Növényvédelem2022. május 30.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 22. hét

A múlt héten a harmatképződés és a záporokból, zivatarokból hullott több-kevesebb csapadék kedvezett a fuzárium fertőzésének a gabonában. A levéltetvek számára is ideális volt az időjárás, a kolóniák mérete és száma dinamikusak nőtt minden kultúrában.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt hét időjárása szélsőségesen alakult, a hét elején egy nyugat felől érkező hidegfront a Dunántúlon heves záporokat, zivatarokat okozott, míg a Tiszántúlon sehol sem esett jelentős mennyiségű csapadék. A hidegfrontot követően lassan emelkedni kezdett a napi középhőmérséklet élénk, néha viharos nyugati, délnyugati szél kíséretében. A hét végén ismét egy hidegfront érkezett, mely a Dunántúlon és a Tiszántúl déli részén okozott esőzéseket.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.05.22-05.28.) a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.05.22-05.28.)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.05.22-05.28.) a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.05.22-05.28.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn a fátyolfelhők mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződésre lehet számítani, ugyanakkor többórás napsütés várható. Helyenként előfordulhat zápor. Időnként megélénkül a déli, délnyugati szél. A minimum-hőmérséklet 3 és 12, a maximum 19 és 26 °C között valószínű.

Kedden a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A déli, délnyugati szelet időnként élénk, néhol erős lökések is kísérhetik. A hajnali 6, 13 °C-ról délutánra 24 és 29 °C emelkedik a hőmérséklet.

Szerdán a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett általában többórás napsütésre lehet számítani. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Hajnalban 10, 18, a délutáni órákban 26, 31 °C -ot mérhetünk.

Csütörtökön többnyire gyengén felhős, napos idő valószínű. Néhol kisebb zápor előfordulhat. A nyugati, majd északira forduló szél megélénkül, megerősödik. Hajnalban 12, 19, a délutáni órákban többnyire 28, 34 °C-ot mérhetünk, néhol akár a 35 °C-ot is elérheti a hőmérséklet.

Pénteken túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödhet. A hajnali 14, 19 °C-ról 30, 36 °C közé melegedhet fel a levegő.

Szombaton sok napsütésre számíthatunk, de erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, amelyekből már előfordulhat zápor, zivatar. Az északira forduló szél megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 14, 21, délután 28, 34 °C között várható.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapanom

hőmanomális

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele a növényállományok fejlődésével egyre kevésbé lesz érzékelhető. A pocok populáció mérete nőni fog, ezért az akkumulátor kultúraként viselkedő lucerna fertőzöttségét célszerű nyomon követni.

Az országban szórványosan megfigyelhető a hörcsög (Cricetus cricetus) popouláció méretének a növekedése. A felszaporodás jellemzően néhány 100 ha-os gócokba korlátozódik, ahol a fertőzöttség mértéke eléri a ha-ként 1-2 db kotorékot.

 

Védekezési javaslat

A hörcsögöt 2008 óta védetté nyilvánították (eszmei értéke 25 000 Ft), ezért a védekezést csak az ide vonatkozó környezetvédelmi jogszabály szerint lehet végezni.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet.

4/A § (7) bekezdésében foglaltak szerint: A hörcsög (Cricetus cricetus) gyérítését – a növénytermesztésben keletkezett károk mérséklése érdekében – védett természeti területen kívül – az ingatlan tulajdonosa, illetve jogszerű használója által megbízott személy engedély nélkül végezheti március 1-től május 31-ig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, amennyiben a lakott hörcsögkotorékok száma hektáronként meghaladja a kettőt.

A védekezésre eddig eredményesen használt Polytanol rágcsáló irtó szer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye a 6300/3647-1/2020 iktatószámú határozatban (engedélyokirat módosításban) 2020. december 1. dátummal visszavonásra került. A raktárkészletek forgalmazása és felhasználása a határozatban megállapított türelmi időn belül történhet:

A már megvásárolt szer felhasználása 2022. június 1-ig engedélyezett.

 

Repce

A repce fenológiai állapota az elmúlt héten: a becők 30%-80%-a elérte a végleges nagyságot (BBCH 73-78).

