A repce talajművelése a betakarítással kezdődik. A tömörödött talaj, valamint a nagytömegű, illetve csomós, egyenetlenül elkevert szalmamaradványok megakadályozhatják a gyökér fejlődését és gyengébb gyökérrendszer kialakulásához vezetnek. Ezért már az elővetemény betakarításakor ügyeljünk a szalma egyenletes elterítésére, használjunk a betakarítógépen törek- és pelyvaterítőt.

Az elővetemény betakarítása után azonnal tarlóhántást és zárást szükséges végezni 5-8 cm mélyen. A gyökérzet kiforgatásával, a kapillárisok lezárásával megakadályozhatjuk a nedvességvesztést, a gyommagvakat csírázási pozícióba helyezzük, valamint a szármaradványok aprításával és bekeverésével a bontást is elősegítjük. A bontás erélyét pedig biológiai szárbontó készítményekkel javíthatjuk.

A terület várható gyomosodását követően kerüljük a mechanikai beavatkozásokat, a talaj nedvességének megőrzése érdekében végezzünk kémiai tarlóápolást glifozát hatóanyag-tartalmú gyomirtó szerrel. Ezzel hatékonyan tudunk védekezni a magról kelő egy-, és kétszikűek és az évelő kétszikű gyomok ellen.

Az alaptrágyázást a talajművelés megkezdése előtt végezzük el, kielégítve ezzel a repce őszi nitrogén- (25-50 kg/ha), foszfor- és káliumigényét. A repce termesztésénél a tápanyag-utánpótlás jelentős költségtényező, ezért azt tanácsoljuk, hogy talajvizsgálatra alapozott kijuttatást végezzen el.

A talajelőkészítés a repce esetén fontosabb, mint a vetésidő (természetesen a szakmailag elfogadható időszakon belül). A nyári időszakban lehullott csapadék alapvetően meghatározza a talajelőkészítés módját, kiemelve azt a tényt, hogy általában ez az év legszárazabb és legmelegebb időszaka.

A repcének mélyre hatoló gyökérzete van (szemben a kalászosok bojtos gyökerével), amelyet vezetni kell a talajban, és ezért mélyművelést igényel. A művelés mélységének minimum 30 cm-nek kell lennie. A tömörödött talajréteg meggátolja a karógyökér hosszanti növekedését, ezért a leghatékonyabb a lazított sávba történő vetés. A kellően lazult talajállapot és az optimális növényszám (20-40 db/m2) esetén a repce gyökérzete 50-90 cm mélységig is növekedhet. A gyökérzet akadálytalan növekedése szükséges a biztonságos átteleléshez, ahhoz, hogy a mélyebb talajrétegekből is tudjon vizet felvenni a növény.

Az alapművelés jellege lehet hagyományos forgatásos (eke – nyirkos talajállapot), valamint energia-, és költségtakarékos (nehézkultivátor, középmély lazító, sávművelő – szárazabb talajállapot).

A magágynyitást magágyelőkészítő kombinátorral a vetés előtt néhány nappal érdemes elvégezni. A magágy legyen 4-6 cm mély, felülete annyira zárt, hogy alatta a talaj ne száradjon, de ha esővizet kap, a csapadékvizet befogadja.

A repce termésképző elemeinek kialakulásában a növények fejlődésének őszi időszaka a döntően meghatározó. A termésképződés szempontjából optimális fejlettség ősszel: a legalább 8-10 leveles tőlevélrózsás állapot, az alacsony, maximum 2 cm-re kiemelkedő csúcsrügy, a minimum 1 cm átmérőjű gyökérnyak és a 30 cm-nél mélyebb gyökérzet.

A vetés ideje és a vetett állomány sűrűsége meghatározza az áttelelés biztonságát és a növényállomány produktivitását. Optimális vetésidő: augusztus 25 - szeptember 5., de -szükséges esetben - kitolható szeptember 10-ig.

A repce a virágzati oldalágakon hozza becőtermésének 60-70 %-át, ezért a cél a növény elágazódásának elősegítése. Az optimális állománysűrűség kiválasztásával az elágazások számát szabályozni tudja.

A repce nyári vetésű növény, így a leggondosabb talajművelési eljárás esetén is előfordulhat, hogy a talaj felső 5-6 cm-es rétege kiszárad. Erre nyújthatnak megoldást a 76 cm-es sortávra történő vetéstechnológia és az azzal járó gépészeti megoldások nyújtotta lehetőségek. A repcét alapvetően 3 cm-es mélységre vetjük. A vetőgépre felszerelt magágyelőkészítő és sávtisztító egység segítségével a felesleges 2-3 cm-es száraz talajrészt eltávolítjuk, áttolva a sorközbe. Ez a technológia elősegíti a biztonságos kelést, mivel a mag számára a kellően nyirkos állapotokat megőrzi.

Szűrje le találatait

Válassza ki a megfelelő paramétert

Repce » Talajművelés, alaptrágyázás, vetés

Gépek, eszközök Alkatrész, szerviz Vetőmag, palánta, oltvány Műtrágya

Komplex műtrágyánk a növény számára nélkülözhetetlen makroelemeket, nitrogént, foszfort, káliumot, v

További info, ajánlatkérés »

A Yara Bela™ nitrogéntartalmú műtrágyák hatékonyan hasznosítható nitrogénforrást jelentenek, valamin

További info, ajánlatkérés »

A MAP (momoammónium-foszfát) 12% nitrogén és 52% foszfortartalmával az egyik legegyszerűbb foszforfo

További info, ajánlatkérés »

A DAP (diammónium-foszfát) 18%-os nitrogén- és 46%-os foszfortartalmával az egyik legegyszerűbb fosz

További info, ajánlatkérés »

A kálisó a legkoncentráltabb (akár 60%-os) káliumtartalmú, kálium-klorid alapú műtrágya, melyet legi

További info, ajánlatkérés »

Korszerű technológiával előállított műtrágya a növényi kultúrák többségének kiegyensúlyozott táplálá

További info, ajánlatkérés »

Sajátos formulája és kiegyensúlyozott tápanyagaránya folytán nagyszámú kultúrában alkalmazható. Univ

További info, ajánlatkérés »

Ez a káliumtúlsúlyos műtrágya kiválóan alkalmas gabonafélék vagy őszi káposztarepce alá őszi alaptrá

További info, ajánlatkérés »

Magas hatóanyag tartalmú, vízben jól oldódó formula, amelyben egyenlő a kálium és a foszfor aránya a

További info, ajánlatkérés »