2024. április 12.

Magyar Tudományos Akadémián a KITE Zrt.

A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya osztályülést szervezett április 10-én, szerdán, melynek kapcsán a tudományos előadás megtartására megtisztelő felkérést kapott Dr. Riczu Péter, a KITE Zrt. digitális mezőgazdasági projektmenedzsere.

Az ülésre az MTA Könyvtárában és Konferenciatermében került sor, ahol az Osztály tagjai akadémikusok, a nem akadémikus közgyűlési képviselők és a tudományos bizottságok elnökei vettek részt.

A neves hallgatóság számára kollégánk Dr. Riczu Péter „Hogyan lehet a mezőgazdaság katalizátora az innováció?” címmel adott elő bemutatva vállalatunk tevékenységét és hozzákapcsolódóan a KITE Precíziós Gazdálkodási Rendszerét, amely 2020 óta digitális megoldások sorát bontakoztatja ki a magyar agrárium számára. A bemutatóból kitűnt, hogy a PGR mára több mint 1100 felhasználót számol és közel 650 ezer hektáron biztosít a KITE Zrt. partnereinek precíziós szaktanácsadást. Ezen számok eléréséhez nagyban hozzájárult az RTK hálózat kiépítése, amely napjainkban a magyar szántóföldek csaknem 100%-át fedi le.

A 2020-ban Agrár Innovációs Díjjal is elismert Precíziós Gazdálkodási Rendszer egyik fontos része a termőképességen alapuló technológiai tervezés, amit számos saját fejlesztésű applikáció támogat. Kezdve a KITErkép alkalmazással, amely lehetővé teszi, hogy űrfelvételekből begyűjtött adatokokból határozzuk meg az adott terület termőképességét. Ezt követően lehetőségünk nyílik a hasonló termőképességű részek lehatárolására (menedzsment zónák készítése). A zónák szolgáltatják a talajmintavételezés alapját; majd a talajmintavételezést követően megtörténik a talaj analizálása (akkreditált laboratóriumban), melyből megállapítjuk a talaj összetételét és kitűnnek az esetleges tápanyaghiányok. Fontos a fizikai/kémiai információ mellett a termeszteni kívánt kultúrnövény hozamcéljának meghatározása, az agronómiai tervezés alapja.  A PGR tápanyagtervezési megoldása segíti a termelőt a tápanyag-ellátottság és műtrágyaigény pontos meghatározásában, amelyből létrehozzuk a 10x10 m-es felbontású előírási térképeket. A felsorolt innovatív megoldások méltán válhatnak a mezőgazdaság katalizátorává, hiszen alkalmazásukkal a termelők optimalizálhatják az inputanyag-felhasználást ezáltal költséget takaríthatnak meg és a legfontosabb, hogy a tábla heterogenitását figyelembe vevő módon, a növény igényeit előtérbe helyezve, hosszú távon megőrizhetik talajaink termőképességét.

A hallgatóság köréből számos kérdés érkezett az előadóhoz. A színvonalas előadást követően további szakmai programokkal folytatódott az ülés.