Növényvédelem2022. május 23.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 21. hét

Az ország területének jelentős részén hónapok óta aszályos az idő, melyet a hét eleji csapadék is csak átmenetileg enyhített. Az elmúlt héten a napraforgóban és a kalászosokban a levéltetvek fölszaporodása volt megfigyelhető. A kalászosokban a vetésfehérítő lárvák tömeges kelése okozott kárt.

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt hét időjárása melegebb volt a szokásosnál. Kedden egy átvonuló hidegfront hatására átmenetileg 1-3 °C-kal visszaesett a középhőmérséklet és záporok, zivatarok alakultak ki. Jelentős mennyiségű csapadék csak a Dunántúlon, illetve a Tiszántúl egy-egy pontján hullott. Az ország jelentős részén, főként középső és az Alföldi területeken még mindig jelentős mértékű a csapadékhiány.

A középhőmérséklet alakulása (2022.05.16-05.21.) a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.05.16-05.21.)
A PrecMet állomások adatai alapján


Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn általában sok napsütés valószínű fátyolfelhőkkel, nappali gomolyfelhő-képződéssel. Estétől nyugat felől ugyanakkor növekedni, vastagodni kezd a felhőzet. Az ország döntő részén száraz idő várható, de estétől nyugaton már előfordulhatnak záporok. A délkeletire forduló szél helyenként megélénkül. A minimum 6 és 14, a maximum-hőmérséklet többnyire 25 és 30 °C között alakul, de északkeleten pár fokkal hűvösebb lesz.

Kedden a legtöbb napsütés délnyugaton, a legkevesebb északkeleten valószínű, ott akár tartósan felhős lehet az idő. Szórványosan várható zápor, zivatar, legkevésbé délnyugaton. Helyenként jelentősebb csapadék hullhat, de így is maradhatnak száraz körzetek. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali 6, 15 °C-ról délután általában 26 és 31 °C közé melegszik fel a levegő, de északkeleten pár fokkal hűvösebb lesz.

Szerdán a sok napsütés mellett időszakosan erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, amelyből elszórtan zápor, zivatar előfordulhat. A délnyugati szelet élénk, olykor erős, zivatarban viharos lökések kísérik. Hajnalban 9, 17, a délutáni órákban többnyire 26, 32 °C között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön sok napsütésre, általában kevés gomolyfelhőre van kilátás. Néhány helyen zápor, zivatar kialakulhat. Sokfelé megerősödik az északnyugatira forduló szél. A minimum-hőmérséklet 10 és 18, a csúcsérték 24 és 29 °C között várható.

Pénteken alapvetően gyengén felhős idő valószínű sok napsütéssel, számottevő csapadék nélkül. Az északnyugati szél több helyütt élénk marad. A hőmérséklet hajnalban 8 és 13, kora délután 22 és 27 °C között valószínű.

Szombaton közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, néhol zápor előfordulhat. Az északi, északnyugati szelet élénk, olykor erős lökések kísérhetik. Hajnalban 7 és 14, délután 19 és 25 °C közötti értékeket mérhetünk.


forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/


A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-Előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőm anomália
csap anom
A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele a növényállományok fejlődésével egyre kevésbé lesz érzéklehető. A pocokpopuláció mérete nőni fog, ezért az akkumulátor kultúraként viselkedő lucerna fertőzöttségét célszerű nyomon követni.

Az országban szórványosan megfigyelhető a hörcsög (Cricetus cricetus) populáció méretének a növekedése. A felszaporodás jellemzően néhány 100 ha-os gócokba korlátozódik, ahol a fertőzöttség mértéke eléri a ha-ként 1-2 db kotorékot.

Védekezési javaslat

A hörcsögöt 2008 óta védetté nyilvánították (eszmei értéke 25 000 Ft), ezért a védekezést csak az ide vonatkozó környezetvédelmi jogszabály szerint lehet végezni.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet.

4/A § (7) bekezdésében foglaltak szerint: A hörcsög (Cricetus cricetus) gyérítését – a növénytermesztésben keletkezett károk mérséklése érdekében – védett természeti területen kívül, az ingatlan tulajdonosa, illetve jogszerű használója által megbízott személy engedély nélkül végezheti március 1-től május 31-ig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, amennyiben a lakott hörcsögkotorékok száma hektáronként meghaladja a kettőt.

A védekezésre eddig eredményesen használt Polytanol rágcsáló irtó szer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye a 6300/3647-1/2020 iktatószámú határozatban (engedélyokirat módosításban) 2020. december 1. dátummal visszavonásra került. A raktárkészletek forgalmazása és felhasználása a határozatban megállapított türelmi időn belül történhet:

A már megvásárolt szer felhasználása 2022. június 1-ig engedélyezett.

