Növényvédelem2022. július 25.

A károsító helyzet várható alakulása, aktualitások - 29. hét

Az elmúlt héten visszatért a kánikula, a hét második felében az Alföldön és az ország középső részén a napi maximum hőmérséklet meghaladta a 38 °C-ot, az elmúlt ötven év legsúlyosabb aszálya alakult ki. A kártevők közül az atkák felszaporodása volt megfigyelhető.

Az elmúlt hét időjárása

A múlt héten folytatódott a száraz, aszályos időjárás. A hét elején még északkeleten szórványosan kialakultak zivatarok, de jelentős mennyiségű csapadék sehol sem hullott. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege Kecskemét és Debrecen térégében, a Hortobágyon, a Hegyalján és a Csanádi síkon még az 5-10 mm-t sem éri el. Az ország nagy részén a talajok felső egy méteres rétege kritikusan száraz, az Alföldön a növények számára hasznosítható nedvességnek kevesebb, mint 30%-át tartalmazza. A telítettséghez képest 100-160 mm nedvesség hiányzik a felső egy méteres talajrétegből. A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyre nő, a keleti országrész mellett már a Dunántúl keleti, és északi tájain is egyre nagyobb mértékű az aszály.

A csapadékmennyiség alakulása (2022.07.17.-07.24.), a PrecMet állomások adatai alapján
A csapadékmennyiség alakulása (2022.07.17.-07.24.) 
A PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.07.17.-07.24.), a PrecMet állomások adatai alapján
A középhőmérséklet alakulása (2022.07.17.-07.24.)
A PrecMet állomások adatai alapján

Aszályindex

forrás: https://www.met.hu/idojaras/agrometeorologia/aszalyinfo/

Meteorológiai prognózis az elkövetkező hétre

Az Országos Meteorológia Szolgálat 10 napos ECMWF valószínűségi modellje és országos előrejelzése alapján:

Hétfőn derült, napos, száraz idő várható. Az északi, majd a délkeleti szél többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. A hőmérséklet hajnalban általában 11 és 20, a délutáni órákban 30 és 37°C között alakul.

Kedden hidegfront egyre szakadozottabb, gomolyos felhőzete vonul át térségünk felett. Előtte hazánk délkeleti felén még többórás, másutt néhány órás napsütés is várható. Az ország északnyugati felén több helyen, máshol elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet délután általában 30, 39, nyugaton, északnyugaton 26, 29 °C között valószínű. Szerdán sok napsütés várható, helyenként fátyolfelhőkkel, nappali gomolyfelhő-képződéssel. Általában száraz idő lesz, de néhol előfordulhat zápor, zivatar. Az északi szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 13, 21, délután 30 és 36 °C között alakul.

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, helyenként fátyolfelhőkkel, többfelé nappali gomolyfelhő-képződéssel. Általában száraz idő várható, de elvétve előfordulhat zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol időnként megerősödik. A hőmérséklet hajnalban 13, 21, délután 29 és 35 °C között alakul.

Csütörtökön sok napsütésre számíthatunk, fátyolfelhőkkel, nappali gomolyfelhő-képződéssel. Általában száraz idő lesz, legfeljebb egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. Több helyütt megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban 12, 21, délután 30 és 37 °C között valószínű.

Pénteken általában több órára kisüt a nap, de főleg a nap második felében északnyugat felől egyre több felhő érkezhet és szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. A hőmérséklet hajnalban 13 és 22, a délutáni órákban általában 30 és 36 °C között valószínű, de északnyugaton ennél hűvösebb is lehet.

Szombaton felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Több helyen előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. A hőmérséklet hajnalban 13 és 22, a délutáni órákban 26 és 34 °C között valószínű.

forrás: https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/

              https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/valoszinusegi/

 A várható európai hőmérsékleti és csapadékanomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket. Az előrejelzett hőmérséklet és csapadékanomália-térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, valamint szárazabb területek. A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól.

csapadékanomáliahőmérsékletanomália

A károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

Polifágok

A mezei pocok (Microtus arvalis) kártétele már nem érzéklehető, de a gabonabetakarítást követő tarlóápolás hatására a pockok a lucernásokba és a kukoricatáblákra is áttelepülnek és helyenként károkat okozhatnak.

A napraforgóban a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A napraforgó a virágzás vége–zöldérés BBCH (67-81) fejlettségi állapotban volt az elmúlt héten.

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) továbbra is észlelési szinten van jelen az állományokban.

A fehérpenész(Sclerotinia sclerotiorum)szártőbetegség formája és az aszkospórás eredetű szárközép- és tányérfertőzések a, csapadékosabb területeken észlelési szinten, kisebb foltokban jelent meg.

Szórványosan előforduló fehérpenészes szártőkorhadás, Nádudvar
Szórványosan előforduló fehérpenészes szártőkorhadás, Nádudvar

Az állományokban egyre több helyen tapasztalható hervadás, mely nemcsak a száraz időjárásnak köszönhető, hanem vélhetően a hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) kezdeti tünete is.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) észlelési szinten már megjelent.

