-->

2023. május 08.

Precíziós gazdálkodásra irányuló képzésfejlesztés a Debreceni Egyetem agrárkarán

Május 3-án, szerdán a Debreceni Egyetem agrárkarán mutatták be egy innovatív képzésfejlesztés eredményeit, mely az Erasmus+ program keretében valósul meg. A projekt hároméves távlatában a precíziós mezőgazdasági mérnök képzéshez kapcsolódóan egy két szemeszteres MSc-képzés kidolgozására irányul.

A Debreceni Egyetem nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi oktatási intézményekkel való együttműködésekre, melyek a nemzetközi kutatásokon és hallgatói tapasztalatcserén túl, lehetővé teszik a tanulók számára a kettősdiploma megszerzését is. A partnerintézményekkel való kapcsolat szorosabbra fűzését a Horizon program és az Erasmus+ nagyban segítik. Utóbbi keretében nyílik lehetőség egy innovatív képzésfejlesztési programra, melynek célja a precíziós mezőgazdasági mérnök képzéshez kapcsolódó két szemeszteres MSc-képzés kidolgozása.

A képzés során a szakanyagokba többek között a precíziós gazdálkodáshoz és az agrárdigitalizációhoz kapcsolódó legfrissebb ismeretek kerülnek be, melyhez a KITE Zrt. is hozzájárul kutatási-fejlesztési eredményeivel. A KITE képviseletében dr. Riczu Péter Digital AG. Project Manager mutatta be a céget és annak oktatási-, kutatási-, fejlesztési szinten történő szerepvállalását.

A képzésfejlesztési program a masTERs course on smArt Agriculture TECHnologies (TERRATECH) nevet viseli, melynek keretében több mint 20 hallgató látogatott el a debreceni agrárkarra. A diákok Görögországból, Nigériából, Marokkóból, Üzbegisztánból és Törökországból érkeztek, közülük a csoport fele Görögországban, Szalonikiben folytatja tanulmányait az International Hellenic University-n (Nemzetközi Görög Egyetem, IHU), míg a másik csapat a Debreceni Egyetem padjaiban foglal helyet. A két szemeszteres program a mobilitásra épül, ezáltal időközben mindkét csapat ellátogat a másik egyetemre is, ahol gyakorlati jellegű képzésben vesznek részt.

A projekt fényét emeli, hogy a hallgatók egyhónapos gyakorlatra mehetnek a partnerintézményekkel együttműködésben lévő cégekhez, így a KITE Zrt.-hez is. A tanulók a vállalatoknál dolgozó szakemberek segítségével diplomadolgozatot készítenek, valamint záróvizsgát tesznek, mely által jogosulttá válnak az IHU által kiadott MSc-diploma átvételére.