Az őszi káposztarepcét 9-11%-os szemnedvességnél kell betakarítani. A repce eltérő érése miatt a táblarészek között 5-6% nedvességkülönbség is kialakulhat, ezért a tábla több pontján ellenőrizzük a repce nedvességét a betakarítás előtt. Az állományszárítás során a becők és magok mellett a szár nedvességtartalmának a homogenizálását is el kell érnünk.

A kombájn cséplő és leválasztó szerkezetét a lehető legkevesebb repceszalmával terheljük, ezért a repcét a becők alatt a lehető legmagasabban kell elvágni. Megdőlt állományban ez nem lehetséges. Ilyenkor a cséplési teljesítmény csökkenésével kell számolnunk. (Szárrövidítő alkalmazásával a megdőlés csökkenthető.) A beérett száraz repce esetében a legtöbb becő már a behordó csigával és a ferde felhordóval történő érintkezés során széttörik. Ezért a kíméletes cséplés szükséges és elegendő. Az alacsony veszteségű betakarításokhoz a hagyományos kombájn-vágószerkezetet oldalkaszával és asztaltoldalékkal kell ellátni. A cséplődob-kosár hézagot nem kell szűkre állítani és csökkentett dobfordulat mellett is elvégezhető a cséplés. A szűk dobkosár-hézag, valamint a nagy dobfordulat azt eredményezheti, hogy a cséplés során összetömörödik a szár és a magokat belepréseljük a szár belsejébe. Így egy tömör paplant kapunk, amelyből a szalmarázó nem tudja a magot leválasztani. A rosták és a szelelő ventillátor beállítására is nagy gondot kell fordítani. A gabonaaratásnál használatos beállítás nem megfelelő. A túl erős szél a magokat is kifújja, a veszteséget növeli. A törekrosta beállítását se feledjük. A kombájn beállítása után a rendszeres ellenőrzés a garancia a veszteségek csökkentésére.

A 9%-nál nedvesebb repcemag csak nagyon rövid ideig tárolható. Mikrobiális tevékenység indul be a repcemag-halmazban, ami CO2 és hő termelésével jár. A repcehalmaz rosszul szellőzik. Egyetlen éjszaka elég a bedohosodáshoz. Kombájntisztán nem szabad halmokban tárolni. A kombájntiszta termés sok becő-, szár-, és levélrészt tartalmaz, ezért előtisztítani (szelelés) szükséges. Szárítására maximum 50°C-on kerüljön sor, ha a mag nedvességtartalma 8%-nál magasabb. A tartós tárolás vagy az értékesítés előtt utótisztítást szükséges végezni. Az optimális betakarítási nedvességtartalom 8-9% között van.

Szűrje le találatait

Válassza ki a megfelelő paramétert

A JCB csúszókormányzású rakodók gépportfóliója összesen 17 gépet ölel fel, teljes körű radiális és v

További info, ajánlatkérés »

A JCB Compact rakodók kompromisszummentes választási lehetőséget nyújtanak mindazok számára, akiknek

További info, ajánlatkérés »

A JCB 1977 óta gyárt mezőgazdasági rakodógépeket, az ez idő alatt felhalmozott tapasztalat, tudás és

További info, ajánlatkérés »

Ha szorít az idő és nagy mennyiségben kell anyagokat mozgatni, továbbá nem szeretnénk, hogy gépünk c

További info, ajánlatkérés »

A JCB Teletruk ötvözi egymásban a targoncák és a teleszkópos rakodók valamennyi pozitív tulajdonságá

További info, ajánlatkérés »

A Joskin immáron több, mint 50 éves gyártási tapasztalattal rendelkező, belga családi tulajdonban lé

További info, ajánlatkérés »

Lehetővé teszi az automata kormányzást vegyes géppark esetén is. Igazi márkafüggetlen megoldás azokn

További info, ajánlatkérés »

Lehetővé teszi az automata kormányzást vegyes géppark esetén is. Igazi márkafüggetlen megoldás azokn

További info, ajánlatkérés »

A színes GreenStar 3 2630 monitor valamennyi intelligens mezőgazdasági megoldásnak a teljes felügyel

További info, ajánlatkérés »