Növényvédelem2021. május 19.

A károsítóhelyzet várható alakulása, aktualitások - 20. hét

Mint ahogy az már lassan megszokottá válik, minden héten jelentkezünk a legfontosabb védekezési információkkal a kalászosok, a repce, a kukorica és a napraforgó témakörében. Innovációs Központunk kollégái ezen a héten is segítenek Önöknek, hogy a kór- és károkozók ellen hogyan védekezhetnek.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

Az elmúlt hét első napján az északnyugati áramlást déli váltotta fel, melynek következtében intenzív felmelegedés kezdődött. Kedden már a maximum hőmérséklet meghaladta a 25 °C-ot, napos szeles volt az idő. Szerdán délnyugat felől egy hullámzó frontrendszer érkezett, mellyel pár fokkal hűvösebb és nedvesebb levegő érkezett az országba. Szerdán az ország területén szórványosan kialakultak záporok, zivatarok. Csütörtökön már az egész országterületén voltak záporok, zivatarok. Péntekre elvonult a front és már csak szórványosan fordult elő egy-egy zápor, zivatar. Szombaton ismét visszatért a nyári időjárás. Az átvonuló frontok nyomán kialakuló záporokból, zivatarokból a tiszántúli régiókban hullott jelentősebb mennyiség, a Duna-Tisza közén továbbra is aszály van. A középhőmérséklet a héten a sokéves átlag szerint alakult.

A heti csapadékmennyiség alakulása (2021.05.05-05.16.)	A PrecMet állomások adatai alapján

A heti csapadékmennyiség alakulása (2021.05.05-05.16.)
A PrecMet állomások adatai alapján

 

A középhőmérséklet alakulása (2021.05.05.-05.16)                        A PrecMet állomások adatok alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.05.05.-05.16)
A PrecMet állomások adatok alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és Országos előrejelzése alapján:

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Szórványosan számítani lehet záporesőre, zivatarra. Élénk, sokfelé erős lökések kísérik a nyugati, északnyugati szelet. Zivatar környékén viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 20 °C között várható.

Csütörtökön a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett hazánk nagy részén több órára kisüthet a nap. Szórványosan előfordulhat záporeső, zivatar. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, sokfelé erős lökések kísérik. Főként zivatar térségében viharossá is fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a csúcshőmérséklet 16 és 20 °C között valószínű.

Pénteken a nap első felében inkább gyengén felhős lehet az ég, második felében északnyugat felől akár erősebben is megnövekedhet a felhőzet. Szórványosan előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar, nagyobb eséllyel a nap második felétől. Megélénkül, több helyütt megerősödhet a déli, délnyugati szél. Zivatar környezetében viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 3-10, délután 18-24 °C lesz a jellemző.

Szombaton általában közepesen vagy erősen felhős idő valószínű. Szórványosan vagy akár több helyen is előfordulhat eső, zápor, zivatar. A délnyugati, majd a nyugati, északnyugati szelet élénk, időnként erős lökések kísérik. Zivatar környékén viharossá is fokozódhat a szél. A minimum-hőmérséklet 7 és 15, a maximum 15 és 21 °C között várható.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

            https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Európai csapadék

Európai csapadék

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

Polifág kártevők

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártételét már elfedi az állomány, a populáció mérete stagnál, helyenként lassan nő. Az ország keleti felében a hörcsög (Cricetus cricetus) szórványos felszaporodása észlelhető a kukorica és a napraforgótáblákon. A kelő napraforgóban helyenként jelentős károkat okoz a mezei nyúl (Lepus europaeus), de az állomány növekedésével a kártétel mértéke csökken.

A polifág kártevők elleni védekezés

A hörcsög 2008 év óta védetté nyilvánították (eszmei értéke 25 000 Ft), ezért a védekezést csak az ide vonatkozó környezetvédelmi jogszabály szerint lehet végezni.

A védett és a fokozottan védett növény- és állatfajokról, a fokozottan védett barlangok köréről, valamint az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok közzétételéről szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet.

4/A § (7) bekezdésében foglaltak szerint: A hörcsög (Cricetus cricetus) gyérítését – a növénytermesztésben keletkezett károk mérséklése érdekében – védett természeti területen kívül, az ingatlan tulajdonosa, illetve jogszerű használója által megbízott személy engedély nélkül végezheti március 1-től május 31-ig Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén, amennyiben a lakott hörcsögkotorékok száma hektáronként meghaladja a kettőt.