Repce

A repce fenológiai álllapota az elmúlt héten: a sziromhullás – a becők 30%-a elérte a végleges nagyságot (BBCH 69-73).
A fómás levélfoltosság (Phoma lingam) lassú terjedése volt megfigyelhető az alsó levélzónába. A fertőzés mértéke az Alföldön alacsony, a Dunántúl nyugati részein helyenként közepes mértékű volt.
Repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvák már a repce szár alsó részében voltak megtalálhatóak, rövidesen bábozódás miatt elhagyják a szárat.
A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) tojásrakása még folytatódott, a Dunántúl nyugati részén az imágó nagy száma miatt több helyen ismételten védekeztek ellene.

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A csapadékosabb területeken a fómás levélfoltosság (Phoma lingam) terjedésére kell számítani az elkövetkező időszakban.
A repcebecőrontó (Alternaria brassicae A. brassicicola) fertőzéséhez kedvez az elmúlt napok csapadékos, szeles, meleg időjárása. A betegség megjelenésére és terjedésére kell számítani.
A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) egyedszáma (kártétele) már nem fog nőni.

Védekezési javaslat

A becő károsító gombabetegségek elleni védekezésre a virágzás végén a Picasso 0,5 l/ha dózisát javasoljuk.


A kalászosokban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Őszi búza

Az elmúlt héten az őszi búza a kalászolás kezdete – virágzás kezdete (BBCH 49-62) fejlettségi állapotban volt.
A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) további lassú terjedését tapasztaltuk, de még mindig alacsony volt a fertőzöttség mértéke, nem érte el a védekezési küszöbértéket.

A lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. tritici) fertőzöttség tovább nőtt az elmúlt héten, jelentősebb mértékű fertőzöttséget továbbra is csak a dúsabb állományú, fogékony fajtákban észleltünk, ott a fertőzés mértéke közepes volt. A kevésbé fogékony fajtákban a fertőzés mértéke továbbra is alacsony maradt.

A vörösrozsda (Puccinia recondita f. sp. tritici) fertőzöttségi szintje alacsony.

A sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttségi szintje továbbra is alacsony maradt, alig volt észlelhető az állományokban. A tritikáléban megfigyelhető egy rassz felszaporodása.

A búza fahéjbarna levélfoltosság (Drechslera tritici–repentis) terjedése volt megfigyelhető, a fertőzöttség az alsó, középső levélemeletekre korlátozódott. A fertőzöttség mértéke gyenge volt.

A búza kalászfuzáriózis (Fusarium spp.) fertőzés számára az elmúlt heti csapadék és a reggeli harmat kedvező feltételeket biztosított a már kikalászolt állományokban.

Az őszi árpa az elmúlt héten a kalászolás kezdeti-virágzás kezdeti (BBCH 53-61) fejlettségi stádiumban volt.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzés további terjedése volt megfigyelhető az állományokban. A fertőzés mértéke az érzékeny fajtákban közepesen erős volt, a kevésbé fogékony fajtákban továbbra is gyenge-közepes fertőzést tapasztaltunk.
Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) fertőzés terjedése volt megfigyelhető, de a fertőzöttség mértéke továbbra is alacsony.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) fertőzöttség mindenhol megtalálható az országban, terjedése megfigyelhető, a fertőzöttség mértéke változó mértékű, de még nem érte el a védekezési küszöbértéket.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) az ország valamennyi körzetében megtalálható, lassan terjed, de a populációja továbbra is alacsony.

Az árpa rinhospóriumos levélfoltossága (Rhynchosporium secalis) megjelent az árpaállományok lombozatán.

Kártevők

A vetésfehérítő (Oulema spp.) L1-L2 lárvák tömegesen megjelentek a táblákon, de a lárvapopuláció mérete kisebb az előző években megszokottól.
A kabócák (Auchenorrhyncha) helyenként tömegesen voltak jelen az állományokban, de egyelőre nem volt jelentős a közvetlen kártételük.
A levéltetvek (Aphididae) terjedése a kolóniák megjelenése tapasztalható a gabonákban, a fertőzés mértéke a dúsabb állományokban közepes mértékű.

A kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

A szeptóriás levélfoltosság erőteljes terjedésére kell számítanunk. A jelenlegi alacsony fertőzöttség nőni fog és az alsó és a középső levélzónában hamarosan el fogja érni a közepes szintet.

A lisztharmat fertőzés számára továbbra is kedvez az időjárás és a fenológia, ezért gyorsuló terjedésével kell számolnunk, a fertőzések mértéke a fogékony fajtákban el fogja érni a védekezési küszöbértéket.

