-->

Növényvédelem 2022. augusztus 22.

A károsító helyzet várható alakulása, aktualitások - 33.hét

Az elmúlt hét száraz meleg idővel indult, majd a hét második felében megérkezett a szokásos „évszakváltó” hidegfront mely több-kevesebb esőt hozott. A szántóföldi kultúrák kényszerérése miatt a károsítók már jelentős kárt nem okoznak. Szakértőink jelentkeznek a megoldásokkal!

Az elmúlt hét időjárása

Az elmúlt hét száraz meleg idővel indult, majd a hét második felében megérkezett a szokásos „évszakváltó” hidegfront mely több-kevesebb esőt hozott. Jelentős mennyiségű csapadék csak az ország középső és délnyugati részén hullott, az Alföldön továbbra is száraz maradt a területek jelentős része.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.08.14.-08.20.), a PrecMet állomások adatai alapján

A csapadékmennyiség alakulása (2022.08.14.-08.20.), a PrecMet állomások adatai alapján

A középhőmérséklet alakulása (2022.08.14.-08.20.), a PrecMet állomások adatai alapján

A középhőmérséklet alakulása (2022.08.14.-08.20.), a PrecMet állomások adatai alapján

Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszlyszint

forrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható. Nagyobb szakadozások, elvékonyodások a keleti, északkeleti országrészben lehetnek. A Dunától nyugatra leginkább eső, zápor, míg attól keletre már zivatar is kialakulhat. Helyenként felhőszakadás előfordulhat. Az északi, északnyugati szelet a Dunántúl nyugati részén időnként erős lökések kísérik, másutt mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok környezetében erős, keleten viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 18 és 25 °C , a Dunától keletre 23 és 31 °C között alakul. Késő estére 16, 21 °C-ra hűl le a levegő.

Kedden az ország keleti felén csökken a felhőzet, több-kevesebb (szűrt) napsütés várható, a Dunántúlon közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de rövidebb napos időszakok előfordulhatnak. Az ország nagy részén száraz idő lesz, a Dunántúlon is csökken a csapadékhajlam. Záporra, zivatarra délután leginkább az északkeleti, keleti megyékben van esély. Az északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül, néhol meg is erősödik, másutt gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 20 és 26 °C, a Dunától keletre 27 és 31 °C között alakul.

Szerdán a fátyolfelhőzet és a sokfelé erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Több helyen valószínű zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szelet a Nyugat-Dunántúlon élénk, zivatarban erős vagy viharos lökések is kísérhetik. Hajnalban 12, 18 °C a délutáni órákban általában 23, 31 °C-ot olvashatnak le a hőmérőkről, északkeleten lesz a melegebb idő.

Csütörtökön a gomoly- és fátyolfelhők mellett hosszabb-rövidebb napsütés is várható. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Néhol megélénkül az északi szél, zivatarban erős vagy viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 13, 19 °C valószínű. A csúcshőmérséklet általában 25 és 33 °C között alakul.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában több órára kisüthet a nap. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északi szél, zivatarban erős vagy viharos széllökések is lehetnek. Hajnalban 13, 21 °C valószínű. Délután 28, 34 °C-ot mérhetnek.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett az ország nagy részén sok napsütés valószínű. Zápor, zivatar előfordulhat helyenként. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A hajnali 12, 20 °C-ról általában 28 és 34 °C közé melegszik fel a levegő.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

Heti csapadék anomália

Heti hőmérséklet anomália

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/europai_elorejelzes/index.php?ful=2

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok:

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele már nem érzékelhető, de a gabona betakarítást követő tarlóápolás hatására a pockok a lucernásokba és a kukoricatáblákra áttelepülnek és helyenként károkat okozhatnak.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó a zöldérés–túlérés BBCH (83-92) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) fertőzöttség lassult, megállt.