A fekete- vagy fómás szárfoltosság (Phoma macdonaldii) észlelési szinten megjelent.

A Jászságban észlelési szinten található a napraforgó verticilliumos hervadása (Verticillium dahlie, V. albo-atrum).

A mezei poloskák (Miridae)is észlelhetők, helyenként tömegesen vannak jelen az állományokban.

A napraforgóban a károsítóhelyzet várható alakulása

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi, A. helianthinficiens) lassú terjedése várható a csapadékosabb területeken.

A fehérpenész (Sclerotinia sclerotiorum) szártőbetegség formájának jellemzően lassú, de a csapadékosabb körzetekben közepes ütemű terjedése várható. Az aszályos időjárás lassítja a fehérpenész terjedését.

A hamuszínű szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) hervadásos tüneteivel egyre gyakrabban fogunk találkozni, mivel ez a kórokozó melegigényes, terjedéséhez az elmúlt időszak időjárása kedvezett.

A napraforgórozsda (Puccinia helianthi) és a fekete szárfoltosság (Phoma macdonaldii) lassú terjedése várható.

A mezei poloskák (Miridae)további betelepedése várható, tájegységenként ez jelentős mértékű is lehet.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvák megjelenése, kártétele várható a napraforgó tányérokon, mely a gombás fertőzések terjedését felgyorsíthatja.

Védekezési javaslat

 

A mezei poloskák ellen a Vantex CS 80 ml/ha dózisát javasoljuk, méhkímélő technológiával.

A kukoricában a károsítóhelyzet alakulása az elmúlt héten

A kukorica fejlettsége az elmúlt héten a virágzás vége-korai tejesérés állapot (BBCH 67-73) körül alakult. Az erősen aszályos, száraz területeken a nem öntözött állományok hervadtak, illetve a növények elszáradtak.

Öntözött vs öntözetlen kukorica
Öntözött vs öntözetlen kukorica

A kukoricabogár (Diabrotica virgifera virgifera) rajzása befejeződött, az állományokban tömegesen jelen vannak a hím és a nőstény egyedek, elkezdődött a tojásrakás. A kukoricabogár az öntözött táblákat részesíti előnyben a tojásrakáshoz, ezért erre az elkövetkező évben figyelni kell.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) első nemzedékének a rajzása a Dunántúlon is lezajlott, a lárvakártétel láthatóvá vált. A Tiszántúlon a második nemzedék első imágói már megjelentek az állományokban.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedékének a rajzása az Alföldön befejeződött a Dunántúlon még tart, de ott is a végéhez közeledik.

 A kukoricában a károsítóhelyzet várható alakulása

A kukoricabogár-nőstények(Diabrotica virgifera virgifera) tojásrakása fokozódni fog. E célból elsősorban az öntözött táblákat keresik fel és nem csak a kukoricát, erre az elkövetkező évben figyelni kell.

A Dunántúlon a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) tömeges lárvakelésére kell számítani. A Tiszántúlon és az Alföldön a kukoricamoly második nemzedékének a rajzása fokozódni fog.

A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) második nemzedékének a rajzása a Dunántúlon is véget fog érni. Az Alföldön elkezdődik a lárvák kelése. A gyapottok-bagolylepke vándorlepke, ezért déli áramlással kisebb-nagyobb populációk eljuthatnak hazánk déli részére, ezért folyamatos lehet a tojásrakás.

Védekezési javaslat

A kukoricabogár és a levéltetvek ellen a Ninja Zeon-t 0,25-0,3 l/ha dózisban méh kímélő technológiával kijuttatva vagy a méhekre nem jelölés köteles acetampirid hatóanyagú Rafting 0,15 kg/ha dózisát javasoljuk.

A gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre a Coragen 20 SC-t 0,15l/ha dózisban javasoljuk.

Aktualitás

A repcetarlón a kelő szikleveles növényeken nagyszámú földibolha-populáció található, ezért az árvakelések irtása a repce vetése előtt kiemelt jelentőségű.

Szójakultúrában megjelent a bogácslepke (Vanessa cardui), melynek a tojásrakása folyamatos, a hamarosan megjelenő lárvák helyenként jelentős károkat okozhatnak!

Az igen száraz időjárás miatt a közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) tömegesen jelent meg a szójában, napraforgóban, cukorrépában a fertőzött területeken célszerű a védekezést elkezdeni.

Közönséges takácsatkalárva, szójalevélen
Közönséges takácsatkalárva, szójalevélen

Védekezési javaslat

 

A bogáncslepke hernyók elleni védekezésre a Coragen 20 SC javasoljuk a 6300/870-2/2022 ikt.sz szükséghelyzeti engedélyben foglaltak alapján.

A közönséges takácsatka elleni védekezésre a Flumite 200-at ajánljuk a vetőmag szójában (0,25-0,3l/ha) és a hibrid kukoricában (0,3-0,4l/ha), a 6300/1571-3/2022 sz szükséghelyzeti engedélyben foglaltak szerint.