A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) lassú terjedése volt megfigyelhető az alsó levélzónába. A fertőzés mértéke az Alföldön alacsony, a Dunántúl nyugati részein helyenként közepes mértékű volt.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) lárvák kártétele már jól érzéklehető a becőkön. A fertőzöttség mértéke 5-15%-között változik a főhajtásokon.

Repcebecőormányos-kártétel, Kaba
Repcebecőormányos-kártétel, Kaba

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A csapadékosabb területeken a fómás levélfoltosság (Phoma lingam) terjedésére kell számítani az elkövetkező időszakban.

A repcebecőrontó (Alternaria brassicae A. brassicicola)fertőzéséhez kedvez az elmúlt napok csapadékos, szeles, meleg időjárása. A betegség megjelenésére és terjedésére kell számítani.

A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) imágók egyedszáma már csökkeni fog, de a folyamatosan kelő lárvák károsítják a becőket.

A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búza fenológiája az elmúlt héten: a virágzás kezdete-vége (BBCH 61-69).

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) további lassú terjedését tapasztaltuk, de még mindig alacsony volt a fertőzöttség mértéke, nem érte el a védekezési küszöbértéket.

A lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici) fertőzöttség tovább nőtt az elmúlt héten, jelentősebb mértékű fertőzöttséget továbbra is csak a dúsabb állományú, fogékony fajtákban észleltünk, ott a fertőzés mértéke közepes volt. A kevésbé fogékony fajtákban a fertőzés mértéke továbbra is alacsony maradt.

A vörösrozsda (Puccinia recondita f. sp. tritici) fertőzöttségi szintje továbbra is alacsony.

A sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttségi szintje továbbra is alacsony maradt, alig volt észlelhető az állományokban. A tritikáléban, durum fajtákban volt megfigyelhető a felszaporodása, a fertőzöttség mértéke gyenge-közepes volt.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) terjedése volt megfigyelhető, a fertőzöttség az alsó, középső levélemeletekre korlátozódott. A fertőzöttség mértéke gyenge volt.

A búza kalászfuzáriózis (Fusarium spp.) fertőzés számára az elmúlt heti csapadék és a reggeli harmat kedvező feltételeket biztosított a virágzó állományokban.

Őszi árpa

Az őszi árpa fenológiája az elmúlt héten a virágzás-tejes érés (BBCH 65-75) fejlettségi stádiumban volt.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzés további terjedése volt megfigyelhető az állományokban. A fertőzés mértéke az érzékeny fajtákban közepesen erős volt, a kevésbé fogékony fajtákban továbbra is gyenge-közepes fertőzést tapasztaltunk.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) terjedése volt megfigyelhető, de fertőzöttség mértéke továbbra is alacsony.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) mindenhol megtalálható az országban, lassú terjedése megfigyelhető, de még sehol sem érte el a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) az ország valamennyi körzetében megtalálható, terjed, de a populációja továbbra is alacsony.

Az árpa rinhospóriumos levélfoltossága (Rhynchosporium secalis) megjelent az árpa állományok lombozatán.

Kártevők

A vetésfehérítő (Oulema spp.) L2-L3 lárvák már szinte minden körzetben megtalálhatóak, de a lárvapopuláció mérete kisebb az előző években megszokottól.

A levéltetvek (Aphididae) kolóniáinak a megjelenése, növekedése tapasztalható a gabonákban, a fertőzés mértéke a dúsabb állományokban közepes mértékű.

Levéltetű a kalászon, Iregszemcse
Levéltetű a kalászon, Iregszemcse

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A szeptóriás levélfoltosság erőteljes terjedésére kell számítanunk. A jelenlegi alacsony fertőzöttség nőni fog és az alsó és a középső levélzónában hamarosan el fogja érni a közepes szintet.

A lisztharmat fertőzés számára továbbra is kedvez az időjárás és a fenológia, ezért gyorsuló terjedésével kell számolnunk, a fertőzések mértéke a fogékony fajtákban el fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

A sárgarozsda fertőzöttség az elkövetkező időszakban a kedvező időjárás miatt az ország déli részén a durum és tritikálé állományokban nőni fog. Az őszi búzában is terjedni fog a sárgarozsda, de a fertőzöttség mértéke továbbra is alacsony marad.

