facebook pixel

Növényvédelem2019. július 31.

A károsító helyzet várható alakulása, aktualitások augusztus elején

Alábbi cikkünkben az éppen aktuális időjárási körülményeket és a szántóföldi, valamint a kertészeti növénykultúrák kórokozóinak és kártevőinek terjedését és károsításának mértékét mutatjuk be. Emellett védekezési tanácsokkal is szolgálunk a gazdáknak.

 Az idei július időjárása meglehetősen szeszélyes volt. A hónap első felében átvonuló hidegfrontok markáns lehűlést okoztak. Ennek ellenére jelentős mennyiségű csapadék csak a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön hullott. A csapadékhiány miatt az ország középső, észak-nyugati és keleti részein folyamatosan nőtt az aszállyal sújtott területek nagysága. A hónap végén ismét egy markáns hidegfront hatására az ország jelentős részén heves zivatarok formájában kiadós mennyiségű csapadék esett. Jelenleg kritikusan alacsony talajnedvesség-tartalom csak a Kisalföldön és a Duna-Tisza közének déli felén, valamint Baranya megye keleti részén fordul elő.

csapadéktérkép
10 napos csapadékösszeg           forrás: www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/csapadek/

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje a július 30.-át követő 10 napos időintervallumra, a hónapnak megfelelő hőmérsékleti értékeket, valamint július 31-én illetve az augusztus 2.-át és 6.-át követő napokban növekvő csapadékhajlamot prognosztizál.

napi léptékű aszályindex
Napi léptékű aszályindex             forrás:www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Gabonatarlók

             A gabona betakarítását követő száraz időjárás kedvezett a tarlóhántás elvégzéséhez, de nem szabad megfeledkeznünk a további ápolási munkákról sem. Az elmúlt napokban lehullott csapadék a gyomok tömeges kelését indította el, ezért további okszerűen elvégezett talajműveléssel, glifozátos (Fozát 480) kezeléssel jelentős mértékben csökkenthetjük a talajok gyommagkészletét. Nem szabad megfeledkeznünk a parlagfű elleni védekezésről sem, mivel a most kelő növények rövidesen virágot hoznak, ami nemcsak az allergiásoknak okoz kellemetlenséget, hanem hatósági ellenőrzés esetén bírsággal is járhat.

Kukorica

A kukoricában a károsítók közül a kukoricabogár (Diabrotica virgifera) rajzása a végéhez közeledik, a nőstény bogarak jelentős része már a lerakta a talajba tojásait. A szárazság miatt helyenként erős a kukoricabogár-imágók csővégi kártétele, ami a jelenlegi időjárási feltételek mellett elősegíti a kórokozók, jellemzően a fuzáriumfajok fertőzését.

kukorica bogár kártétel
A kukoricabogár kártétele

A napokban a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének az első példányai megjelentek a csapdákban, ami a rajzáskezdetet jelenti.

A gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedékének a rajzása az elmúlt napokban befejeződött. A csapdában az elmúlt napokban tömegesen megjelenő lepkék vélhetően a délről bevándorló populációból származhatnak. A védekezés a második nemzedék ellen az elmúlt héten volt esedékes. Az állományokban továbbra is erős a takácsatka (Tetranychus urticae) fertőzés tapasztalható, a védekezéseket a hibrid és a csemegekukorica előállításon kívül nem éri meg elvégezni.

Napraforgó

 Az elmúlt időszak csapadékos időjárása és az állományokban kialakult magas páratartalom kedvező feltételeket teremtett a tányérbetegségek terjedésének. Az alternaria (Alternaria helianthi) és a szeptória (Septoria helianthi), a tünetei a védekezések ellenére az alsó leveleken megtalálhatók, melyek jellemzően már leszáradtak. A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) okozta tünetek jelenleg csak alacsony számban fordulnak elő az állományokban. A gombabetegségek erős fertőzése esetén megfelelően időzített diquat-dibromid hatóanyaggal (Reglone Air, Retro R) végezett deszikkálással csökkenthető a termésveszteség.

Alma

Az alma növényvédelmi feladatai közül továbbra is kiemelt a varasodás és az almamoly második nemzedéke elleni védekezés. A csapadékosra fordult időjárás hatására a gyümölcsökön egyre több varas folt található, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a védekezésre.

alma varasodás
Alma varasodás

Az almamoly második nemzedékének rajzása is a végéhez közeledik, ezért a védekezéseket a helyi viszonyok és fogási eredmények figyelembevételével a napokban kell elvégezni. Az almában is érezhető az atkák erősödő levélkártétele. A védekezés Avaunt 150 EC és a Coragen 20 SC-vel az integrált termesztési feltétek mellett végezhető.