A fehérpenész  (Sclerotinia sclerotiorum)  szártőbetegség formája és az aszkospórás eredetű szárközép- és tányérfertőzések a csapadékosabb területeken észlelési szinten kisebb foltokban lassan terjedt, illetve a fertőzések tünetei kifejezettebbé válnak. Az aszályos, száraz területeken megállt a fertőzés terjedése.

Az állományokban egyre több helyen nagyobb foltokban tapasztalható a növények száradása, mely a hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) tünete. A szártagokban megjelentek a mikroszkleróciumok, mely a kórokozó beazonosíthatóságát megkönnyíti.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) lassú terjedése volt megfigyelhető a Dunántúlon, az Alföldön az aszályos időjárás miatt alig terjedt.

A fekete- vagy fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) fertőzöttség szintén csak a csapadékosabb területeken tudott terjedni.

A Rhizopus spp. fertőzés megjelent az állományok 1-5%-ban, a terjedése a száraz időjárás miatt megállt.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) lassú terjedése már csak csapadékosabb dunántúli területeken várható.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formájának a terjedése már csak a csapadékosabb Dunántúlon valószínű.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) hervadásos, száradásos tünete egyre gyakoribb lesz, sokan tévesen ezeket a tüneteket a szárazság számlájára írják.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) és a fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldii) lassú terjedése elsősorban a dunántúli csapadékosabb területeken várható.

A mezei poloskák (Miridae)  egyedszáma tájegységenként változó, jelentős mértékű kártétellel már nem kell számolni.

A prognosztizált csapadékos időjárás miatt a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvák kártétele a napraforgó tányérokon a gombás fertőzések terjedését felgyorsíthatja.

A napraforgó állományok érettségi állapota heterogén (a Macrophomina spp., Sclerotinia spp. fertőzöttség miatt), ezért a diquat-dibromid hatóanyagú szerek közül a Solaris, Reglone Air, Dessicash 20 SL használatát javasoljuk a 6300/278-2/2022, 6300/335-4/2022, 6300/571-2/2022 számú szükséghelyzeti engedély határozatban foglaltak szerint.

A Rhizopus spp. fertőzés lassú terjedése várható a csapadékosra forduló időjárás miatt, de már jelentős mértékű fertőzésre nem kell számítani.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten viasz-teljesérés állapot (BBCH 85-89) körül alakult.

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) nőstények tojásrakása befejeződött.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása a Dunántúlon már túl van a csúcson, de még javában folyik, a Tiszántúlon a második nemzedékének a rajzása a végéhez közeledik, elkezdődött a tömeges tojásrakás.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedékének a rajzása az Alföldön elhúzódik, de a végéhez közelít, a Dunántúlon még folyik. A gyapottok-bagolylepke lárvakelése, a nemzedékek összemosódása és a déli területekről bevándorló, besodródó populációk miatt kiszámíthatatlan.

A kukoricamoly rajzása NádudvarA kukoricamoly rajzása Nádudvar
A kukoricamoly rajzása Csárdaszálláson

A kukoricamoly rajzása Csárdaszálláson

A gyapottok-bagolylepke rajzása Nádudvaron

A gyapottok-bagolylepke rajzása Nádudvaron

A gyapottok-bagolylepke rajzása Csárdaszálláson

A gyapottok-bagolylepke rajzása Csárdaszálláson

A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) nőstények tojásrakása befejeződött, de  nőstényeket tömegesen fognak az illatcsapdák.

A Dunántúlon a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedékének a rajzása érte el a csúcsát, de még erőteljes. A Tiszántúlon, az Alföldön a kukoricamoly második nemzedékének a rajzása jelentősen csökkeni fog, a végéhez közeledik, de vélhetően elhúzódó lesz. A tojásrakás céljából a molyok az öntözött, még zöld állományokat fogják felkeresni, ezért ott jelentős csőkártétel várható.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvakelése folyamatos lesz, ezért védekezni kell ellene.

Védekezési javaslat

A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre a Coragen 20 SC-t 0,125-0,15l/ha dózisban javasoljuk