Növényvédelem2021. június 14.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 24. hét

A kedvező időjárás miatt továbbra is nagy a fuzáriumfertőzési nyomás a búzában, a meleg szeles idő hatására a vörösrozsda sporulációja is erősödött. A napraforgó-állományok záródásával az alternaria és a fóma fertőzés is beindult, ezért a preventív védekezés elvégzése elengedhetetlen, időszerű.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Egész héten meleg, kissé szeles időjárás volt a jellemző, többnyire csak a középső és az északi országrészben alakult ki néhány futó zápor, helyi zivatar. A meleg, szeles időjárás, illetve a csapadékhiány miatt az ország délkeleti és északkeleti részén aszály kezd kialakulni. A nagy napi hőingadozás hatására a kora hajnali órákban intenzív harmatképződés volt tapasztalható, mely órákon keresztül kedvező feltételeket biztosított a kórokozók fertőzéséhez.

csapadék anomális
A heti csapadékmennyiség alakulása (2021.06.06-06.13.)
A PrecMet állomások adatai alapján
hőmérséklet anomális
A középhőmérséklet alakulása (2021.06.07-06.13.)
A PrecMet állomások adatok alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a reggeli nagyrészt derült időt követően gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből a Dunántúlon nem várható csapadék, de keletebbre haladva növekvő eséllyel - a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már elszórtan - alakulhat ki záporeső. Az északi szél élénk, sokfelé erős lesz. A hőmérséklet hajnalban 7-14, délután 22- 26 °C között valószínű. A reggeli nagyrészt derült időt követően gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, amelyből a Dunántúlon nem várható csapadék, de keletebbre haladva növekvő eséllyel - a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már elszórtan - alakulhat ki záporeső. Az északi szél élénk, sokfelé erős lesz. A hőmérséklet hajnalban 7-14, délután 22-26 °C között valószínű.

Kedden a nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk lökések kísérik. Hajnalban 7-14, a délutáni órákban 25-29 °C-t olvashatunk le a hőmérőkről.

Szerdán a nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A Tiszántúlon megélénkülhet az északi, északkeleti szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a csúcshőmérséklet 27 és 32 °C között várható. Nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. A Tiszántúlon megélénkülhet az északi, északkeleti szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16, a csúcshőmérséklet 27 és 32 °C között várható.

Csütörtökön derült, száraz idő lesz. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali 12-19 °C-ról 29-34 °C-ig melegszik fel a levegő.
Pénteken derült idő várható, csapadék nem lesz. Általában mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 13-20 °C-t mérhetünk, a csúcshőmérséklet elérheti a 31-35 °C-ot.

Szombaton derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A leghűvösebb hajnali órákban 15-22, a legmelegebb délutáni időszakban 32-36 °C valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/
https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/


A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb, és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

európa hőmérséklet

 

európa csapadék

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

Polifág kártevők

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártételét már elfedi az állomány, a populáció mérete stagnál, helyenként lassan nő. Az ország keleti felében a hörcsög (Cricetus cricetus) szórványos felszaporodása észlelhető a kukorica- és napraforgótáblákon, jelenleg kártétel lokálisan, foltokban tapasztalható.

Repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce már mindenhol a magképződés (BBCH 79-80) különböző fenológiai stádiumában van.

A hét végi csapadék és a hőmérséklet emelkedésének hatására a zárt állományokban kedvezőek a feltételek gombák számára. A fómás (Phoma lingam) fertőzés egyre több helyen előfordul az alsó szártagokon.

Az alsó becőkön szórványosan megjelent a lisztharmat (Erysiphe cruciferarum), de egyelőre az észlelési küszöb környékén van a fertőzés.

Az emelkedő középhőmérséklet hatására felgyorsult az alternaria (Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola) fertőzés, észlelési szinten már minden állományban megjelent az alsó leveleken és néhol már az alsó becőkön is.

A csapadékosabb területeken szórványosan kisebb foltokban megjelent a szártöveken a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum).

