis fertőzéséhez továbbra is kedvezőek a környezeti feltételek, az aestivum búza állományok fogékonysága a fenológiai állapota miatt csökkent. Erősebb fertőzésre a durum és tritikáléállományokban kell számítanunk, ezért a védekezés elvégzésefeltétlenül indokolt!

Őszi árpa

Az árpa lisztharmat az érés előrehadtával már alig talál zöld levélfelületet, ezért a terjedése megáll.

Az árpa hálózatos levélfoltosság a soron következő időszakban már csak a hosszú tenyészidejű fajtákban fog dinamikusan terjedni, de védekezési szükséghelyzetre már nem kell számítani.

Az árpa barna levélfoltosság az elkövetkező időszakban már nem fog terjedni, jelentősebb fertőzést már nem fog okozni.

Az árpa törperozsda a következő időszakban már csak a hosszú tenyészidejű fajtákban fog terjedni, de vélhetően ott sem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

Az árpa rinhospóriumos levélfoltosság lassú terjedése csak a hosszú tenyészidejű, még zöld levélfelülettel rendelkező fajtákban várható, de a fertőzés mértéke nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

Kártevők

A levéltetű kolóniák további növekedésére már nem kell számítanunk, a fertőzöttség mértéke már nem fog nőni.

A szárazabb térségekben a kabócák tömeges megjelenésére kell számítani, a védekezési szintet egyelőre sehol sem fogja elérni.

A gabonapoloskák (Aelia, Eurygaster)egyedszáma vélhetően nőni fog, de egyelőre csak az erdősávok közelében számítunk jelentősebb betelepedésre.

 

Védekezési javaslat

A gabonapoloskák ellen Ninja Zeon 5 CS (0,2 l/ha) rovarölőszer kijuttatását javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten.

A napraforgó 10 leveles-csillagbimbós BBCH (39-51) fejlettségi állapotú volt az elmúlt héten.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) észlelési szinten megjelent az állományokban.

A kedvező időjárás miatt a levéltetű kolóniák megjelenése, növekedése volt tapasztalható, a fertőzöttség mértéke a fajtától függően alakult, de jellemzően közepes mértékű volt.

A mezei poloskák (Miridae)is megjelentek az állományokban.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A napraforgó fenológiája és az időjárás kedvez az alternaria és a fóma fertőzés számára, ezért a preventív védekezés elvégzése indokolt!

A levéltetvek helyenként további felszaporodása, kártétele várható, jellemzően már nem fog nőni a populáció mérete.

A mezei poloskák (Miridae)további betelepedése várható, tájegységenként ez jelentős mértékű is lehet.

Védekezési javaslat

A levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS (80 ml/ha) és a Rafting (0,2 kg/ha) készítmények kombinációjátajánljuk. A mezei poloskák ellen a Vantex CS 80 ml/ha dózisát javasoljuk.

 

A szár és levélfertőző gombák elleni preventív védekezésre a Pictor 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A kukoricában a károsító helyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten 10 leveles-első szárcsomók megjelenése (BBCH 110-31) között alakult.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) lárvakeléshez, illetve a hím imágók megjelenéséhez szükséges hőösszeg az országterületének nagy részén összegyűlt. Az imágók megjelentek a csapdákban is.

kukoricamoly
A kukoricamoly fejlődéséhez szükséges hőösszegek állása 2022.06.11.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) növekvő számban van jelen a csapdákban.

Kukoricamoly hím
Kukoricamoly hím

A levéltetvek (Aphididae) kolóniái megjelentek a kukorica levelén, egyelőre alacsony a fertőzöttség.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár hím imágók tömeges megjelenésére kell számítani az egész országban.

A kukoricamoly rajzása fokozódni fog az elkövetkező héten, célszerű felkészülni az első védekezésre.

A levéltetvek (Aphididae) további betelepülésére kell számítani.