Nagyító alatt a tavaszi növényápolás

Komplex videósorozatunk harmadik részében azt derítjük ki, hogy hogyan végezzük el a növényápolási feladatokat ahhoz, hogy a kialakult homogén növényállományunk fenn is maradjon. A cél, hogy a növény igényeit az adottságainkhoz mérten lehető legjobban kiszolgáljuk, és így a megcélzott terméshozamot érhessük el.

Innovációs Központunk szakemberei közül ismét köszönthetjük Sojnóczki István technológia fejlesztési igazgatót a képernyőn, aki egy olyan eszközről beszél, mely segítségével okosan lehet kijuttatni a nitrogén műtrágyát , valamint bemutatja a nézőknek a permetezés technológia legújabb lehetőségeit, ahol kitér a drónos megoldásokra is. Nagy László fejlesztőmérnök a növényvédelem legfontosabb és időszerű kérdéseivel foglalkozik, Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató pedig a pgr.hu PrecMet, valamint Növényvédelem alkalmazásaival ismerteti meg a nagyérdeműt.

A gépek oldaláról pedig Szűcs Sándor és Kolozsvári István marketingmenedzserek mutatják be az Orthman 8315 12 soros sorközművelőt, valamint a John Deere M952 intelligens permetezőgépet.

A sorozat részei rendre arról szólnak, hogy az aktuális, előttünk álló tavaszi munkálatokhoz milyen ajánlatai és termékei vannak a KITE Zrt.-nek.

Keressék a videókat a KITE YouTube, facebook és instagram csatornáján, illetve a kite.hu-n!

TAVASZI AJÁNLATAINK

Alkatrész

Alkatrész

Növényvédelem

Növényvédelem

PrecZone alkalmazások a precíziós növényvédelem szolgálatában.

PrecSat és PrecSat Pro:

A PrecSat és PrecSat Pro olyan speciális űrfelvétel-böngészők, ahol a felhasználók megtekinthetik a NASA Landsat műholdcsalád és az ESA Sentinel-2 műholdjai által készített felvételeket a bolygónk teljes földfelszínén. A Landsat és Sentinel-2 űrfelvételek a földfelszín elemzését a látható és az emberi szem számára láthatatlan spektrumokban végzik. Ezeknek a különböző spektrális csatornáknak a kombinálásával a földfelszín folyamatos változása követhető nyomon, megismerhető a vegetáció alakulása, a mezőgazdasági területek, valamint a városok, illetve a városi környezet tér- és időbeli változása.

PrecSat Extra:

A PrecSat Extra alkalmazás a KITE Zrt. saját fejlesztésű űrfelvétel böngészője, melynek célja, hogy egy adott gazdaság tábláin a növényállomány fenológiáját tudjuk nyomon követni, illetve a vegetációban bekövetkezett változásokat helyspecifikusan tudjuk elemezni. A PrecSat Extra a Landsat8, illetve Sentinel-2 űrfelvételeket 2016-ig visszamenőleg tartalmazza.

PrecMet:

A meteorológia modul a KITE Zrt. és az OVF meteorológiai állomásainak adatain alapszik. Az alkalmazás az aktuális és múltbéli adatokat közli térkép- és adatformában. A meteorológiai állomások – a gazdálkodók igényeinek megfelelően – különböző szenzorokkal (legalább 3 mélységben mért talajnedvesség, talaj hőmérséklet, relatív páratartalom, léghőmérséklet, kozmikus besugárzás, szélerősség és -irány, csapadékmennyiség, levélnedvesség) felszereltek.

Tudásbázis:

Ebbe az alkalmazásba gyűjtöttük össze a KITE több mint 45 éves szakmai tudását: kísérleti eredményeket, szakmai anyagokat, előrejelzéseket, tutoriálokat tartalmaz, egyszóval minden információt, amire Önnek és a PGR szaktanácsadójának egyaránt szüksége van.


Növényvédelem:

Az alkalmazás segítséget nyújt a termelőnek és szaktanácsadójának a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez. Az általa nyújtott információ a károsítók hőösszegszámítási modelljeinek, csapdázási eredményeinek, valamint a KITE saját fejlesztésű meteorológia állomásai és az OVF meteorológiai hálózata által mért adatoknak az összefüggésein alapul. Az alkalmazás által kiadott, települési szintű riasztási fokozatok (gyenge, közepes, erős fertőzésveszély) a termelő számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy időben fel tudjon készülni és a kezelést optimális időben el tudja végezni, ami nagymértékben hozzájárul a sikeréhez.

360 Soilscan – Mérje a nitráttartalmat, hogy maximalizálja a nitrogén hatékonyságát

Tudni azt, hogy a talaj mennyi nitrátot tartalmaz, egy rejtély. Tegye feleslegessé a becslést a 360 Soilscan® segítségével – ez egy mobil tesztkészülék, mellyel képes megmérni a talaj N-tartalmát és pH értékét egy hagyományos talajlaboratórium pontosságával!
A mérés csak öt percig tart, és elvégezheti közvetlenül a földeken is. A 360 Soilscan összekapcsolja a terméshozamcélt, a növény növekedési állapotát és a talaj szervesanyag-tartalmát, hogy az adott körülményekre szabva meghatározza a kijuttatandó nitrogén mennyiségét, amely illeszkedik a növény nitrogénigényéhez.

A 360 Soilscan segítségével egy olyan talajvizsgáló rendszert kap, amely tartós, hordozható és pontos.

  • Tartós: A masszív táska védi a külső hatásoktól.
  • Szállítható: Könnyen szállítható és használható a gépkocsija vagy az univerzális szállító járműve platójáról.
  • Funkcionális: Az iPad®-jét használja operációs platformként, és új hardver nélkül frissít.