A védekezésre eddig eredményesen használt Polytanol rágcsáló irtó szer forgalomba hozatali és felhasználási engedélye a 6300/3647-1/2020 iktatószámú határozatban (engedélyokirat módosításban) 2020. december 1. dátummal visszavonásra került. A raktárkészletek forgalmazása és felhasználása a határozatban megállapított türelmi időn belül történhet:

Az értékesítési láncban meglévő készletek forgalmazására és a felhasználásra türelmi időt biztosít az alábbiak szerint:

A nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. június 1-ig értékesíthetik.

A szer felhasználása 2022. június 1-ig engedélyezett.

A mezei nyúl kártétele elleni védekezésre jelenleg nem áll rendelkezésre megbízhatóan működő riasztószer. A tábla bekerítése, illetve a vadásztársasággal való együttműködés (ésszerű gyérítés) nyújt jelenleg elfogadható védelmet.

Repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fenológiája: 50%-os, virágzás-virágzás vége (BBCH 65-69).

A repcében a fómás levélfoltosság (Phoma lingam) szórványosan előfordul az alsó leveleken, szárfertőzést egyelőre nem tapasztaltunk.

A repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) és a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) lárvái már lefelé tartanak a szárban, több helyen látható a jellegzetes szárrepedés, illetve a nyílás, ahol elhagyta a szárat. A repcebecő-ormányos (Ceutorhynchus assimilis) intenzív betelepülése már nem tapasztalható az állományba. Az észlelt egyedszám továbbra is nagy eltéréseket mutat, ahol nem védekeztek ellene, ott még mindig elérheti a védekezési küszöböt (1 db imágó/ 2 fővirágzat).

A repcefénybogár (Meligethes aeneus) kártétele most már jelentéktelen, csak az oldalelágazásokon figyelhető meg.

A bundásbogár (Epicometis hirta) kártétele is jelentéktelen, szórványosan még elfordul az oldalelágazások virágain.

Repcében a károsítóhelyzet várható alakulása a jövő héten

A meteorológiai prognózis szerint a jövő héten meleg, változékony, szeles csapadékos időjárás várható.

A fómás szárrák fertőzéshez kedvezőek lesznek a feltételek az elkövetkező héten. Azon táblákon, ahol az alsó leveleken megtalálható a fóma, és jelentősebb ormányosbogár kártétel tapasztalható, erősebb fertőzés is kialakulhat.

A repcefénybogarak (Meligethes sp.) imágói által okozott kártétellel már nem kell számolnunk.

A repcebecő-ormányos további betelepedésével már nem kell számolnunk, de helyenként az egyedszáma még elérheti a kártételi küszöbértéket (átlagosan 1db imágót/2 fővirágzat), ott ismételten védekezni kell ellene.

A bundásbogár kártétele is vélhetően megszűnik az elkövetkező időszakban.

Védekezési javaslat:

 

A repcebecő-ormányos elleni védekezésre a virágzó állományokba a Mavrik 24 EW-t javasoljuk. A fómás fertőzés terjedésének a megelőzésére a rovarölő szerrel együtt a Picasso (0,3-0,5l/ha) kijuttatását is javasoljuk.

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet az elmúlt héten

Őszi búza

Az őszi búzára a szárbaindulás végi-hasban lévő kalász (BBCH 37-45) fenológiai állapot a jellemző.

A lisztharmat (Blumeria graminisf. sp.tritici) fertőzöttség mértéke nőtt az elmúlt héthez képest, már a felsőbb levélemeleteken is előfordulnak kisebb fiatal fertőzött foltok, mycélium telepek. A fertőzöttség mértéke változó, a ritka, szárazságtól szenvedő állományokban alacsony, a jól fejlett zárt állományokban közepes néhol magas.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) fertőzöttség stagnál, továbbra is alacsony szintű.

A levélrozsda (Puccinia recondita) fertőzöttség mértéke nem növekedett jelentősen az múlt héthez képest. Az ország délnyugati csapadékosabb részein és a keleti határvidéken fordul elő nagyobb mértékben, de még ez is észlelési szint körüli.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) fertőzöttség mértéke stagnált az elmúlt héthez képest. A fiatalabb felső leveleken már alig tapasztaltunk fertőzést.

A búza pirenofórás vagy DTR-es levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) egyre több helyen megtalálható, a fertőzés gyorsuló ütemű terjedése megfigyelhető.

Őszi árpa

Az őszi árpa fenológiai állapotára a hasban lévő kalász- virágzás (BBCH 34-51) a jellemző.

