Az első tavaszi fejtrágyázást a vegetáció megindulása után 5-7 nappal végezzük. A tavaszi nitrogén megosztása 60-40% legyen. Amennyiben az áttelelés gyenge ezt érdemes lehet módosítani 70-30%-ra, a második részlet kárára. A túlzott nitrogénadag elősegítheti a megdőlést és az érés elhúzódását, ami betakarítási veszteséget okoz.  A repce kénigénye elérheti a 60-90 kg/ha mennyiséget is, ezt a hiányt pótolhatjuk magas kéntartalmú N műtrágyával.

Ebben a stádiumban jelentkezik az ormányosbogarak (repceszár-ormányos - Ceutorhynchus quadridens, nagy repceormányos - Ceutorhyncus napi) kártétele is. Amint a talajhőmérséklet meghaladja a +8 °C-ot, számíthatunk ezeknek a betelepülésére. Ellenük hideg időben is hatékony, jó tartamhatású készítménnyel érdemes védekezni. Mindkét kártevő nagy gondot okozhat. A repceszár-ormányos 10-14 napos érési táplálkozást folytat, mielőtt a petéit a szárba lerakja. A nagy repceormányos viszont már pár napos táplálkozás után petézik. Így gyakran lehet találkozni már március elején kártétellel. A fő kártevő a lárva, mely március-májusban károsít. A lankadó, fejlődésben visszamaradt növények szárát felvágva megtalálhatók a lárvák és az összerágott bélszövet. A károsítás a növény felső részétől halad a gyökér felé. Az imágó a levél bőrszövetét átrágva az alatta lévő réteget fogyasztja. Károsítása során gyengül a növény, termés- és ezermagtömeg-csökkenés következik be. Ha 1-2 imágó van egy hajtáscsúcson vagy a sárgatálban kétnaponta 5-6 db imágót találunk, akkor védekezni kell ellene. Az enyhe, száraz tél és a száraz, meleg tavasz elősegíti a felszaporodását. A sárga tálat vagy a sárga ragacslapot február végén, március elején ki kell helyezni a repcetáblákra. A nagy repcebolha tavaszi kártételére is számíthatunk, ilyenkor a növény lassabban fejlődik, kényszeréretté válhat.

Kora tavasszal végezhetünk tavaszi regulátorozást is, amellyel a növényeket arra késztetjük, hogy a talajból felvett vizet és tápanyagokat ne a hosszanti növekedésre, hanem az elágazások növelésére és a gyökérzet további fejlesztésére fordítsák. A tavaszi regulátort 15 cm-es hajtáshosszig javasoljuk kijuttatni.

Szűrje le találatait

Válassza ki a megfelelő paramétert

A mészammon-salétrom műtrágya ammónium-nitrát és mészkőpor vagy dolomit keveréke. A kálcium-karbonát

További info, ajánlatkérés »

A karbamid lassan ható nitrogénműtrágya, melynek használatával redukálható a nitrogénveszteség. Tala

További info, ajánlatkérés »

Az Amosulfan nitrogén műtrágya 20% nitrogént és 24% ként tartalmaz. Kiválóan alkalmas az őszi búza é

További info, ajánlatkérés »

Lúgos talajokra javasoljuk, ahol a magas mésztartalom gátolja a foszfor gyors és elegendő felvételét

További info, ajánlatkérés »

A Protector 240 EC kétféle hatóanyagot tartalmaz, tebukonazolt és protiokonazolt. A tebukonazol Magy

További info, ajánlatkérés »

A belga tulajdonban lévő Joskin több, mint 50 darab különböző tartálykocsi modellt és mintegy 700 da

További info, ajánlatkérés »

Lehetővé teszi az automata kormányzást vegyes géppark esetén is. Igazi márkafüggetlen megoldás azokn

További info, ajánlatkérés »

Lehetővé teszi az automata kormányzást vegyes géppark esetén is. Igazi márkafüggetlen megoldás azokn

További info, ajánlatkérés »

A mezőgazdasági termelés egyre nehezebb feltételek között zajlik. Minden megművelt hektárból a lehet

További info, ajánlatkérés »