A búza sárgarozsda populáció mérete rendkívül kicsi, az észlelési szint alatt van, az elkövetkező időszakban már nem kell jelentős mértékű fertőzéssel számolni.

A vörösrozsda populációja kicsi, az észlelési küszöb környékén van, a kedvező körülmények hatására a felszaporodására kell számítani, mely egyelőre nem lesz jelentős mértékű.

A búza fahéjbarna levélfoltosság fertőzés számára kedvező az időjárás, ezért erőteljes mértékű terjedésére kell számítanunk. Az elkövetkező héten a fertőzöttség mértéke az alsó és a középső levélzónában várhatóan közepes mértékű lesz, de helyi szinten megközelítheti, elérheti a védekezési küszöbértéket is.

A búza kalászfuzáriózis (Fusarium spp) fertőzésével kell számolnunk, a prognosztizált meleg záporokkal tarkított időjárás és a búza fenológiai állapota kedvez a fertőzésnek.

Az állományok fuzáriózis elleni védelme feltétlenül indokolt!

Őszi árpa

Az árpa lisztharmat a soron következő időszakban már egyre gyorsuló ütemben fog terjedni, de erős fertőzésre egyelőre csak a fogékony fajtákban kell számítani.

Az árpa hálózatos levélfoltosság a soron következő időszakban terjedni fog, de annak mértéke a nagyon kis mennyiségű szaporítóképlet miatt gyenge lesz.

Az árpa barna levélfoltosság az elkövetkező időszakban dinamikusan fog terjedni, de egyelőre nem fogja elérni a védekezési küszöbértéket, de helyileg kialakulhatnak jelentősebb fertőzések.

Az árpa törperozsda terjedésére a soron következő időszakban már számítani kell, de a kórokozó fertőzöttsége egyelőre még alacsony szinten fog maradni.

Az árpa rinhospóriumos levélfoltosság lassú terjedése várható, de egyelőre nem fogja a fertőzés mértéke elérni a védekezési küszöbértéket.

Védekezési javaslat

A kikalászolt búzában a fuzárium ellen VÉDEKEZNI KELL, a védekezésre a Stamina 1 l/ha és a Revycare 1,5 l/ha dózisát, illetve az Osiris Next csomagot javasoljuk.

Kártevők

A vetésfehérítő lárvakártétel fokozódni fog, jelentős kártétellel csak szórványosan kell számolunk, de a rovarölő szeres védekezést a levéltetű fertőzés miatt el kell végezni.

A kabócák másodlagos kártétele, a vírusok terjesztése, a növekvő buja állományokban fokozódni fog.

A levéltetvek kolóniáinak a növekedésére kell számítanunk.

Védekezési javaslat

A levéltetű kolóniák növekedése és a vetésfehérítő lárvák tömeges kelése miatt a Vantex CS (80 ml/ha) vagy a Ninja Zeon 5 CS (0,2 l/ha) rovarölő szer kijuttatását javasoljuk.


A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó 4-6 leveles BBCH (14-16) fejlettségi állapotú volt az elmúlt héten.
A kedvező időjárás miatt a levéltetű kolóniák megjelenése volt tapasztalható, a fertőzöttség mértéke jellemzően gyenge, foltokban közepes mértékű volt.

 Levéltetű kolónia napraforgón
Levéltetű kolónia napraforgón


Az állományok erős gyomosodása tapasztalható.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A levéltetvek további felszaporodása, kártétele várható, mely az elkövetkező héten eléri a közepes, helyenként az erős szintet.
A napraforgó és a gyomok fenológiája miatt a gyomirtás elkezdése indokolt.

Védekezési javaslat

A levéltetvek elleni védekezésre a Vantex CS (80 ml/ha), Rafting (0,2kg/ha) készítményeket ajánljuk.

A magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen az imazamox toleráns fajtákban a Pulsar és a Listego használatát javasoljuk.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten 3-6 leveles (BBCH 13-16) között alakult.

A kukoricabogár fejlődéséhez szükséges hőösszegek állása (2022.05.22.)
A kukoricabogár fejlődéséhez szükséges hőösszegek állása (2022.05.22.)

A kukoricában a T4 gyomnövények tömeges kelése tapasztalható.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) lárvakelés a déli országrészben a modellek alapján a héten elkezdődik.


A tömegesen kelő gyomnövények miatt a posztemergens gyomirtás elvégzése időszerű.

Védekezési javaslat

A tömegesen kelő gyomnövények ellen a Diniro Gold csomagot, a Jumbo Ultra és a Jumbo Stomp csomagokat, a mezei acattal erősen fertőzött területeken a Magellan 1,5 l/ha dózisát javasoljuk.