Az árpa sárga törpülés luteovírus (Barley yellow dwarf Luteovírus) és a búza törpülés geminivírus (Wheat dwarf Geminivírus) okozta sárga szigetszerű növényfoltokat már nem lehet megtalálni, de a nagyobb egyedszámban betelepülő levéltetvek továbbra is terjesztik.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) fertőzöttség mértéke nőtt a múlt héthez képest. Az erősebb fertőzés a dús, jól fejlett állományokban tapasztalható, a legtöbb állományban a felső leveleken is megjelentek a tünetek. A fertőzöttség mértéke a dúsabb, érzékenyebb fajtákban megközelítette, néhol már elérte a védekezési küszöbértéket.

Lisztharmat a felső levélzónában, Hajdúszoboszló
Lisztharmat a felső levélzónában, Hajdúszoboszló

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres)mértéke némileg növekedett az elmúlt héthez képest, de még mindig alacsony a fertőzöttség.

A barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) fertőzöttség mértéke nem változott az elmúlt héthez képest, jelentősebb fertőzés a csapadékosabb fejlettebb állományokban fordul elő.

Az árpa törperozsda (Puccinia hordei) fertőzöttség az ország egész területén megfigyelhető, a fertőzöttség mértéke igen nagy eltéréseket mutat, szórványosan erősebben fertőzött „gócpontok” megjelentek. A fertőzöttség mértéke kissé növekedett az elmúlt héthez képest.

A Rinhosporium (Rynhchosporium secalis) észlelési szinten, szórványosan megtalálható szinte minden táblán, lassú terjedése megfigyelhető.

Őszi kalászossok egyéb kártevői

Az vetésfehérítő (Oulema spp.) lárvák kelése már az egész országban megfigyelhető, a fertőzöttség mértéke igen szélsőségesen alakul, van, ahol szinte észrevehetetlen, máshol a szokásos mértékű.

Vetésfehérítő lárva és néhány árpa törperozsda folt, Tépe

A levéltetvek kisebb kolóniái mind a búzában, mind az árpában megtalálhatóak.

A poloskák betelepedését még nem észleltük.

Az őszi kalászosokban a károsítóhelyzet várható alakulása

Őszi búza

Az őszi búza lisztharmat (Blumeria graminisf. sp.tritici) a hőmérséklet emelkedésével egyre gyorsuló ütemben fog terjedni, jelentősebb fertőzés a dús, fejlett állományokban várható.

A búza sárgarozsda (Puccinia striiformis) jelentős mértékű fertőzésével egyelőre nem kell számolnunk.

A búza vörösrozsda (levélrozsda) (Puccinia recondita) fertőzés a melegedő szeles időjárás miatt a jövő héten növekedni fog, főleg a déli országrészben jelentősebb fertőzésre kell számítani.

A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) terjedésével a fertőzött táblákon kell számolnunk. Az erősebb mértékű terjedésre a Dél-Dunántúlon, Északkelet-Magyarországon és az Alföldön, Dél-Alföldön kell számítani.

A búza DTR-es levélfoltosság (Drechslera tritici-repentis) terjedése a kedvező környezeti feltételek miatt a gyorsulni fog, elsősorban a csapadékosabb búza előveteményű táblákon. A csapadékosabb területeken a kedvező környezeti feltételek miatt kialakulhat védekezési küszöbérték körüli vagy azt meghaladó mértékű fertőzés.

Őszi árpa

A vírussal fertőzött táblákon a már alig látható gócpontokból a levéltetvek tovább terjesztik az árpa sárga törpülés luteovírust, ezért a gombaölő szeres védekezés során célszerű ellenük ismételten védekezni.

Az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f. sp. hordei) terjedése a kedvező környezeti feltételek és a sporuláló fiatal telepek számának növekedése miatt gyorsulni fog a jövő hét folyamán. A lisztharmat gyorsabb ütemű terjedésére a fejlettebb, illetve a dús intenzív növekedésű állományokban kell számítani. Az érzékenyebb fajtákban védekezési küszöbértéket meghaladó mértékű fertőzés is kialakulhat.

Az árpa barna levélfoltosság (Bipolaris sorokiniana) minden táblán jelen van, az elkövetkező időszakban a fertőzés terjedése lassulni fog.

Az árpa hálózatos levélfoltosság (Drechslera teres) a soron következő időszakban szintén a kedvező környezeti feltételek miatt gyorsuló ütemben fog terjedni az őszi árpa állományokban. A fertőzöttség mértéke egyelőre nem igényel védekezést, de a fertőzés gyors terjedése miatt figyelmet érdemel.

Az árpa törperozsdája (Puccinia hordei) a soron következő időszakban az egész ország területén, gyorsuló ütemben fog terjedni. A már fertőzött táblákon jelentősebb mértékű a fertőzés, az országban bárhol előfordulhat.