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) lárva kártétele egyre több helyen megfigyelhető, a kártétel mértéke nagy eltéréseket mutat, jellemzően 3-5% körül alakul, de vannak erősen károsított területek is.

A zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) és a káposzta-levéltetű (Brevicoryne brassicae) szárnyas alakjainak a megjelenését észleltük a repcetáblákon.

Repcében a károsítóhelyzet várható alakulása a jövő héten

A meteorológiai prognózis szerint a jövő héten igazi nyári meleg várható, a hét elején futó záporokkal, zivatarokkal. A csapadék és a meleg a már zárt állományokban kedvező feltételeket fog biztosítani a gombás fertőzések terjedésének.

A fómás (Phoma lingam) fertőzés dinamikusan fog terjedni az alsó leveleken és a száron. Erős szárfertőzésre a repceszár (Ceutorhynchus pallidactylus) és a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárva által jelentős mértékben károsított táblákon kell számítani.

A becőkön lisztharmat (Erysiphe cruciferarum) lassú terjedése várható, de jelentősebb fertőzésre nem kell számítani.
Az emelkedő középhőmérséklet hatására alternáriás (Alternaria brassicae, Alternaria brassicicola) becő-fertőzés mértéke dinamikusan nőni fog.

A csapadékosabb területeken a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) terjedésével kell számolnunk, az állományban a fertőzött foltok mérete és száma tovább fog nőni.

A repcebecő-ormányos tojásrakása befejeződött, a lárvák kártétele az érés közeledtével egyre látványosabb lesz, a lárvakártétel miatt felpattant becők alternaria és szürkepenész fertőzése várható.

A levéltetvek betelepedése miatt rövidesen kisebb-nagyobb kolóniák kialakulásával kell számolnunk a becőkön, illetve a felső leveleken.

Az őszi búzában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búza virágzás végi-tejes érés (BBCH 69-75) fenológiai állapotban volt az elmúlt héten.

A lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) fertőzöttség tovább nőtt az elmúlt héthez képest, a felsőbb levélemeleteken is előfordulnak erősen fertőzött levelek. A fertőzöttség mértéke továbbra is változó, a ritka állományokban általában alacsonyabb, a jól fejlett zárt állományokban közepes, néhol magas. Az elöregedett mycélium telepek mellett még számos fiatal telep található a leveleken.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttség dinamikusan nőtt az elmúlt héthez képest, a Dél-dunántúlon, a Dél-alföldön és Mezőkövesd környékén, a Matyóföldön. Az ország többi részén közepes mértékű terjedés volt megfigyelhető. Egyelőre sehol sem érte le a fertőzés a védekezési küszöbértéket.

A levélrozsda (Puccinia recondita) már jelentős méretű populációja jelen van az országban, a kedvező időjárás miatt fertőzöttség mértéke növekedett az elmúlt héthez képest. A sok sporuláló telep miatt jelentősen megnőtt az uredospórák száma a levegőben, amit a spóracsapda „fogások” is alátámasztanak, a hét elején mért spóraszám többszörösére nőtt a hét végére.

Spóracsapda uredospora fogás 2021.06.07., Nádudvar
Spóracsapda uredospora fogás 2021.06.07., Nádudvar
Spóracsapda uredospora fogás 2021.06.10., Nádudvar
Spóracsapda uredospora fogás 2021.06.10., Nádudvar
 Búza vörösrozsda-fertőzöttség, Nádudvar

Búza vörösrozsda-fertőzöttség, Nádudvar


A kedvező időjárási körülmények hatására szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség mértéke csak kis mértékben nőtt az előző héthez képest. A fiatalabb felső leveleken már csak szórványosan jelentek meg a fertőzésre utaló tünetek.

A búza DTR-es levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) gyenge-közepes mértékű fertőzöttsége az egész országban megtalálható, a fertőzés gyorsuló ütemű terjedése megfigyelhető.

