Növényvédelem2021. szeptember 06.

A károsító helyzet várható alakulása, aktualitások - 36. hét

Az elmúlt héten tovább folytatódott a gyapottok-bagolylepke rajzása, a kukoricamoly-kártétel is nőtt a lárvák tömeges kelése miatt.  A napraforgóban romló kórtani helyzet miatt sokkan döntöttek a deszikkálás mellett. A repce vetése is elkezdődött, melyet a hét eleji záporok sem állítottak meg.

Az elmúlt hét meteorológiai elemzése

A múlt hét elején egy nyugat felől érkező hidegfront hatására az egész országban előfordultak kisebb esők, záporok. Jelentősebb mennyiségű csapadék szórványosan az északkeleti területeken hullott. Az átvonuló hidegfront mögött 3-5 °C-al visszaesett a hőmérséklet, majd a hét közepétől egy anticiklon hatására kitisztult az ég és ismét melegedni kezdett az idő.

A csapadékmennyiség alakulása (2021.08.30.-09.05) A  PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2021.08.30.-09.05)
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.08.30.-09.05) A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2021.08.30.-09.05)
A PrecMet állomások adatai alapján

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje, és Országos előrejelzése alapján:

Hétfőn többnyire gyengén felhős, napos, száraz idő várható. Néhol időnként megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 12 °C között alakul, de a szélvédett völgyekben és a homokhátságokon ennél hidegebb is lehet. A maximum-hőmérséklet 20 és 25 °C között alakul.

Kedden többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani. Csapadék nem várható. Hajnalban pára-, illetve ködfoltok előfordulhatnak. Mérsékelt marad a változó irányú szél. Hajnalban általában 5, 11, a délutáni órákban 21, 26 °C -t mérhetnek.

Szerdán többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nélkül. Hajnalban pára-, illetve ködfoltok előfordulhatnak. A délkeleti, keleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 4 és 12, délután 22 és 27 °C között alakul.

Csütörtökön többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás, csapadék nem várható. Hajnalban pára-, illetve ködfoltok kialakulhatnak. A délkeleti, keleti szél napközben főleg a Dunántúlon időnként megélénkül. A hajnali 5, 12 °C-ról délutánra 23 és 28 °C közé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken nagyrészt gyengén felhős, napos időben lesz részünk. Csapadék nem valószínű. Hajnalban pára-, illetve ködfoltok előfordulhatnak. A déli, délkeleti szél helyenként megélénkül. A minimum-hőmérséklet 6 és 13, a maximum 24 és 28 °C között várható.

Szombaton nagyrészt gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. Hajnalban pára-, illetve ködfoltok kialakulhatnak. A déli, délkeleti szél helyenként megélénkül. A minimum-hőmérséklet 7 és 14, a maximum 24 és 29 °C között várható

 forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

hőmérséklet anomália

csapadék anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

A repcében a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A repce fejlettségi állapota az elmúlt héten: mag-kelés (00-09)

A Dunántúlon már javában folyik a repce vetése, az első vetések már ki is keltek. Az Alföldön még csak most kezdődött a repce vetése.

A repcebolha (Psylloides chrysocephala)károsítja a már kelő repceállományokat, a kártétel még egyelőre a rovarölő szeres csávázás hatása miatt nem jelentős.

A kis káposztalégy (Delia radicum) folyamatosan növekvő számban van jelen a csapdákban, a harmadik nemzedék rajzása várható.

Erősen gyomosodnak a gabonatarlók az elmúlt napokban hullott csapadék hatására.

Gyomos gabonatarló
Gyomos gabonatarló

A repcében a károsítóhelyzet várható alakulása

A meteorológiai prognózis szerint száraz és enyhe szeptemberi időjárás várható, ami a nagy repcebolha kártételének kedvez, ezért a kelő állományokra fokozott figyelmet kell fordítani.

A káposztalepke (Pieris brassicae)számára is kedvez az enyhe őszi idő, mivel ekkor jellemzően már csak a repce fordul elő nagy területen a tápnövényei közül, ezért helyenként jelentős kártételével kell számolnunk.