A vörösrozsda populációja a kedvező körülmények hatására dinamikusan nőni fog, de a fertőzöttség mértéke egyelőre sehol sem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

A búza fahéjbarna levélfoltosság fertőzés számára kedvező az időjárás, ezért erőteljes mértékű terjedésére kell számítanunk. Az elkövetkező héten a fertőzöttség mértéke az alsó és a középső levélzónában várhatóan közepes mértékű lesz, a csapadékosabb területeken megközelítheti, elérheti a védekezési küszöbértéket is.

A búza kalászfuzáriózis további fertőzésével kell számolnunk, a prognosztizált meleg, záporokkal tarkított időjárás és a búza fenológiai állapota kedvez a fertőzésnek.

Az állományok fuzáriózis elleni védelme feltétlenül indokolt!

Őszi árpa

Az árpa lisztharmat a soron következő időszakban dinamikusan fog terjedni, erős fertőzésre elsősorban a fogékony fajtákban kell számítani.

Az árpa hálózatos levélfoltosság a soron következő időszakban terjedni fog, de védekezési szükséghelyzetre egyelőre csak déli országrész állományaiban kell számítani.

Az árpa barna levélfoltosság az elkövetkező időszakban már lassabban fog terjedni, nagy területre kiterjedő erős fertőzést már nem fog okozni.

Az árpa törperozsda az következő időszakban gyorsuló ütemben fog terjedni, de a kórokozó alacsony fertőzöttsége miatt egyelőre nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket.

Az árpa rinhospóriumos levélfoltosság enyhén gyorsuló terjedése várható, de egyelőre nem fogja a fertőzés mértéke elérni a védekezési küszöbértéket.

Védekezési javaslat

A virágzó búzában a fuzárium ellen VÉDEKEZNI KELL, a védekezésre az Osiris Next csomagot, illetve a Revycare-t (1,5 l/ha) javasoljuk.

Kártevők

A vetésfehérítő lárvakártétel fokozódni fog, jelentős kártétellel csak szórványosan kell számolnunk.

A levéltetű kolóniák további növekedésére kell számítanunk, a fertőzöttség mértéke az országban bárhol elérheti a védekezési küszöbértéket.

Védekezési javaslat

A levéltetű kolóniák és a vetésfehérítő lárvák ellen a Vantex CS (80 ml/ha), vagy a Ninja Zeon 5 CS (0,2 l/ha) rovarölőszer kijuttatását javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó (4)-6-8 leveles BBCH (14-16-18) fejlettségi állapotú volt az elmúlt héten.

A kedvező időjárás miatt a levéltetű kolóniák megjelenése, növekedése volt tapasztalható, a fertőzöttség mértéke a fajtától függően alakult, de jellemzően közepes mértékű volt.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A levéltetvek további felszaporodása, kártétele várható, mely az elkövetkező héten mindenütt eléri a közepes, helyenként az erős szintet.

A napraforgó fenológiája miatt a gombabetegségek elleni első védekezés időszerű.

Védekezési javaslat

A levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS (80 ml/ha), Rafting (0,2kg/ha) készítményeket ajánljuk.

A szár és levélfertőző gombák elleni preventív védekezésre a Picasso 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.

A kukoricában a károsító helyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten 5-7 leveles (BBCH 15-17) között alakult.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) lárvakeléshez, illetve a hím imágók megjelenéséhez szükséges hőösszeg a déli és a középső országrészben összegyűlt.

A kukoricabogár fejlődéséhez szükséges hőösszegek állása 2022.05.28.
A kukoricabogár fejlődéséhez szükséges hőösszegek állása 2022.05.28.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár tömegeslárvakelése az északi területek kivételével az egész országban el fog kezdődni. Az első hím imágók megjelenésére is számíthatunk a déli és a középső országrészben.

A tömegesen kelő gyomnövények miatt a posztemergens gyomirtás elvégzése még időszerű.

Védekezési javaslat

A tömegesen kelő gyomnövények ellen a Diniro Gold csomagot, a Jumbo Ultra és a Jumbo Stomp csomagokat, a mezei acattal erősen fertőzött területeken a Magellan 1,5 l/ha dózisát javasoljuk.