A fuzárium fajok fertőzéséhez egész héten kedvezőek voltak az időjárási feltételek, a reggeli harmatképződés és a hét eleji futó záporokból hulló csapadék huzamosabb ideig biztosított kellő felületi nedvességet a fertőzéshez. A virágzást követően is fennáll a kalász fogékonysága, különösen fogékonyak a durum és a késői érésű aestivum, a tritikale (x Triticosecale) fajok a fuzárium sp. fertőzésre.

A vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák kártétele az egész országban megfigyelhető, mely a kifejlett lárvák kezdődő bábozódása miatt csökkent.

A levéltetvek továbbra is intenzíven szaporodtak, a kolóniák mérete nőtt, a legtöbb állományban már elérte a védekezési küszöbértéket.


A poloskák betelepedése szórványos, kalászkártétele megfigyelhető volt a kalászosokban.

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. tritici) a hőmérséklet emelkedésével egyre gyorsuló ütemben fog terjedni, erős fertőzés a dús, fejlett állományokban, illetve az érzékeny fajtákban várható. A fertőzöttség mértéke több helyen elérheti, meghaladhatja a védekezési küszöbértéket, ezért védekezni kell ellene.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) dinamikus terjedésével kell számolnunk az egész országban, táblaszintű fertőzések kialakulása várható. Erősebb fertőzésre a hosszú tenyészidejű fogékony és a pelyvás durum fajtákban kell számítani, ahol a fungicides kezelés ismétlése is indokolt lehet.

A búza vörösrozsda (levélrozsda) (Puccinia recondita) fertőzés a melegedő, szeles időjárás miatt a jövő héten az egész országban erőteljesen nőni fog, jelentősebb fertőzésre már bárhol lehet számítani, a fogékonyabb fajtákban fertőzés mértéke elérheti a védekezési küszöbértéket.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) terjedése már lassulni fog az elkövetkező időszakban.

A búza DTR-es levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) terjedése a kedvező környezeti feltételek miatt a gyorsulni fog. A csapadékosabb területeken a kedvező környezeti feltételek miatt kialakulhat védekezési küszöbérték körüli vagy azt meghaladó mértékű fertőzés, ami indokolttá teheti a védekezést.

A fuzárium fajok a kedvező időjárás miatt a kalászokat továbbra is fertőzik, a hőmérséklet emelkedése a melegigényes fuzárium fajok fertőzését is beindítja, ami helyenként erős fertőzést generálhat, a kései és durum fajtákban ezért a védekezések (akár az ismételt) elvégzése indokolt.

A vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák kártétele, a kifejlett lárvák bábozódása miatt a búzában csökkenni fog, erősebb fertőzés már csak a zabban alakulhat ki.

A levéltetű-fertőzés tovább fog erősödni az egész országban. Vetőmagtermesztésben és a takarmány/étkezési célú táblákon kötelező, indokolt ellenük a védekezés.

A poloskák betelepedése fokozódni fog az állományokba, bár egyelőre nem fogja elérni a kártételi küszöbértéket, de levéltetvek elleni védekezéssel gyéríthetjük az egyedszámot.

Védekezési javaslat:

Vetésfehérítő lávák és a levéltetvek, poloskák elleni védekezésre a Karis 0,05-0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk: A gabonatáblákon, illetve a táblaszéleken virágzó gyomok is előfordulhatnak, amit a méhek rendszeresen látogatnak, ezért az ilyen helyeken célszerű méhkímélő technológia alkalmazása vagy a méhekre nem jelölésköteles Mavrik 24 EW (0,2l/ha) használata.

A fogékony durum és kései aestivum állományokban leginkább kedvezőek a feltételek a fuzárium fajok fertőzéséhez, ezért ezekben okvetlen védekezni kell.

A fuzárium elleni védekezésre a Stamina (1,0 l/ha), Elatus Era (1,0l/ha), Falcon Pro (1,0 l/ha) fungicideket javasoljuk.

