Növényvédelem2019. november 12.

A károsítóhelyzet őszi gabona és repce kultúrában november elején

Az október végi esők lendületet adtak az őszi vetések fejlődésének. A gabonák fejlettsége így november elején, a vetés időtől, illetve pontosabban a kelés idejétől függően (3) 5-6 levél. A jelenlegi károsító helyzetről nyújt felvilágosítást kollégánk.

A repcék fejlettsége az Alföldön a szeptember 10 körüli vetések esetében is elérte az 5-6 leveles fejlettséget, ami már reményt ad az áttelelésre. A Dunántúli régiókban sokkal kedvezőbben alakult a repce számára az őszi időjárás, ezért ott már a 8-10 leveles fejlettség a jellemző. A repce és az őszi kalászos kultúrában már október elején elkezdődött a levéltetvek betelepedése melyek szórványosan a védekezések ellenére még most is megtalálhatók az állományokban az alsó levelek fonákán, amennyiben nem alakultak ki a kolóniák a csökkenő hőmérséklet és az ezzel együtt lassuló anyagcseréjük miatt már nem okoznak jelentős kárt.

A pocok betelepedése is folyamatos a művelt tarlók csökkenésével, szerencsére a csapadékos idő nem kedvez a felszaporodásnak, ezért elsősorban a magasabban fekvő lucernásokat, őszi vetéseket részesítik előnyben, elsősorban az ilyen területekre fordítsunk figyelmet, és ha szükséges védekezzünk. A mezei pocok veszélyessége abban rejlik, hogy nem alszik téli álmot, folyamatosan akár a hótakaró alatt is táplálkozik, ezért egy alacsonyabb populáció is okozhat jelentős helyi kárt. A mezei pocok elleni védelemre használható az Arvalin LR, és a szükséghelyzeti engedély alapján elérhető Pocok Tox.

https://magyarnovenyorvos.hu/upload/files/pocok_tox.pdf

Mezei pocok járat őszi búzában
Mezei pocok járat őszi búzában

A gyomok tekintetében az eső és a csökkenő talajhőmérséklet hatására elkezdődött a klasszikus gabonagyomok (nagy széltippan, tyúkhúr, árvacsalán-fajok, veronika-fajok) kelése, ami elsősorban a fejletlen ritka állományokban okozhat problémát. A nyárutói magról kelő egyéves gyomok közül a fagyra érzékeny csattanómaszlag, kövérporcsin már az október eleji -2°C hatására elpusztult, a kevésbé érzékeny napraforgó árvakelést és fehér libatopot pedig a közelgő tartósabb fagyok elpusztítják, ezért már nem szükséges védekezni ellenük.

Nagy László
fejlesztőmérnök