A kis káposztalégy számára is kedvez a prognosztizált időjárás, ezét jelentősebb kártételére kell számítanunk.

Védekezési javaslat

A repcebolha, káposztalepke erős kártétele esetén célszerű beavatkozni, a védekezésre a Karis 10 CS 0,075l/ha vagy a NinJa Zeon 5 CS 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

A repce 2-4 leveles állapotában a Salsa 75 DF + Sultan 50 SC (15gr/ha+1,5l/ha) kombináció alkalmazását javasoljuk a repce magról kelő egy és kétszikű gyomnövényei ellen.

A repce gyomirtása a kalászos tarlón kezdődik, ugyan is ott lehet legköltséghatékonyabban védekezni a gabona árvakelés, az évelő egy és kétszikű gyomok ellen, a védekezésre a glifozát hatóanyagú Fozát 480 4-6 l/ha dózisát javasoljuk. A száraz őszi időjárás esetén a mechanikus gyomirtás a talajok kiszáradását okozza, ezért a magágynedvesség megőrzése miatt is célszerű a glifozát hatóanyagú gyomirtó szereket használni.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettségi állapota az elmúlt héten: viaszérés-teljesérés (BBCH 85-89).

Az érő kukoricában a csővégi rovarkártétel nyomán megjelentek a penészgombák és a fuzárium.

Penészes csővég
Penészes csővég

Az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera) nőstények tojásrakása már a vége felé közeledik, az elmúlt héten tovább csökkent az intenzitása.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) imágói tojásrakásának az intenzitása csökkent.  A lárvák kártétele a csövekben egyre jelentősebb, gyakran a gyapottok-bagolylepke hernyóval együtt is megtalálható.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) harmadik nemzedéke még mindig rajzik, a nemzedékek teljesen egybefolynak, már nem választhatóak szét, ezért folyamatos lárvakelés és kártétel tapasztalható.

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) kártétele az állományok előrehaladott érése miatt már nem vagy alig látható.

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár tojásrakása rövidesen befejeződik, az imágók száma is csökkeni fog.

A kukoricamoly lárvakártétele fokozódni fog.

A gyapottok-bagolylepke lárvakártételére továbbra is számítani kell, ezért a szeptember közepi-végi betakarítású csemegekukoricában mindenképp védekezni kell. Az áru kukoricában az érés előrehaladása miatt csökken a kártétel mértéke.

Védekezési javaslat

A gyapottok bagolylepke második-harmadik nemzedékének a lárvái ellen a csemegekukoricában a védekezésre a Coragen 20 SC 0,15 l/ha dózisát javasoljuk.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó fejlettségi állapota az elmúlt héten: citromérés-teljesérés (BBCH 85-89)

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthificiens)lassú terjedése volt megfigyelhető a nyugati országrészben, a keletiben pedig stagnál a fertőzöttség mértéke.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophominaphaseolina) okozta foltszerű növénypusztulással egyre gyakrabban találkozunk, erősebb kártétel az Alföldön fordul elő. A fertőzést a szártő kettévágásával a mikroszkleróciumok tömeges jelenléte miatt könnyen azonosíthatjuk. A keleti országrészben az állományok foltszerű kényszerérését jellemzően ez okozta.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) a Dél-Alföldön közepes, az ország más területein lassú ütemben terjedt az elmúlt hét folyamán. A fertőzött foltok jól láthatók, már barnulnak, száradnak, a szártő kettévágásával jól láthatók a fekete szkleróciumok.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi)további lassú terjedését tapasztaltuk az Észak-Alföldön, és a Nyugat-Dunántúlon.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) továbbra is szórványosan fordul elő, jelentősebb mértékű fertőzését a „jégverte”, rovarok által károsított állományokban tapasztaltuk.

A fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) terjedése és kártétele volt megfigyelhető a Dunántúl csapadékosabb területein, ott a növénypusztulások jelentős részéért felelős.