Az őszi árpában a károsítóhelyzet az elmúlt héten


Az őszi árpa az elmúlt héten a tejes érés-viaszérés (BBCH 73-85) fenológiai állapotában volt.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzöttség mértéke általában lassabban nőtt, a korai fajtákban stagnált a múlt héthez képest. Az erősebb fertőzés a kései még zöld, dús, jól fejlett állományokban tapasztalható. A fertőzöttség mértéke az érzékenyebb fajtákban már mindenütt elérte a védekezési küszöbértéket.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) mértéke dinamikusan nőtt az elmúlt héthez képest.

A barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) fertőzöttség stagnált az elmúlt héthez képest, de nem érte le a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törperozsda (Puccinia hordei) fertőzöttség növekedése az ország egész területén megfigyelhető, a fertőzöttség mértéke jellemzően gyenge-közepes, erősebben fertőzött területek a déli országrészben fordultak elő.

A Rinhosporium (Rynhchosporium secalis) észlelési szinten, szórványosan megtalálható szinte minden táblán, lassú terjedése volt megfigyelhető.

Az őszi árpában a károsítóhelyzet várható alakulása

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) terjedéséhez a jövő héten kedvezőek lesznek az időjárási körülmények. A lisztharmat gyorsabb ütemű terjedésére csak a hosszabb tenyészidejű, dús, intenzív növekedésű, állományokban kell számítani.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) minden táblán jelen van, az elkövetkező időszakban a fertőzés lassú terjedésével kell számolni.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) a soron következő időszakban szintén a kedvező környezeti feltételek miatt rendkívül gyorsuló ütemben fog terjedni az őszi árpa állományokban, legfőképpen a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. A fertőzés meghaladhatja a védekezési küszöbértéket, a hosszabb tenyész idejű fajtákban indokolt lehet ellene a védekezés.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) a soron következő időszakban az egész ország területén, gyorsuló ütemben fog terjedni. Védekezési küszöbértéket meghaladó mértékű fertőzés elsősorban a déli országrészben, de egyébként az országban bárhol előfordulhat.

A vetésfehérítő lárvák jelentős kártételére a lárvák kifejlődése, bábozódása, illetve az árpa érése miatt már nem kell számítani.
Elsősorban a hosszabb tenyészidejű, zárt állományokban kell a levéltetvek további dinamikus a terjedésre és a kolóniák növekedésére számolnunk, de a korai, ritkább állományok fertőzöttsége is nőni fog. Vetőmagtermesztésben kötelező, a takarmány/étkezési célú táblákon a kései fajtákban még indokolt ellenük a védekezés.

Védekezési javaslat

Vetésfehérítő lávák és a levéltetvek elleni védekezésre a Karis 0,05-0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk. A gabonatáblákon, illetve a táblaszéleken virágzó gyomok is előfordulhatnak, amit a méhek rendszeresen látogatnak, ezért az ilyen helyeken célszerű méhkímélő technológia alkalmazása vagy a méhekre nem jelölésköteles Mavrik 24 EW (0,2l/ha) használata.

A csapadékos időjárás miatt a gombabetegségek terjedése felgyorsult, ezért a gombaölő szeres védekezés elvégzése elengedhetetlen. A levélbetegségek ellen, a zászlóslevél védelmére árpában a Stamina (0,7l/ha) és a Revycare (1,0l/ha) dózisát javasoljuk.

A kukoricában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A kukorica fenológiája az 5 valódi leveles állapottól a 7 (10) levelesig (BBCH 15-17-110) alakult.

A kukoricában a posztemergens gyomirtások már a végéhez közelednek, folyamatban van az állományok sorközművelése, fejtrágyázása.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvák keléséhez szükséges hőösszeg az ország jelentős részén összegyűlt, a déli országrészben már az első hím imágók is megjelentek.

Kukoricabogár hőmérséklet

A kukoricabogár nőstények megjelenéséhez 400 °C hőösszeg szükséges, melyből jelenleg az ábrán feltüntetett mennyiségek állnak rendelkezésre (2021.06.13.)