Kártevők

A vetésfehérítő lárvák tömeges kelésére kell számítani, ezért a védekezésre fel kell készülni.

Főként a fejlett zárt állományokban megjelentek a levéltetvek kolóniái, a további a terjedésre és a kolóniák növekedésére kell számolnunk. Vetőmag termesztésben, illetve árpa sárga törpülés vírussal erősen fertőzött táblákon indokolt ellenük a védekezés.

Védekezési javaslat:

 

Vírussal fertőzött táblán a gyomirtó szer mellé erős kabócafertőzés esetén és a betelepülő levéltetvek ellen célszerű rovarölő szert (Karis 0,05l/ha, Ninja Zeon 0,2l/ha) rakni a vírusfertőzés terjedésének lassításása céljából.

Vetésfehérítő lávák ellen a Karis 0,05-0,075 l/ha és a Ninja Zeon 0,2 l/ha dózisát javasoljuk:

A gabonatáblákon, illetve a táblaszéleken virágzó gyomok is előfordulhatnak, amit a méhek rendszeresen látogatnak, ezért az ilyen helyeken célszerű méhkímélő technológia alkalmazása vagy a méhekre nem jelölésköteles Mavrik 24 EW (0,2l/ha) használata.

A csapadékos időjárás miatt levélbetegségek terjedése felgyorsul, ezért a védekezni kell!

Az őszi búza néhol már a kalászhányás kezdeti állapotában van, a kalászok megjelenésével a fusarium fertőzésre való fogékonyság folyamatosan nő, a csapadékos időjárás hosszabb ideig biztosít kedvező feltételeket a fertőzéshez, ezért célszerű a kalászolás kezdetén megkezdeni a védekezést a Stamina 0,7-1,0 l/ha vagy a Revycare 0,75-1,5 l/ha magasabb dózisával.

 

A kukoricában a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A kukorica fenológiája az egy-két valódi leveles állapottól a négy levelesig (BBCH 12-14) alakul.

Az elmúlt héten kukorica termőterület döntő része már kikelt, a kelő állományok a csapadékos idő miatt intenzíven gyomosodnak. Az idén is a fehér libatop (Chenopodium album) korai tömeges megjelenése tapasztalható. A száraz tavasz miatt a kelő állományokban kiterjedt mezei acat (Cirsium arvense) foltok láthatóak.

Extrém mértékű libatop
Extrém mértékű libatopfertőzés, Biharnagybajom

Kukoricabarkó (Tanymecus dilaticollis)kártétel egyelőre szórványos, de helyenként jelentős.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera) lárvák keléséhez szükséges hőösszeg tájegységenként eltérő mértékben elmarad a tavalyihoz képest, ezért vélhetően a lárvakelés is később fog kezdődni.

A kukoricabogár-lárvák megjelenéséhez 268°C hőösszeg szükséges, melyből jelenleg az ábrán feltüntetett mennyiségek állnak rendelkezésre (2021.május 16)

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

Az intenzív gyomosodás és a csapadékos, meleg időjárás miatt a gyomirtás elvégzése időszerű.

A kikelt állományokban a kukoricabarkó és muharbolha (Phyllotreta vittula)kártételével kell számolnunk.

Védekezési javaslat:

 

Az elmúlt héten hullott csapadék és a hőmérséklet emelkedésének hatására a gyomnövények tömegesen kelnek. A gyomirtásraDiniro Gold gyomirtó szert a kukorica 3-6 leveles állapotában, valamint a már jól ismert Mester Pack gyomirtó szert a kukorica 3-7 leveles állapotában javasoljuk a magról kelő és évelő gyomnövények ellen.

A napraforgóban a károsítóhelyzet az elmúlt héten

A napraforgó fenológiája 2-6 leveles állapot (BBCH 12-16)

A kelő állományokat a mezei nyúl folyamatosan károsítja. A barkók (Psallidium maxillosum, Tanymecus palliatus, Tanymecus dilaticollis) gyenge kártételét a kétleveles állományokban a táblaszéleken több esetben tapasztaltuk. Erősebb barkókártétel a Dél-Alföldi régióban fordult elő.

A levéltetvek betelepedését még nem tapasztaltuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

A jövő héten a prognosztizált melegedő időjárás hatására a növények fejlődése is fel fog gyorsulni, ezért jelentősebb barkókártétellel is elsősorban a kelő állományokban kell számolni. A mezei nyúl kártételének mértéke is csökkeni fog az állományok növekedésével, de egyelőre még jelentős lehet. A melegedő időjárás miatt a levéltetvek betelepedésére is számítani kell.