Ha még több információt szeretne megtudni a 360 Undercover-ről, vagy megtekintené a 360 Yield Center egyéb termékeit, akkor lapozza át a kiadványunkat:

360 YIELD CENTER - INNOVÁCIÓBÓL Hatékonyság többet kevesebből Kiadvány megtekintése »

Új John Deere permetezőgép ajándék PrecZone szolgáltatásokkal!

2021. március 1.-2021. április 30. között most igazán megéri új John Deere vontatott permetezőgépet vásárolnia a KITE Zrt.-től, hiszen meghatározott esetben a piacinál jóval kedvezőbb árfolyamon lehet Öné a gép! Ráadásul, egyes modellek mellé ajándék PrecZone szolgáltatásokat is adunk 1 éves előfizetéssel! (PrecMet, növényvédelmi előrejelzés, PretSat, PrecSat Pro és Extra)

Miért lehetnek hasznosak Önnek ezek az alkalmazások?

A PrecMet meteorológia modul a KITE és az OVF meteorológiai állomásainak adatain alapszik. Az aktuális és múltbéli adatokat közli le térkép- és adatformában, segítve a jobb döntéshozatalt a mezőgazdasági munkálatok időzítésében. PretSat, PrecSat Pro és Extra alkalmazások segítségével, űrfelvétel böngészéssel egy adott gazdaság tábláin a növényállomány fenológiáját tudja nyomon követni, illetve a vegetációban bekövetkezett változásokat tudja elemezni. A növényvédelmi előrejelzés alkalmazás célja, hogy segítséget nyújtson a gazdák, szaktanácsadók részére a növényvédelmi védekezések optimális időzítéséhez.

A repce rovarok elleni védelmére ajánljuk

A Karis egy kontakt és gyomorméreg, mely a központi és a perifériás idegsejteket bénítja. Hatása taglózó tehát azonnal jelentkezik, használatát követően a rovarok mozgása rendellenessé válik. A permetezést minden esetben a kártevő imágók táblára történő letelepedésének, illetve a lárvák tömeges kelésének idejére célszerű időzíteni, ekkor érhető el a legnagyobb biológiai hatás. Mivel egy tenyészidőszakon belül két kezelésre van lehetőség, szükség esetén a permetezéseket 10–14 nap elteltével meg lehet ismételni.

A jól ismert piretroid speciális Zeon formulációban az erősebb tapadás érdekében. A Ninja Zeont napraforgóban a levéltetvek és a poloskák betelepedésekor kell kijuttatni. Bagolylepkék ellen a rajzásukat figyelve a fiatal lárvák megjelenésekor kell védekezni. A Ninja Zeont egy szezonban maximum 2 alkalommal, legkésőbb a virágzás kezdetéig (BBCH 58 – teljesen elkülönülő virágzat állapota) szabad kijuttatni.

Regulátorok a repcében

A Caryx két hatóanyagának, a mepiquat-kloridnak és a metkonazolnak köszönhetően kiváló regulátor hatást biztosít az őszi időszakban is. Ennek egyik oka, hogy a mepiquat-klorid már hideg időben is kifejti hatását, nem csak 10 °C, hanem már 5 °C felett is, így a kezelést követő esetleges lehűlés esetén sem marad el az elvárt hatás. A termék másik előnye a formulációjában rejlik, melynek köszönhetően gyorsan és nagy mennyiségben jut be a növénybe.

A Protector 240 EC kétféle hatóanyagot tartalmaz, tebukonazolt és protiokonazolt. A tebukonazol Magyarországon elsőként engedélyezett regulátor hatású hatóanyag a repcetermesztésben. A készítmény másik hatóanyaga a protiokonazol, amely az egyik legújabb triazol vegyület. Hatékonysága kiemelkedő, az egyik legnagyobb terméskiesét okozó gombás fertőzéssel, a szklerotíniával szemben. A készítményt 4-6 leveles állapottól és tavasszal, szárbaindulástól virágzás végéig lehet felhasználni.

A repcenövények regenerációjához

A növények A Dell" Agro Plus egy rendkívül magas, 60% szervesanyag tartalommal rendelkező növénykondicionáló készítmény, melynek hatékonyságát hazai és külföldi kísérleti eredmények igazolják. Hatása elsősorban az intenzívebb vegetatív fejlődésben mutatkozik meg, a megnövekedett vegetatív tömegnek köszönhetően pedig nő a termés mennyisége. A készítmény emellett növeli a növények biotikus- és abiotikus stresszel szembeni ellenállóságát.

A búza gyomirtása

A Corte SE hármas hatóanyag-kombinációja révén széles hatásspektrumú készítmény. Az évelő és magról kelő kétszikű gyomokat nagy hatásbiztonsággal irtja. A versenytársakkal összehasonlítva egyértelműen erősebb a készítmény a mezei acat, az IMI toleráns napraforgó-árvakelés, a ragadós galaj, a parlagfű és a szarkalábfélék ellen - hogy csak a legfontosabbakat említsük. Hatóanyagai révén mind a gyomnövény föld feletti részeit, mind a talajban lévő gyökereket elpusztítja.

Gombaölők a búzában

A Stamina készítmény a benne lévő két legkorszerűbb hatóanyaggal (trifloxistrobin és protiokonazol) biztosítja a legtöbb gombabetegség elleni egyik leghatékonyabb védelmet, a hosszú hatástartamot és a zöldítő hatásával együtt pedig az egyik legnagyobb termésnövekedést a kizárólag triazolt tartalmazó készítményekhez képest. A két különböző csoportba tartozó hatóanyagnak köszönhetően eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik. A trifloxistrobin a korokozó gombák sejtlégzését, míg a protiokonazol a lanoszterol bioszintézisét gátolja.