A napraforgó növényeken, tányéron a Rhizopus spp. penészgomba már megjelent, melynek a terjedése a rovarkártételhez köthető.

Erősödő gombakártétel miatt kényszerérő állományok
Erősödő gombakártétel miatt kényszerérő állományok

Az időjárás már nem kedvezett az atkák felszaporodásának, ezért jelentősen csökkent a kétfoltos takácsatka (Tetranychus urticae) egyedszáma.

Az Alföldön a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyója a tányérokat károsította, a sebeken kórokozók pl.: Rhizopus spp. telepedtek meg.

A mezei poloskák (Lygus spp.) szórványosan jelen vannak az állományokban, a fertőzés mértéke igen szélsőséges, de egyelőre jellemzően gyenge-közepes.

A kabócák is megjelentek az állományokban és a tojásrakásuk nyomán a tányéron és a száron több esetben buborékok láthatók, mely gyakran gombás fertőzéssel is társul.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthificiens)további lassú terjedésére kell számítanunk a felső leveleken és a tányér fészekpikkelyein a Dunántúlon, illetve az Alföld déli részén.

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) okozta növénypusztulás, illetve a foltok mérete nőni fog.

Azokon a területeken, ahol a hét végén jelentősebb mennyiségű csapadék hullott a fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) lassú terjedésével kell számolnunk.

Az egész országban a napraforgórozsda (Puccinia helianthi)további lassú terjedésével kell számolnunk.

A szürkepenész (Botrytis cinerea) tányérfertőzésével a „jégverte” és rovarkárosított állományokon kívül a csapadékosabb területeken is számítanunk kell. A kártétel mértéke a fertőző anyag alacsony szintje miatt vélhetően nem lesz jelentős mértékű.

A fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) további lassú terjedésére lehet számítani a Dunántúlon.

A Rhizopus spp. terjedése vélhetően gyapottok-bagolylepke hernyó által károsított táblákon lesz erőteljesebb.

A hűvös, csapadékos időjárás és a növények fenológiai állapota már nem kedvez az atkák felszaporodásának, ezért a populációk mérete stagnálni fog.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) hernyókártétele továbbra is jelentős lesz, ezért a rágásokon keresztül a kórokozók további fertőzésére kell számítanunk.

A kaszatok telítődése alatt a mezei poloskák (Lygus spp.) kártétele is jelentősebb lesz, ezért a betelepedésükkel, kártételükkel számolnunk kell. A védekezést célzottan abban az estben kell elvégezni, amennyiben a poloskák száma növényenként eléri, illetve meghaladja a 4 db-ot.

A kabócák tojásrakásának az intenzitása fokozódik, ezzel együtt a jellegzetes „kárkép” is egyre gyakoribb lesz.

Az állományok fenológiai állapota és a folyamatosan romló kórtani helyzet miattaz állományszárítás elvégzése a betakarítási veszteségek csökkentése érdekében elengedhetetlen!

Védekezési javaslat

A romló kórtani helyzet miatt a táblák érettségi állapota heterogén, ami a betakarítás optimális időzítését lehetetlenné teszi, illetve a betakarítási veszteségeket növeli, ezért célszerű az állományszárításra a gyors hatású dikvát-dibromidhatóanyagú készítményeket választani.

 

A kaszatok 25-30%-os nedvességtartalmánál, a dikvát-dibromid hatóanyagú Reglone Air-t (1,5-2,0 l/ha), a Solaris-t (1,5-2,5 l/ha) vagy a Dessicash 20 SL-t (1,5-2,0 l/ha) javasoljuk. A Reglone Air a 6300/355-2/2021 ikt. számú, a Solaris a 6300/681-3/2021 ikt. számú és a Dessicash 20 SL 6300/681-2/2021 ikt. számú szükséghelyzeti határozatban foglaltak szerint használható fel.

 

Az évelő gyomokkal fertőzött napraforgótáblák állománykezelésre gyomirtás és érésgyorsítás céljából a glifozát hatóanyagú herbicidek (pl.: Fozát 480 4-5 l/ha) használatát javasoljuk.