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) első nemzedéke megjelent, a csapdák fogásai alapján a rajzás most kezd felépülni.

kukorica nőstény
Kukoricamoly nőstény, 2021.06.09., Tépe

kukoricamoly hőmérséklet

A kukoricamoly első nemzedék rajzáscsúcsához 482 °C hőösszeg szükséges, melyből 2021.06.13-án az ábrán feltüntetett mennyiségek álltak rendelkezésre.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) első nemzedéke is megjelent a csapdákban, igaz egyelőre csak alacsony egyedszámban.

A kukoricában is megjelentek a levéltetvek szárnyas alakjai, egyelőre a kolóniák megjelenését nem tapasztaltuk.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A prognosztizált meleg időjárás kedvez a kukorica fejlődésének, a sorok rövidesen záródnak.

A kukoricabogár-lárva gyökérkártételével továbbra is számolnunk kell. Az első hím imágók megjelentek, az első nőstény imágók előjövetele a hőösszeg-modell számítása alapján – a hőmérsékleti adatokat megbecsülve – a déli területeken 6, az északi területeken 10 nap múlva esedékes.

A kukoricamoly rajzásának az intenzitása a meleg, száraz időjárás miatt fokozódni fog, ezért a vetőmagtermesztésben és az erősen fertőzött területeken a csapdafogások alapján követni kell a rajzást, és fel kell készülni a védekezésre. Amennyiben a hőösszeg-modellel számolunk, akkor a rajzáscsúcs a déli országrészben 8-12, az északiban 12-15 nap múlva várható.

A levéltetvek betelepedését a vetőmagtermesztésben és a fenyércirokkal fertőzött területeken célszerű nyomon követni, és amennyiben a szárnyas alakok tömegesen megjelennek, illetve a kezdeti kolóniák kialakulnak, védekezni kell. A védekezést célszerű a molyok elleni védekezéssel együtt elvégezni.

Védekezési javaslat

A kukoricamoly elleni védekezésre Coragen 20 SC 125ml/ha dózisát a kukoricamoly és a levéltetvek, ellen a Ninja Zeon 0,25-0,3l/ha vagy a Karis 10 CS 0,125-0,15l/ha dózisát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A napraforgó a szármegnyúlás-csillagbimbó (BBCH 31-51) közötti fenológiai állapotú.

A napraforgóban már sorok záródtak vagy rövidesen záródni fognak, mely a gombabetegségek számára kedvező mikroklimatikus viszonyokat teremt.

A mélyfekvésű, vízállásos területeken a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii) szórványosan előfordul.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) a fejlettebb állományokban már észlelési szinten megjelent az alsó leveleken, az előző héthez képest lassú terjedése megfigyelhető.

A mélyebb fekvésű, párásabb területeken a szeptória (Septoria helianthi) észlelési szinten megjelent az alsó leveleken.

A levéltetvek kolóniái már megtalálhatóak a fiatal leveleken, illetve a betelepedése még folyamatos (a szárnyas alakok is elég gyakoriak) helyenként erős fertőzés alakult ki.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A csapadékos időjárás kedvez a napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii) terjedéséhez, de jelentős mértékű fertőzésre nem kell számítanunk.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) egyelőre lassú terjedésével kell számolnunk.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria helianthi) kezdetben lassú, majd gyorsuló terjedésével kell számolnunk.

Az állományok többsége csillagbimbós fejlettségi állapotú, ez még szántóföldi géppel kezelhető állapotot, ezért a levél és szárfoltosságot okozó gombák elleni preventív védekezést célszerű elvégezni. A preventív védekezés jelen időjárási körülmények között indokolt, a termésbiztonság szempontjából elengedhetetlen.

A melegedő időjárás miatt a levéltetvek további betelepedésére és a kolóniák gyors megjelenésére kell számítani, ezért a sorok záródásáig védekezni kell.

Védekezési javaslat

A levéltetvek elleni védekezésre a ritkább, fejletlenebb állományokban Karis 0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/haa már záródott fejlett állományokban az acetampirid hatóanyagú Rafting, Mospilan 20 SG vagy Autentic 0,2kg/ha dózisát javasoljuk.

A szár és levélfoltosságot okozó gombák elleni megelőző védekezésre a Picasso 0,5l/ha dózisát javasoljuk.